Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πρότυπα δασκάλων


Γιορτή της Παιδείας και του δάσκαλου η αυριανή, καθώς οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τους προστάτες της Παιδείας μας, ως κατ’ εξοχήν μελετητές των καρπών του αρχαιοελληνικού στοχασμού. - Το ποιας Παιδείας είναι άλλο θέμα αφού, ουσιαστικά,  δεν έχουμε Παιδεία, αλλά χρησιμοθηρική εκπαίδευση -. Επί πλέον και των δασκάλων αφού υπήρξαν πρότυπα δασκάλων και παιδαγωγών. Το κατ εξοχήν ζητούμενο δηλαδή σήμερα στην υλιστική εποχή μας. Γι αυτό και ο εορτασμός αυτός μας οδηγεί σε κάποια κοντινά μας  πρότυπα εκπαιδευτικών, που όλοι γνωρίσαμε στα μαθητικά μας χρόνια και που με νοσταλγία αναπολούμε σήμερα. Πρόκειται για φωτισμένα μυαλά, παλιούς δασκάλους, πολλοί εκ των οποίων   δεν είναι πλέον στη ζωή, που όμως  έκαναν κάτι απλό και μεγαλειώδες: μάθαιναν σε όλους  μας γράμματα  και δίδασκαν ήθος. Δεν θα σταθούμε σε ονόματα. Οι περισσότεροι τους γνωρίζουμε, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του καθενός, και το σχολείο φοίτησής του.
Σε  μικρά χωριά, σε μακρινές από αστικά κέντρα περιοχές, σε εποχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και λουτρό στο σπίτι, δάσκαλοι και δασκάλες δούλευαν αφοσιωμένοι και  δίδασκαν με το αίμα της ψυχής τους τα παιδιά, σε  μια χρονική στιγμή που ο όρος «δια βίου μάθηση» ήταν άγνωστος. Αγνωστα ήταν τα μόρια και οι διεκδικήσεις. Η ζωή ήταν φυσικά πιο απλή, είχε πιο πολύ χώρο για τη γλύκα αλλά και τη σκληράδα της καθημερινότητας. Υπήρχε χρόνος. Και η αγωνία δεν ήταν «να καλυφθεί η ύλη», αλλά «να ανοίξει το μυαλό» και «να αεριστεί η καρδιά».
Αυτούς τους αφανείς ήρωες η πολιτεία έχει  σχεδόν λησμονήσει. Και ο δήμος μας επίσης.  Ούτε ένα μνημείο στον «άγνωστο δάσκαλο», σε κάποια γωνιά της πόλης, σε ένα σημείο του πάρκου. Ούτε ένας δρόμος στο όνομά τους. Ας είναι.
Τουλάχιστον, σήμερα που γιορτάζει η Παιδεία, ας θυμηθούμε εκείνους τους δασκάλους που μας άνοιξαν τα μάτια στην  ζωή και μας υπέδειξαν το δρόμο για την προκοπή και την επιτυχία. Και κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, ας τους αναπολούμε με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Είναι το καλλίτερο μνημόσυνο στη μνήμη τους. Ανάμεσά τους και πολλοί νέοι. Αυτοί ας είναι οι ήρωές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: