Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Η πρωτοβουλία LEADER I αποτέλεσε αρχή μίας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη «διαδρομή» ανάπτυξή τους.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της οδήγησαν σε ένα πιο συστηματικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, διαφόρων φάσεων και στην  ίδια λογική και φιλοσοφία των προηγούμενων εφαρμογών. Έτσι φθάσαμε στην 4η Προγραμματική Περίοδο, όπου μέσω της προσέγγισης LEADER, εφαρμόζονται τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα σε αγροτικές περιοχές μικρότερες της περιφέρειας. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται με την «εκ των κάτω προς τα πάνω προσέγγιση», από τοπικά εταιρικά σχήματα δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (Ομάδες Τοπικής Δράσης – Ο.Τ.Δ.) που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης. Σχεδιάζονται από τις Ο.Τ.Δ. μετά από ενέργειες διαβούλευσης με τους αντιπροσωπευτικούς εταίρους της κάθε περιοχής και χαρακτηρίζονται από πολυτομεακό σχεδιασμό και αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων και έργων της τοπικής οικονομίας.
Η ως άνω προσέγγιση LEADER υλοποιείται σε αγροτικές περιοχές της χώρας και ειδικότερα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και πεδινές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αρκαδία.
Ευκαιρία λοιπόν για τους ενδιαφερόμενους του νομού μας όπως υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο πλαίσιο της «Στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης» του τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader, έως τα μέσα Νοεμβρίου και παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές εκδηλώσεις της  ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ στα διάφορα σημεία της Αρκαδίας. Είναι προς το συμφέρον το δικό τους και του νομού γενικότερα. 
Εφημερίδα (Καθημερινά Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: