Αν κάτι τιμά την πατρίδα μας, είναι η λαχτάρα να διατηρήσουμε ορθάνοιχτους τους διαύλους επικοινωνίας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.Και είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν διαθέσει σημαντικά κονδύλια από τον δημόσιο κορβανά για να βελτιώσουν, να αποκαταστήσουν ακόμα και να ξαναστήσουν μνημεία, αρχαιολογικούς τόπους, αγάλματα που κείτονταν παραδομένα στην εχθρότητα του χρόνου..
Παρόλα αυτά σημαντικά μνημεία του νομού μας είναι υπό κατάρρευση, αν δεν έχουν ήδη καταρρεύσει. Και αν το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης ίσως το σώσει η πανελλήνια απήχηση που έχει, κάποια άλλα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, τείνουν να εξαφανιστούν. Τούτο γιατί καμιά κυβέρνηση δεν ιεράρχησε σωστά τις προτεραιότητες και τους στόχους που οφείλει να έχει η πολιτιστική πολιτική και η ανάδειξη των μνημείων της χώρας. Οι πιστώσεις κατανέμονται με κομματικά κριτήρια, ενώ οι αρχαιολογικές υπηρεσίες στελεχώνονται περισσότερο για να ικανοποιηθούν πελατειακές σχέσεις παρά πραγματικές ανάγκες.
Από την άποψη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου με τον γενικό τίτλο: «Μια έκτακτη κληρονομιά για τον διευρυμένο Δήμο της Τρίπολης», την οποία διοργανώνουν η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, η ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και το Σωματείο «Διάζωμα». Και που πέρα από μια σύντομη γνωριμία με τα αρχαία θέατρα της Μαντινείας, δεσπόζουσα θέση θα έχει η ομιλία του κ. Σταύρου Μπένου για το ρόλο των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων της χώρας. Ρόλος παραπάνω από σημαντικός για την αποτροπή της φθοράς τους, τώρα που ξεκινά η διάσωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού. Γι αυτό και το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας προκειμένου να προλάβουμε την παρακμή και σε ορισμένες περιπτώσεις να την ανατρέψουμε, για να μην ζήσουν οι δικοί μας απόγονοι τα γεράματα του πολιτισμού μας, μην τύχει και φτάσουν στα αυτιά τους ιστορίες για τη Βαβυλώνα και τη Νινευί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου