Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΒΊΒΑ ΠΕΤΡΟ!


Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή; Είδατε τι εστί πολιτική; Εκεί που όλα δείχνουν ότι είσαι με την πλάτη στον τοίχο, γίνεται ένα «τσαφ» και αυτομάτως ξαναβγαίνεις στον αφρό. Και όχι μόνο ξαναβγαίνεις στον αφρό αλλά γίνεσαι και ο πρώτος μάγκας στο χωριό. Από τη μία μέρα στην άλλη γίνεσαι ο απόλυτος ρυθμιστής. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται με την περίπτωση του Τατούλη. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του εδώ στην Αρκαδία, μάλλον πρέπει να βιάστηκαν όταν πριν από καιρό τον θεώρησαν… ξεγραμμένο, εξαφανισμένο, παροπλισμένο, ανύπαρκτο και τα συναφή. Απ’ ότι φάνηκε εκ των υστέρων, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο – Πέτρο, και ιδού τώρα που θέλοντας και μη θα τον έχουν συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους. Ο τετραπέρατος (και παμπόνηρος) Αρκάς πολιτικός, για τα αμέσως επόμενα χρόνια θα κάθεται στον θρόνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πράγμα που σημαίνει πως είτε έτσι είτε αλλιώς θα ελέγχει όχι μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την πολιτική ζωή της Αρκαδίας. Μπορεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να μην σκέφτεται να κάνει κανένα «σάλτο μορτάλε» και να εμπλακεί εκ νέου με τα βουλευτιλίκια, όμως αυτό σε τίποτα δεν το εμποδίζει, αν το θελήσει, να ασχοληθεί με τα… βουλευτιλίκια των άλλων! Και αυτό είναι που προβληματίζει από τώρα, κυρίως κάποιους «γαλάζιους» μιας και βλέπουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή, κι ας ξεκινήσουμε με τα Αυτοδιοικητικά. Σε ότι αφορά τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των άλλων νομών, δεν έχω πλήρη εικόνα, οπότε δεν θα πάρω το ρίσκο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Σε ότι αφορά όμως την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αρκαδίας, μας παίρνει να πούμε δύο λόγια. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα ονόματα των νέων Καλλικρατικών Δημάρχων του νομού, και προσπαθώ να βρω κάποιον, με τον οποίο ο Τατούλης μπορέι να αντιμετωπίσει «προβλήματα» στην μεταξύ τους Αυτοδιοικητική συνεργασία. Ε λοιπόν, όσο κι αν ψάχνω, δεν βρίσκω. Πείτε με στραβάδι, πείτε με όπως θέλετε, όμως εγώ δεν βρίσκω ούτε έναν.
Τι να κάνουμε τώρα δηλαδή. Θα μου πάρετε το κεφάλι επειδή δεν βρίσκω; Και μη βρεθεί κανένας έξυπνος και μου αναφέρει το όνομα του Σμυρνιώτη, γιατί θα γελάω για καμιά βδομάδα. Αν συνεργαστεί άψογα με κάποιον ο καπετάν Πέτρος, αυτός θα είναι ο Σμυρνιώτης. Επειδή δηλαδή είχε βγει προεκλογικά ο Σμυρνιώτης και είχε δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει τον Δράκο για Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αυτό πάει να πει ότι Τατούλης και Σμυρνιώτης τα έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους; Όχι βέβαια. Και μιας και το ‘φερε η κουβέντα, θα ξαναπώ, αυτό που έλεγα και κατά την διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. Ότι αυτό που φάνηκε κάποια στιγμή σαν κόντρα των δύο ανδρών, φυσικά και δεν ήταν κόντρα. Ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από κόντρα. Ήταν, θα λέγαμε, μία στρατηγική. Στόχος αυτής της στατηγικής, ήταν να βρεθούν οι δύο φίλοι εκεί που βρέθηκαν. Ο ένας στην Περιφέρεια, ο άλλος στον Δήμο. Ήταν να μη βρεθούν εκεί. Άπαξ και βρέθηκαν, ήρθαν στα… ίσια τους. No problem λοιπόν με τη συνεργασία Τατούλη και Σμυρνιώτη, οπότε με ποιόν άλλον Δήμαρχο θα μπορούσε να μην έχει αγαστή συνεργασία ο νέος Περιφερειάρχης; Πώς είπατε; Με τον Μαρνέρη; Άκουσα καλά, ή κουφάθηκα; Αν όντως άκουσα καλά, είναι σαν να άκουσα ένα καλό ανέκδοτο. Ίσως το πιο σύντομο ανέκδοτο και τίποτα παραπάνω.
Κι από το «γήπεδο» της Αυτοδιοίκησης βουρ για το «γήπεδο» της πολιτικής. Γράφαμε στην αρχή ότι ο σύντροφος Πέτρος, θα είναι ρυθμιστής και της πολιτικής ζωής στην Αρκαδία και ότι αυτό είναι που προβληματίζει, κυρίως τους «γαλάζιους». Όλοι αναρωτιούνται το ποιος μπορεί να είναι εκείνος ο γαλάζιος υποψήφιος βουλευτής του νομού, που πολύ πιθανόν να «πριμοδοτηθεί» από τον Τατούλη, και το ποιος μπορεί να είνι εκείνος που θα… ιδρώσει! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πράγμα: Ότι με βάση τον αριθμό ψήφων που πήρε στην Αρκαδία σαν υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου (πλην αυτών που προέρχονταν από Πασόκους ψηφοφόρους) αποδείχθηκε ότι ο Τατούλης, διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την «δεξαμενή» ψήφων του. Μια «δεξαμενή» που αν ενεργοποιηθεί στις βουλευτικές εκλογές είναι ικανή και για ρήξεις και για ανατροπές παντός τύπου και είδους.
Ξέρετε τι βλέπω να γίνεται; Ότι κάποιοι από τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ που θα στελεχώσουν το Αρκαδικό ψηφοδέλτιο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επιζητήσουν στήριξη από τον Τατούλη. Αυτό θα είναι, ακόμα μια επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Πέτρου. Βέβαια, θα ρωτήσει κανείς, γιατί να στηρίξει ο Τατούλης στις βουλευτικές εκλογές κάποιον ή κάποιους «γαλάζιους» και όχι «πράσινους» για να βγάλει έτσι την υποχρέωση της στήριξης του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές; Το ερώτημα αυτό έχει μια κάποια βάση και μια πιθανή απάντηση είναι ότι κάλλιστα ο «ευλύγιστος» και ευέλικτος Πέτρος, μπορεί να κάνει και τα δύο. Και να σπρώξει δηλαδή μερικές ψήφους από την «δεξαμενή» του σε κάποιον «γαλάζιο» υποψήφιο βουλευτή της αρεσκείας του και μερικές άλλες σε κάποιον «πράσινο».
Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η διαφαινόμενη κυριαρχία του Τατούλη, οφείλεται στο γεγονός ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και ότι αυτή η κυριαρχία θα κλονιστεί στην περίπτωση που στις βουλευτικές εκλογές χάσουν οι «πράσινοι» και νικήσουν οι «γαλάζιοι». Επ’ αυτού, θα μπορούσαμε να τονίσουμε τα εξής:
* Ο Τατούλης είναι ένας εκλεγμένος Περιφερειάρχης, πράγμα που σημαίνει ότι είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, η συνεργασία τους μαζί του σε θέματα Αυτοδιοίκησης είναι επιβεβλημένη. Κανέναν δεν συμφέρει να παρουσιαστούν φαινόμενα «τρικυμίας» σε αυτή τη συνεργασία.
* Όπως έχουμε ξαναπεί, στόχος του Τατούλη, είναι να συμπληρώσει δύο θητείες από την θέση του Περιφερειάρχη. Με λίγα λόγια, σκοπεύει να είναι Περιφερειάρχης Πελοποννήσου γα τα επόμενα οχτώ περίπου χρόνια. Δεν είναι και λίγο, να βρίσκεται κανείς για μια δεκαετία στην κορυφή της Αυτοδιοικητικής πολιτικής σκηνής.
* Το θέμα δεν είναι το αν θα είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, αλλά το αν θα καταφέρει ο Τατούλης να εκλεγεί και πάλι Περιφερειάρχης στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές. Και αυτό, θα εξαρτηθεί μόνο αν θα παρουσιάσει σημαντικό έργο κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας.
* Τέλος, υπάρχει ακόμα μια ερώτηση, την οποία προς το παρόν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση: Τι θα ήθελε κατά βάθος ο Τατούλης να συμβεί στις βουλευτικές εκλογές: Να νικήσει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ;


Δεν υπάρχουν σχόλια: