Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΤΥΧΙΕΣ, ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ...


Έχει δικαίωμα να αποτύχει η νέα Δημοτική Αρχή; Έχει δικαίωμα ο Σμυρνιώτης και η παρέα του, να μην κάνουν περισσότερα απ’ αυτά που έκανε ο Κοτσιάνης με την δικιά του; Όχι βέβαια. Κανένα δικαίωμα, και καμία δικαιολογία δεν θα έχουν οι καινούργιοι, επειδή ακριβώς ΔΕΝ είναι καινούργιοι. Η ραχοκοκαλιά της νέας Δημοτικής Αρχής απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από «παλιές καραβάνες» κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα μέχρι πρότινος ήταν εν ενεργεία Δήμαρχοι, ενώ κάποιοι άλλοι ασχολούνται με τα κοινά εδώ και κάτι χρόνια.
Υποτίθεται λοιπόν, ότι παίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα δάχτυλα, οπότε καλό είναι να πέσουν από τώρα με τα μούτρα στη δουλειά, έχοντας υπόψη τους ότι ο κοσμάκης που τους ψήφισε δεν θα τους χαριστεί αν αντί για έργα δει... ντόλτσε βίτα.
Πριν λίγα χρόνια ο νυν Δήμαρχος Σμυρνιώτης είχε βάλει ψηλά τον πήχη, και έχοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του ήθελε να γίνει Νομάρχης. Για να θέλεις να γίνει Νομάρχης και να πιστεύεις πως θα πετύχεις σαν Νομάρχης, σημαίνει ότι δεν σε παίρνει να αποτύχεις σαν Δήμαρχος. Άρα τώρα που είσαι Δήμαρχος πρέπει να αποδείξεις στη πράξη, πως καλώς κάποτε ήθελες να γίνεις Νομάρχης! Από κει και κάτω, όλοι οι βασικοί συνεργάτες του Σμυρνιώτη, δεν παίρνουν σήμερα το «βάπτισμα του πυρός». Ο Αντιδήμαρχος Καρλής, πριν κάτι μήνες ήταν Δήμαρχος Κορυθίου. Έχει δικαίωμα να αποτύχει στο πόστο που τοποθετήθηκε; Θα έχει έστω και την παραμικρή δικαιολογία να αποτύχει σαν Αντιδήμαρχος, την στιγμή που θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο σαν Δήμαρχο Κορυθίου; Το ίδιο ισχύει και για τον Αντιδήμαρχο Κατσαφάνα, που κι αυτός μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν Δήμαρχος Σκυρίτιδας. Εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη αρκετών, που θεωρούν ότι ο Κατσαφάνας παρήγαγε έργο στην Σκυρίτιδα, και που τον χαρακτηρίζουν κι αυτόν σαν πετυχημένο, με πολλές γνώσεις, εμπειρίες κλπ. Ουδεμία αντίρρηση. Θέλω να δω όμως τι «ψάρια θα πιάσει» και σαν Αντιδήμαρχος στον νέο διευρυμένο Δήμο της Τρίπολης. Πρέπει να μας πείσει κι αυτός, πως δικαίως πήρε το πόστο που πήρε, και όχι γιατί απλώς το πήρε επειδή συντάχθηκε με τον Σμυρνιώτη στις Δημοτικές εκλογές.
Αντιδήμαρχος και ο Τεγεάτης Μπισιούλης, επί σειρά ετών επικεφαλής της παράταξης της Αντιπολίτευσης στον αλήστου μνήμης Δήμο Τεγέας. Το προσπάθησε πολύ να γίνει Δήμαρχος εκεί, «δεν του έκατσε», οπότε τώρα έχει όλο τον καιρό μπροστά του να αποδείξει πως σαν Αντιδήμαρχος στον Δήμο Τρίπολης «θα γράψει» θετικά. Από τις πιο «παλιές καραβάνες» στα Δημοτικά δρώμενα, θεωρείται (και είναι) ο... μπαρουτοκαπνισμένος Ταλούμης. Ένα τσουβάλι ψήφους κουβάλησε στον Σμυρνιώτη, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον δούμε κι αυτόν σαν Αντιδήμαρχο. Υποτίθεται ότι ο Σμυρνιώτης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ταλούμη και στις ικανότητές του, και πιστεύει, ότι σαν Αντιδήμαρχος ο Κώστας έχει να δώσει πολλά, στον Δήμο. Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα για τον Ταλούμη, και η ευχή να τα πάει καλά, θεωρείται δεδομένη. Εμείς απλά θα επισημάνουμε και θα υπενθυμίσουμε, ότι αυτή τη φορά ο Κώστας, δεν θα έχει σαν αρχηγό του τον... Δημοσθένη, αλλά τον Σμυρνιώτη. Και αυτό, όπως και να το κάνουμε, έχει μια κάποια μικρή ή μεγάλη διαφορά. Και για τον Ταλούμη, και για τον Σμυρνιώτη. Αυτός που φαίνεται να πιστεύει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά είναι ο Δημοσθένης Σωτηρόπουλος! Κι αν σας έλεγα πως αυτό δεν με προβληματίζει έστω ελαφρώς, θα σας έλεγα ψέματα. Πάμε παρακάτω. Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών ο Σαββάκης, ο οποίος χωρίς αμφιβολία, γνωρίζει πολύ καλά και τα δύο αντικείμενα. Και το αντικείμενο της Αντιδημαρχίας, και το αντικείμενο των οικονομικών. Ας μην ξεχνάμε, πως παλαιότερα (επί Κοτσιάνη) είχε καθήσει στην ίδια καρέκλα με αυτή που κάθεται τώρα, με το ίδιο αντικείμενο. Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών ήταν τότε, Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών είναι και τώρα, και ούτε λίγο ούτε πολύ καλείται σήμερα εν μέσω Οικονομικής κρίσης, να είναι αυτός που θα βγάλει τα (οικονομικά) κάστανα του Δήμου Τρίπολης, από την φωτιά, και μάλιστα χωρίς προστατευτικά γάντια και χωρίς τσιμπίδα. Με γυμνά χέρια! Θα μου πεις, ότι από τότε που ήταν Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν είναι το ίδιο, και ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Συμφωνώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Σαββάκης δεν τα γνωρίζει. Όλο το διάστημα που είχε μείνει εκτός Δημαρχείου, παρακολουθούσε λεπτομερώς το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση, αρθογραφούσε σχετικά στον τοπικό Τύπο. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα και γι’ αυτόν, να περάσει από την αρθρογραφία στη πράξη, ή μάλλον να κάνει την θεωρία της αρθρογραφίας του πράξη. Είναι γεγονός, ότι η πλειοψηφία των δημοτών, δεν θα ήθελε να δει τον Σάββα σε άλλο πόστο απ’ αυτό που είναι σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι του έχουν μια σχετική εμπιστοσύνη, οπότε έχω την εντύπωση ότι θα προσπαθήσει και θα ιδρώσει πολύ, προκειμένου αυτή η εμπιστοσύνη ούτε να προδοθεί ούτε να χαθεί.
Γράφαμε στην αρχή, ότι αυτή η νέα Δημοτική Αρχή, δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει, και ότι αν αποτύχει δεν θα έχει την παραμικρή δικαιολογία. Κατ’ αρχήν, και επειδή η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, οφείλουμε τώρα που είναι νωρίς, να επισημάνουμε δύο δικαιολογίες τις οποίες μπορεί να ακούσουμε στο μέλλον σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Θα τις επισημάνουμε, ακριβώς για να μην τις ακούσουμε!
·Δικαιολογία Νο1
Η οικονομική κρίση χτυπάει και τους Δήμους. Η εξεύρεση πόρων και εσόδων που θα βοηθούσαν να γίνουν κάποια ουσιαστικά έργα υποδομής, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Η κεντρική εξουσία χρηματοδοτεί πλέον την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το σταγονόμετρο, και αυτό είναι που μας δένει τα χέρια.
·Δικαιολογία Νο2
Είμαστε μια Δημοτική Αρχή με γαλάζιο χρίσμα και άρωμα. Στην Κυβέρνηση δεν βρίσκεται η ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ. Ίσως αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, η στήριξη στον Δήμο μας να ήταν μεγαλύτερη, πιο ποιοτική και πιο ουσιαστική.
Αυτές τις δύο (αρχικά) δικαιολογίες παιδιά, να τις ξεχάσετε από τώρα. Δεν πιάνουν. Σε ότι αφορά την πρώτη περί οικονομικής κρίσης και τα σχετικά, η μαγκιά δεν είναι να περιμένει μια Δημοτική Αρχή, βοήθεια από τον κρατικό κορβανά κατά κύριο λόγο. Μαγκιά είναι να ψάχνει και να βρίσκει η ίδια οικονομικούς πόρους και κονδύλια, χωρίς να ταράζει τους Δημότες της με νέους Δημοτικούς φόρους και αυξήσεις Δημοτικών τελών.
Σε ότι αφορά την δεύτερη δικαιολογία περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, καλό είναι να μην την επικαλεστούν, γιατί μπορεί τώρα να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, όμως αν έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, και βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, η εν λόγω δικαιολογία θα πάει περίπατο. Κακά τα ψέματα. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, στη φάση της «Καλλικρατικής» οικονομικής πολιτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν κοινά οράματα. Ούτε οι «πράσινοι» ούτε οι «γαλάζιοι» έχουν τα περιθώρια να ανοίξουν την κάνουλα για να... ξεδιψάσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: