Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΜΑΖΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΑ ΦΑΝ’ ΚΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ...

Έχει καταντήσει ανέκδοτο πια, και μάλιστα... κρύο. Ξέρετε πόσες φορές κατά το παρελθόν, έχει κάνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ αποτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων; Ξέρετε πόσες φορές έχουν γίνει «διαγνώσεις», «αυτοψίες», «πραγματογνωμοσύνες» για τον εντοπισμό λανθασμένων συμπεριφορών, και παραλείψεων; Ξέρετε πόσες φορές έχουν μαζευτεί οι τοπικοί Πασόκοι, και έχουν κάνει απολογισμούς, αυτοκριτική και τα σχετικά; Ξέρετε πόσες φορές έχουν γίνει συσκέψεις, διαβουλεύσεις, και μαζώξεις προκειμένου να αναζητηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες μετά από ήττες; Ουκ ολίγες.
Α, δεν μπορώ να πω, σε κάτι τέτοια το τοπικό ΠΑΣΟΚ ευαισθητοποιείται αστραπιαία. Μόνο που... ευαισθητοποιείται κατόπιν εορτής! Όταν το πουλάκι έχει πετάξει μακριά!  Έρχονται στο μυαλό μου, κάποιες τέτοιες εκ των υστέρων... ευαισθητοποιήσεις, και δεν σας το κρύβω, χαμογελάω. Διακριτικά μεν, αλλά χαμογελάω.
Θυμάμαι για παράδειγμα μια πράσινη μάζωξη που είχε γίνει όταν ο Τσιλιβής το 1998 είχε θέσει υποψηφιότητα για Νομάρχης Αρκαδίας, και απέτυχε. Θυμάμαι μια άλλη πράσινη μάζωξη που είχε γίνει όταν ο Τσιλιβής, το 2002 δοκίμαζε εκ νέου την τύχη του, πάλι για Νομάρχης, με τα ίδια δυστυχώς γι’ αυτόν αποτελέσματα. Θυμάμαι επίσης μια ακόμη άτυπη πράσινη σύσκεψη που είχε γίνει το 2006, όταν ένα από τα πιο επώνυμα πράσινα πρόσωπα της Αρκαδίας, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, πίστευε ότι δεν θα είχε την τύχη που είχε ο Τσιλιβής και έθετε εαυτόν για υποψήφιο Νομαρχιλίκι απέναντι στον δεξιό Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τελικά δεν χρειάστηκε να κάνει και καμιά τρελή κούρσα για να νικήσει. Περίπατο έκανε ο άνθρωπος, και ήταν αυτός που ξανακάθησε στον Νομαρχιακό θρόνο, αναγκάζοντας τον Ροβέρτο να ετοιμάσει τα μπογαλάκια του και να τραβήξει για άλλες πολιτείες μαγικές, όπως αυτής της... Ιπποκράτους!
Έγιναν λοιπόν αυτές οι «πράσινες» μαζώξεις προκειμένου το τοπικό ΠΑΣΟΚ να ερμηνεύσει τα τρία απανωτά χαστούκια που έφαγε στον δρόμο για την διεκδίκηση της Νομαρχίας, και να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»; Εσείς δηλαδή τώρα, τι πιστεύετε: Ότι υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση επ’ αυτού; Διότι διάφορες γενικεύσεις και αοριστολογίες υπήρξαν, και μάλιστα με το... κιλό. Επί της ουσίας όμως τίποτα απολύτως. Και να πει κανείς ότι όταν δίνονταν το χρίσμα του υποψήφιου Νομάρχη στον Τσιλιβή και στον Σπυρόπουλο, δεν ακούστηκαν μουρμούρες... Και να πει κανείς ότι όταν ανακοινώνονταν τα ονόματα των προαναφερόμενων, δεν υπήρξαν άλλα πράσινα πρόσωπα που διατύπωναν παράπονα για τον δικό τους παραγκωνισμό... Και να πει κανείς ότι δεν υπήρξαν «πράσινες» φωνές που υποστήριζαν πως η επιλογή των χρισματούχων υποψηφίων δεν έγινε βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, αλλά στην ουσία κάποιοι τους επέβαλαν... Και να πει κανείς ότι κάποιοι δεν είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας ότι μερικές δημοσκοπήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τους επιλεγμένους υποψήφιους...
Κι όμως, όλα αυτά ακούστηκαν. Ακούστηκαν όμως, έξω από τις μαζώξεις, και όχι μέσα σε αυτές. Διότι όπως είπαμε, μέσα σε αυτές ακούστηκαν αόριστες φιλοσοφίες, και... άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Έχω την αίσθηση, ότι κι αυτή τη φορά, στον απόηχο των πρόσφατων τοπικών εκλογών, πάνω κάτω θα γίνουν τα ίδια, με λίγο διαφορετικό τρόπο. Οι Πασόκοι, για να χρυσώσουν το χάπι, θα καλυφθούν πίσω από την νίκη του Τατούλη (που στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι Πασόκος) και θα προσπαθήσουν να περάσουν αναίμακτα το χουνέρι που έπαθαν κυρίως στον Δήμο της Τρίπολης. Για τον Δήμο της Τρίπολης θα αρκεστούν στο επιχείρημα της «πράσινης» πολυδιάσπασης, και δεν θα ακουμπήσουν καθόλου το ζήτημα, ποιος ή ποιοι μπορεί να είναι οι υπεύθυνοι αυτής της πολυδιάσπασης! Δεν θα ακουμπήσουν καθόλου το πελώριο ζήτημα, ποιος ή ποιοι μπορεί να μην ήθελαν ούτε καν να ακούσουν για κοινή κάθοδο Παυλή και Δελφάκη στις Δημοτικές εκλογές!
Το έχουμε ξαναπεί. Σε αυτή την πρόσφατη «Καλλικρατική» προεκλογική περίοδο, πρέπει να έγιναν πολλά. Κι όταν τα «Καθημερινά Νέα» προσπάθησαν να δουν «τι μπορεί να παίζει πίσω από την κουρτίνα», αντιμετώπισαν μέχρι και τον δημόσιο «αφορισμό» της «πράσινης» Νομαρχιακής Επιτροπής! Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον λοιπόν, να μαζευτούν οι Πασόκοι και να κουβεντιάσουν για το τι έφταιξε που έχασαν τα αβγά και τα καλάθια στον Δήμο της Τρίπολης ενώ εμείς με την σειρά μας θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε στοιχεία για όλες τις επαφές που έγιναν κατά την προεκλογική  περίοδο. Ποιος συναντήθηκε με ποιον και πού, τι είπαν, τι σχεδίασαν, κλπ, κλπ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μάθουν όλοι την πραγματική αλήθεια, και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: