Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Χαμογελάτε


- Γιατί δραπετεύσατε από την φυλακή; ρωτάει ο δικαστής τον δραπέτη;
- Ήθελα να παντρευτώ κύριε πρόεδρε.

Το διακύβευμα των εκλογών


Λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη και η διαπίστωση είναι γενική. Αυτή η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές, γιατί δεν ζήσαμε εντάσεις σαν κι αυτές του παρελθόντος. Η παγερή αδιαφορία που αποτυπώνεται στα άδεια εκλογικά κέντρο είναι εμφανής. Όμως   οι εκλογές αυτές  δεν παύουν να είναι σημαντικές. Όχι για το «πολιτικό συμπέρασμα» που κάθε πολιτικός θα βγάλει κοιτάζοντας το χρώμα του ελλαδικού χάρτη, «μνημονιακό» ή «αντιμνημονιακό». Είναι σημαντικές, διότι όσοι εκλεγούν θα κληθούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας, και να  λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μόλις διαβούμε το κεφαλόσκαλο του σπιτιού μας. Όλα αυτά τα ζητήματα που κάποιοι ονομάζουν «μικρά», αλλά για τον καθένα από μας είναι πολύ ζωτικά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΤΗΡΑΚΙ...





Όποια ανάλυση κι αν κάνουμε για τις εμφανίσεις του Παπανδρέου με αποκορύφωμα την περιβόητη διακαναλική συνέντευξη, όσες λεπτομέρειες κι αν συζητήσουμε, δεν πρέπει να χάσουμε από τον ορίζοντά μας το βασικό συμπέρασμα των τελευταίων εξελίξεων: ο Παπανδρέου άρχισε να μας κουνάει το μαντίλι του αποχαιρετισμού. Θυμίζει έντονα τον Καραμανλή των τελευταίων προεκλογικών μηνών του 2009 (το ύφος κηδείας τα λέει όλα). Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι ο χρόνος της φυγής, όμως αυτόν μάλλον δεν τον ξέρει και ο ίδιος.

ΖΑΛΙΣΜΕΝΗ ΦΑΜΙΛΙΑ

Καναδυό φορές ακόμα να εμφανιστεί στα κανάλια ο Μητσοτάκης και η Ντόρα θα ψάχνει για οπαδούς. Ο Μητσοτάκης είναι αυτός που ήταν πάντοτε, τώρα ήρθαν και οι γεροντικές εμμονές και έδεσε το γλυκό. Τι παραλήρημα ήταν αυτό στην εκπομπή του Παπαχελά; Βγήκε για να κάνει ύμνους στον πρωθυπουργό, διανθισμένους με τις γνωστές μητσοτακικές εμμονές.

ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ


Σε πολιτικούς ακροβατισμούς είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται οι τροϊκανοί, καθώς από τη μια δεν πρέπει να χαλάσουν την εικόνα που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και από την άλλη πρέπει να κρατούν κι ένα επίπεδο και να μην αφήνουν την προεκλογική δημαγωγία της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τόσες πολλές φρούδες ελπίδες. Γιατί φοβούνται ότι μετεκλογικά θα ζητηθεί ο λογαριασμός.

ΓΛΑΣΤΡΟΥΛΕΣ

Τον «σκότωσαν» πάλι τον Παπανδρέου οι μεγαλοδημοσιογράφοι των καναλιών που πήραν μέρος στη διακαναλική συνέντευξή του. Όπως τον είχαν «σκοτώσει» και στη ΔΕΘ. Άνδρες και γυναίκες φόρεσαν τα καλά τους και έπαιξαν ευπειθέστατοι το ρόλο της τηλεοπτικής γλάστρας, όπως ακριβώς τον είχε σχεδιάσει ο σκηνοθέτης του μεγάρου Μαξίμου. Δεν τήρησαν ούτε τα ελάχιστα προσχήματα. Δέχτηκαν να πάρουν μέρος σε μια συνέντευξη με συντονιστή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δέχτηκαν να κάνουν ερωτήσεις και ο «συνεντευξιαζόμενος» να απαντά ό,τι ήθελε, για όση ώρα ήθελε.

ΚΟΛΟΒΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ


Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο Παπανδρέου. Αυτός που έλεγε ότι θα φτιάξει εξεταστική επιτροπή που θα μελετήσει την οικονομική διαχείριση από το 2001 (σε συζήτηση με δημοσιογράφους είπε πως δεν έχει πρόβλημα να εξεταστεί και το ομόλογο της Goldman Sachs επί κυβέρνησης Σημίτη), ξεκαθάρισε ότι η εξεταστική θα αφορά μόνο «ενδεχόμενες ευθύνες οι οποίες έχουν σχέση με την παραποίηση των στοιχείων και τον διασυρμό της χώρας τη διετία 2007-2009». Δηλαδή, ούτε ολόκληρη την πενταετία Καραμανλή.

«ΜΑΡΙΝΑΛΕΔΑ»

Και... καπάκι με τις αυτοδιοικητικές εκλογές έρχεται «Το κουτί της Πανδώρας» και μας αποκαλύπτει έναν μικρό επίγειο παράδεισο (ισότητας, δικαιοσύνης, μετρημένης ευμάρειας), την πόλη της άμεσης δημοκρατίας, όπου παπάς και χωροφύλακας και δικαστής δεν χρειάζονται, δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει η ανεργία, το άγχος, η ανισότητα, ο φόβος, η πείνα...

Εκλογές; Στα ...φρύδια μας.

Ο πλανήτης μας και το σύμπαν (slide show)

ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ...


Ποιες δημοτικές, και ποιες περιφερειακές εκλογές... Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτές. Κανείς δεν συζητάει πια για τον καημένο τον «Καλλικράτη», που για να λέμε την πάσα αλήθεια ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο. Το ωραίο είναι ότι πέρασε στα ψιλά ακόμα και η συζήτηση περί Μνημονίου που είναι και το ρεζουμέ.

αεκ αντερλεχτ 1-1 teliko (vd)