Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ψήφος ευθύνης

Οι προχθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν σε μια ιστορική στιγμή για την Πελοπόννησο, την ώρα που ο παλιός κόσμος ψυχορραγεί και αναδύεται  το καινούργιο. Καλό ή κακό άγνωστο. Ο μεγάλος νικητής της Περιφέρειας Πέτρος Τατούλης, είχε από νωρίς συλλάβει τα μηνύματα των καιρών και είχε κάνει τη δική του επανάσταση. Πηγαίνοντας κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς, κατόρθωσε το εν πολλοίς ακατόρθωτο κατά τις πρώτες  μέρες της υποψηφιότητάς του. Να παρασύρει έναν ολόκληρο λαό, αυτόν της περιφέρειας Πελοποννήσου να τον ακολουθήσει στις επιλογές του, υπερβαίνοντας κομματικές γραμμές και στεγανά  που μας έχουν καθηλώσει στην ακινησία, χρόνια τώρα.
Γι αυτό και η εκλογή αυτή είναι σημαντική. Γιατί για πρώτη φορά το υποκείμενο πολίτης, άνθρωπος, λαός, που δεν αισθανόταν  μέρος των πολιτικών σχεδιασμών, αφού κανείς δεν το λάμβανε υπ’ όψιν, και δεν το καλούσε να λάβει ενεργά μέρος στον μετασχηματισμό, απλώς το ήθελε να υπακούει και να συμμορφώνεται, έκανε την επανάστασή του. Αναζήτησε πρόσωπο που βλέπει την πραγματικότητα γύρω του, που αναγνωρίζει την πανωλεθρία της πολιτικής, που δεν υποτίμησε  την  νοημοσύνη του με Μνημόνια και άλλα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αρμοδιότητας άλλων. Που έμεινε και το διακήρυξε, πιστός στον «Καλλικράτη» και στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, μια και αυτοί ήταν το ζητούμενο.
Η αξία του εγχειρήματος καθεαυτή είναι σημαντική. Εισάγει μια νέα αντίληψη στα δημόσια πράγματα της χώρας.  Μη στενά κομματικά πρόσωπα, ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές συμμαχίες και κινητοποίηση (αφύπνιση) της κοινωνίας των πολιτών. Πρόκειται για ένα «πολιτικό μείγμα» ευρύτερης αξίας, που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Γιατί κυρίως δείχνει έναν «δρόμο» μεγάλης αξίας, σε μια περίοδο οξύτατης κρίσης για τη χώρα, που πρέπει αναγκαστικά να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις και πολύ μεγαλύτερες βέβαια...
Η ευφυία, την οποία διαθέτουμε ως λαός, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν προσμετράτο μέχρι τούδε  στις δημοσκοπήσεις. Παρέμενε πάντα ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ευτυχώς, αυτήν την ατομική ευθύνη αποδείξαμε προχθές με την ψήφο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: