Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, πρώτα με τον «Καποδίστρια» και τώρα με τον «Καλλικράτη», απέκτησε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Με την πάροδο του χρόνου, και όπως έγινε πριν από καιρό σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, τα αυτοδιοικητικά συμβούλια μπορούν να διαφεντεύουν όλο και περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών τους. Το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της Πελοποννήσου περνάει από την εκλεγμένη περιφερειακή διοίκηση.
Τώρα, ο νέος Περιφερειάρχης θα έχει στον τόπο του μεγαλύτερο ειδικό βάρος και από εκείνο του υπουργού. Τούτο γιατί καλείται πλέον να διαχειριστεί πάρα πολλά.
Στο πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη, που ορκίστηκε χθες, ο λαός επέλεξε με σωφροσύνη εκείνον που θα διαχειριστεί τις τύχες του. Μέλλει να αποδειχθεί σε σύντομο χρόνο η ορθότητα της επιλογής και οι διαχειριστικές του ικανότητες.
Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ακόμη και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν ευκαιρίες και απειλές. Ο τοπικός άρχων πρέπει να έχει την ευστροφία να τις αντιληφθεί. Χρειάζεται να έχει τις γνώσεις και μια συνολική αντίληψη του κόσμου. Ο Πέτρος Τατούλης δεν αρκεί να είναι ο «καπάτσος» πολιτικός της τοπικής σκηνής. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Κυρίως μια σταθερή και ξάστερη φιλοσοφία για τον τόπο που θα υπηρετήσει. Και από ό,τι φαίνεται την έχει αποκτήσει μέσα από την μακρόχρονη περιπλάνησή του στην πολιτική σκηνή. Είναι γνωστή η φιλοσοφία του για τον κόσμο, πράγμα που του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να εντάξει την περιφέρειά του στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο που σχηματίστηκε για να εκμεταλλευτεί τις πολλές ευκαιρίες που δίνονται. Γνωρίζει καλά προς τα πού θα τραβήξει το κάρο, και έχει ρεαλιστικούς στόχους για την περιφέρεια που θα διοικήσει.
Το προεκλογικό πρόγραμμα του Τατούλη, όπως αναλύθηκε από ειδικούς πανεπιστημιακούς, είναι μια αισιόδοξη προοπτική για τον τόπο μας. Μένει, μόνο, να εφαρμοστεί στην πράξη και να αποδώσει τα μέγιστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου