Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αυτονόητα ζητούμενα

Συνηθίζονται τέτοιες μέρες οι απολογισμοί, οι προσπάθειες που επιχειρούν να καταγράψουν πού είμαστε και πού πάμε, τι κάναμε και τι μας περιμένει. Ειδικά φέτος, επιβάλλονται περισσότερο από άλλοτε. Στις δύσκολες ώρες είναι που χρειάζεται να βλέπουμε τα πράγματα όσο πιο καθαρά γίνεται. Το που βρισκόμαστε είναι ηλίου φαεινότερον. Του που θα μας οδηγήσει η νέα δημοτική αρχή  είναι ο άγνωστος Χ, που μένει να αποδειχτεί στο μέλλον. Η αισιοδοξία πάντως των εκλογών δεν έχει εκλείψει και μακάρι να μας συνοδεύει διαρκώς στο μέλλον, ως αποτέλεσμα απτών δημοτικών κινήσεων και έργων της νέας αυτής δημοτικής αρχής.
Γι αυτό και  το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι η ψύχραιμη αποτίμηση της πραγματικότητας. Δεν ωφελούν σε τίποτα οι μουρμούρες και οι κατακραυγές για την ολιγωρία σε πολλά έργα της απερχόμενης διοίκησης του δήμου,  ούτε οι φτηνές πολιτικές μεγαλοστομίες για τις δυσκολίες ή και τα αδιέξοδα, που λίγο ή πολύ όλοι βιώνουμε, στο δήμο.
Το ερώτημα είναι άλλο: Είναι εφικτοί οι στόχοι που έχει θέσει προεκλογικά ο καινούργιος δήμαρχος; Μπορούμε να επιτύχουμε ένα μίνιμουμ από όσα μας υποσχέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι; Μπορούμε να συνεχίσουμε πραγματικά όσα ημιτελή αφήνει η απερχόμενη δημοτική αρχή;
Δυστυχώς, σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Οι παράμετροι είναι πολλές.
Πρώτα, οι εξασθενημένες ήδη αντοχές της οικονομίας, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται οι χρηματοδοτήσεις σοβαρών αναπτυξιακών έργων για την πόλη μας, που έχουν σχέση με την πλατεία Αρεως την ολοκλήρωση της ανάπλασης των πάρκων και την πεζοδρόμηση της ΙΒ ή της  Κένεντυ.  Η δεύτερη παράμετρος αφορά την ικανότητα των νέων δημοτικών μας αρχόντων, να «τρέξουν» τα ήδη εκτελούμενα έργα και να εντάξουν καινούργια,  μέσα στους αναγκαίους χρόνους. Σε περιόδους, μάλιστα, που δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας η «διαχειριστική επάρκεια» αναδεικνύεται σε «πρωτεύον στοιχείο» για την έκβαση της προσπάθειας. Θα ανταποκριθεί ο δημοτικός μηχανισμός;
Η τρίτη και διόλου ευκαταφρόνητη παράμετρος αφορά στη συνοχή, μέχρι τέλους,  της δημοτικής πλειοψηφίας. Σε μια πολυπρόσωπη δημοτική πλειοψηφία, ζητούμενο παραμένει  αυτή η συνοχή, χωρίς παρατράγουδα που την εξασθενούν και την απομειώνουν στα μάτια του κόσμου. Είναι θέμα πυγμής δημάρχου και μόνο, να καταστήσει σαφές από τώρα πως διαφοροποιήσεις  συμβούλων του για το θεαθήναι τοις πολίταις, είναι πράγματα απαράδεκτα. Αν θέλει βέβαια να μην έχει την τύχη των προκατόχων του.
Αρα, το αν θα πιάσουμε τους «στόχους» της τετραετίας που ξεκινάμε, είναι ερώτημα που δεν προσφέρεται για εύκολες απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται υψηλού επιπέδου «διαχειριστική ικανότητα», μακριά από κόμματα και κομματικές παρεμβάσεις. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: