Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Πρέπει να εκπέμψουμε μηνύματα

Με ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων μας καλεί  να συνεορτάσουμε το Αγιο Δωδεκαήμερο η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείς και ο Μητροπολίτης της κ. Αλέξανδρος. Ευπρόσδεκτη η πρόσκληση, ιδίως τις μέρες αυτές που οι απεργίες και η αγωνία όλων, από τα σκληρά οικονομικά μέτρα, κορυφώνονται στο πανελλήνιο. Όχι μόνο για τους γηγενείς αλλά και τους αλλοδαπούς, που εγκατέλειψαν συγγενείς και πατρίδα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στη χώρα μας.
Σε αυτούς τους τελευταίους θέλουμε να σταθούμε σήμερα, απευθυνόμενοι στις αρχές μας και πρωτίστως στη Μητρόπολη, η οποία φύσει και θέσει βρίσκεται πάντα  κοντά στο συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας, και να προτρέψουμε όπως αυτή η εκδήλωση αφιερωθεί και στον απέναντι «Αλλο» συμπολίτη μας, στο πνεύμα της αγάπης και της αλληλεγγύης των ημερών. Θα είναι η πρώτη οργανωμένη εκδήλωση από μεριά της  πόλης και της πολιτισμένης κοινωνίας μας προς την συμπαθή αυτή κοινωνική τάξη, που κάποιοι προσπαθούν να συκοφαντήσουν, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καλλιεργώντας κλίμα μισαλλοδοξίας και φανατισμού.  Αλλωστε, η  προσδοκία  μιας  αρμονικής  σύζευξης  διαφορετικών πολιτισμών στο   κοινωνικό  περιβάλλον που ζούμε  αποτελεί  ένα  διαρκές  αίτημα  που  δεν  περιορίζεται  στα  περίκλειστα  όρια  μιας  θεωρητικής  αποτίμησης,  αλλά  λειτουργεί  εποικοδομητικά  δημιουργώντας  συνεχώς  νέες  περιοχές  συνάντησης  και  σχέσεων.
Αν το δει κανείς σε κατά βάση ιστορικό αλλά και θεολογικό πλαίσιο, το πλησίασμα του «Αλλου», με εκδηλώσεις απλές, αυτής της μορφής,   από την ορθόδοξη εκκλησία μας,  δεν είναι κάτι το καινοφανές και δεν  αποτελεί τομή, τουναντίον  μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη σεβασμού της θρησκευτικής ετερότητας και μόνον.
Μέσα στο αρνητικό κλίμα των ημερών, με τον πλήρη παραλογισμό ομάδων της κοινωνίας, ο κυριακάτικος συμβολισμός της συναυλίας στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, θα  εμπεριέχει ένα μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης. Ασφαλώς δεν αρκεί, αλλά θα είναι μία κίνηση, οι σύνθετες προεκτάσεις της οποίας δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: