Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Έλεγχος «εις βάθος

Υπέρογκα ποσά οφειλών καταστηματαρχών στο δήμο Τρίπολης αλλά και «ορφανά» τιμολόγια, χωρίς  στοιχεία παραλαβής έργου και τιμολόγια που απορρίφθηκαν ως  «εκτός συμβάσεως» αποκάλυψε ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών του δήμου, για τα οποία ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζήτησε τον έλεγχο από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ώστε να αποδοθούν εκεί που πρέπει οι ευθύνες. 
Συμμεριζόμαστε την αγανάκτηση του Αντιδημάρχου, όπως και όλων των δημοτών. Ωστόσο αυτή η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία μας κάνει το λιγότερο σκεπτικιστές.
Γιατί, κακά τα ψέματα, τη μονότονη και συνεχή αυτή υπόσχεση περί τιμωρίας, την ακούμε εδώ και κάμποσα χρόνια, σε πάρα άλλες παρόμοιες ή και μεγαλύτερες περιπτώσεις. Κι έχουμε  σχηματίσει την εντύπωση ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός μας δεν συγκροτείται παρά από αμέτρητους εισαγγελείς που ψάχνουν μέσα στο σκοτάδι της κοινωνικής αβύσσου ενόχους και στοιχεία, ότι τα κρατικά αρχεία δεν ξεχειλίζουν παρά από χιλιάδες ενδελεχέστατες εισαγγελικές έρευνες... «Να προχωρήσει έρευνα σε βάθος»  ακούμε κάθε τόσο για ανάλογες υποθέσεις, μεγαλύτερης  σπουδαιότητας. Να προχωρήσει, να προχωρήσει…
Και η έρευνα πάντα προχωράει, σε άγνωστο συνήθως βάθος, και προχωράει... ενώ έχουμε καιρό και να εικάζουμε και να επικρίνουμε και να κατακρίνουμε  και να αμπελοφιλοσοφούμε. Και να ξεχνάμε το μικρό ή μηδενικό αποτέλεσμά τους, το «τέλος» της υπόθεσης. Ως το επόμενη φορά, που με αφορμή άλλη ατασθαλία θα διαταχθεί και πάλι  «έρευνα σε βάθος», μια φράση πλέον καρμπόν σε κάθε ανομία. Που κατέληξε να σημαίνει το αντίθετο από το πρωταρχικό περιεχόμενό της. Δηλαδή, κουκούλωμα. Όταν είναι επείγουσα ανάγκη να κερθηθεί χρόνος, ξεκινούν οι διαδικασίες για μια έρευνα σε βάθος. Μέχρι να την ξεχάσουμε..
Σκεπτικισμός; Ίσως. Πάντως, αν και διαπιστώνονται  ατασθαλίες, συνήθως δεν αποκαλύπτονται, όσον αφορά τα ονόματα, κάτι περισσότερο από τη μύτη του παγόβουνου.  Γι αυτό και στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να αισιοδοξούμε, πέρα από τα πολλά λόγια. Που τα παίρνει ως συνήθως ο άνεμος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: