Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Να εφαρμοστεί ο νόμος


 Την εμφάνισή τους κάνουν δυναμικά  στα τραπέζια των καφενείων της πόλης μας τα τασάκια  για τα αποτσίγαρα. Ο φόβος των προστίμων εξαφανίζεται, ο σεβασμός στο διπλανό πετιέται στο καλάθι των αχρήστων.  Οι χώροι ντουμανιάζουν  από καπνό και οι «άκαπνοι» ωθούνται στο περιθώριο. Όλα αυτά λίγες μέρες μετά τη υποτιθέμενη εφαρμογή του νόμου.
Εξ ου και το ερώτημα.  Ποιος ευθύνεται για το φαινόμενο της εκτεταμένης περιφρόνησης πολλών νόμων στη χώρα μας; Για την προκλητική καταστρατήγησή τους όχι από μεμονωμένα άτομα αλλά από μεγάλα υποσύνολα της κοινωνίας μας;
Σε αυτό θα πρέπει κάποτε να απαντήσουν σοβαρά ο νομικός κόσμος της χώρας και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης.
Μέχρι τότε, εμείς οι απλοί πολίτες, που δεν έχουμε ούτε την παιδεία ούτε τη δυνατότητα εμβάθυνσης των ειδικών, θα ερμηνεύουμε το φαινόμενο με τον κοινό νου. Που παραπέμπει σε διαπλεκόμενα συμφέροντα, ισχυρά και ακτύπητα ανά τους αιώνες.
Για να μην κοροϊδευόμαστε: Οι νόμοι που καταπατώνται και καταστρατηγούνται, οι νόμοι που δεν εφαρμόζονται και δεν γίνονται σεβαστοί από την πλειοψηφία της κοινωνίας είτε είναι κακοί νόμοι και πρέπει να αλλάξουν είτε το κράτος είναι απολύτως ανίκανο να επιβάλει την έννομη τάξη. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.
Όμως, όσο κι αν  είναι σκληρός ο νόμος, εν προκειμένω αυτός  που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, είναι νόμος, που πρέπει να εφαρμοστεί. Dura  lex, sed lex, σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος, έλεγαν οι Ρωμαίοι. Και οι νόμοι σε μια δημοκρατική πολιτεία πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και περικοπές. Ακόμη κι όταν γίνονται δημοτικές εκλογές.
Συνεπώς, αν η κυβέρνηση σέβεται στοιχειωδώς τη δημοκρατία, οφείλει να απαντήσει άμεσα στην «ανταρσία» των καταστηματαρχών, κυρίως του πεζόδρομου,  εφαρμόζοντας τον νόμο μέχρι κεραίας. Και αν η δημοτική μας  αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια για ψηφοθηρικούς λόγους, η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να επιβάλλει αυτό που με δημοκρατικό τρόπο ψήφισε η Βουλή. Η ανομία δεν μπορεί να γίνεται κανόνας σ’ αυτήν τη πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: