Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 17-2-11

Κακή αρχή
Ζητούμενο από τους νέους δημοτικούς μας  άρχοντες στη αρχή της θητείας τους αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του δήμου. Η προσήλωσή τους στη δημιουργία κοινωφελών έργων και στον εκσυγχρονισμό της δημοτικής κοινωνίας.
Φοβούμαστε  ότι εκσυγχρονισμός αυτής της  κοινωνίας, χωρίς εκσυγχρονισμό του δημόσιου λόγου και ποιοτική αναβάθμισή του, είναι... χίμαιρα. Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός του δημόσιου λόγου; Σημαίνει εγκατάλειψη του «λαϊκισμού», του «απλοϊκού λόγου», του «ναι μεν, αλλά», που δεν παίρνει σαφή και ευδιάκριτη θέση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Σημαίνει ουσιαστικό τεκμηριωμένο και απροκατάληπτο διάλογο, καινοτόμες ιδέες, ουσιαστικές αντιπαραθέσεις, ελεύθερη σκέψη, ζωντάνια και την προκλητικότητα στον λόγο κ.ο.κ. Να δούμε κάποτε τα πράγματα κατάματα και  να μπούμε στην ουσία τους. Να αναζητήσουμε λύσεις σωστές και εφαρμόσιμες.
Αφορμή για όλα αυτά, οι τοποθετήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, σε συζήτηση για τα αυθαίρετα κατασκευάσματα της πλατείας Αρεως. Όπου αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, γιατρός, προσπάθησαν με φθηνές δικαιολογίες, παρότι αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος, να δικαιολογήσουν την παρανομία. Γιατί τι άλλο από νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας συνιστά η φράση του πρώτου: «με τον αντικαπνιστικό νόμο υπάρχουν προβλήματα στους επιχειρηματίες της Τρίπολης, γι αυτό και οι πρόχειρες κατασκευές» και: «προέχει η ασφάλεια, από τον πεζόδρομο δεν περνάει σήμερα ασθενοφόρο, πρώτα να δούμε την ασφάλεια και μετά την αισθητική», του δεύτερου. Όμως, μέχρι να γίνουν αυτά, ο καθένας δηλαδή ας κάνει ό,τι θέλει. Τουτέστιν μπορεί να  παρκάρει και πάνω στη πλατεία Αρεως.
Αστεία πράγματα. Που όμως είναι σοβαρά, γιατί δείχνουν με πόσο επιζήμιο και επιφανειακό τρόπο προσεγγίζεται ένα ουσιαστικά απλό πρόβλημα του δήμου και αποκαλύπτουν αδυναμία κατανόησης του τι σημαίνει σοβαρότητα στην εκφορά δημοτικού λόγου!  Συμπέρασμα: Κακή αρχή κάναμε…


Λειτούργημα
«Η δικηγορία είναι λειτούργημα. Δεν είναι επιχείρηση», διαβάζουμε στην πινακίδα που έχει αναρτηθεί στη είσοδο του δικαστικού μεγάρου, από τους διαμαρτυρόμενους δικηγόρους. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αν και θα λέγαμε, (το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς, καθηγητές, δικαστές κλπ),  πως τούτο εξαρτάται από την συνείδηση αυτού που το ασκεί και δυστυχώς σήμερα έχει νομολογηθεί ότι το νόμιμο είναι και ηθικό. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι η σκοπιμότητα της αναρτημένης σημαίας.  Τι άραγε να σημαίνει;
Ανάγνωση
Στο Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», μια μονάδα ψυχικής υγείας,  στην οδό Χατζηχρήστου 36,  ξεκινά ένας κύκλο συναντήσεων ανάγνωσης βιβλίων από τον συγγραφέα Τζεμίλ Τουράν. Η Λέσχη του  βιβλίου καλεί όσους επιθυμούν , σήμερα Παρασκευή 18-2-2011, να συμμετέχουν στην ομάδα ανάγνωσης και σχολιασμού λογοτεχνικών κειμένων, ανταλλαγής σκέψεων και συναισθημάτων με στόχο να «ταξιδέψουμε» όλοι μαζί στην τέχνη και τον πολιτισμό.  Στον ίδιο ζωντανό και φιλόξενο χώρο, τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια» και σε συνεργασία με τον φωτογράφο Διονύση Ραυτόπουλο θα ξεκινήσουν ένα Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας και καλούν, επίσης,  όσους αγαπούν την φωτογραφία και ενδιαφέρονται γι αυτήν με κάθε δημιουργικό και θεραπευτικό τρόπο, να συμμετάσχουν.
Τι είναι;
Λειτουργώντας ως επανενταξιακή δομή το Κέντρο Ημέρας (ΚΗ) συνιστά ένα χώρο υποδοχής πρώην νοσηλευομένων που επιστρέφουν στο σπίτι τους και ζούνε χωρίς απασχόληση και κοινωνικές σχέσεις. Σε ένα φιλόξενο και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον έχουν τη δυνατότητα καθημερινά μέσα από μια σειρά κοινωνικών και θεραπευτικών δραστηριοτήτων να σταθεροποιήσουν και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία στην πορεία. Το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας είναι σχεδιασμένο στοχεύοντας σε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.
Μαστογράφος
Αναβλήθηκε, για τεχνικούς λόγους, η προγραμματισμένη από 16 έως 22 Φεβρουαρίου περιοδεία της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία τελικά θα γίνει το προσεχές διάστημα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Η περιοδεία περιελάμβανε τα  Τρόπαια, την Κοντοβάζαινα, το Βαλτεσινίκο, τη Δημητσάνα, τη  Μεγαλόπολη, τον Τυρό και το Λεωνίδιο, με την ευγενική χορηγία του «Ομίλου ΕΥΡΗΚΑ», έχει δε σαν  στόχο να βοηθά τη γυναίκα της υπαίθρου να προστατευτεί από την ασθένεια του7 καρκίνου.
Δια βίου μάθηση
Σχολές Γονέων ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία σε όλους τους Νομούς της χώρας, η Γ.Γ Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, με σκοπό τη στήριξη των γονέων ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς στο ρόλο τους. Πληροφορίες από το ΚΕΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη.
Αναζήτηση ζωής
Διάλεξη με θέμα: «Ο άνθρωπος και το σύμπαν-αναζήτηση ζωής έξω από τη Γη», θα γίνει το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ. από τον καθηγητή Αστρονομίας του τμήματος Φυσικής του Παν/μίου Αθήνας κ. Παναγιώτη Νιάρχο, στο ξενοδοχείο Μεσσήνη στην Καλαμάτα.
Ταλαιπωρία
Κύριε διευθυντά
Οσο και αν στενοχωριέται με την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο διοικητής του ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, όσο κι αν αγωνίζεται μέσα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του να μας πείσει ότι το σύστημα λειτουργεί και σύντομα θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα, το θέμα είναι ότι πιο εύκολα επικοινωνείς τηλεφωνικώς με τον πλανητάρχη αυτοπροσώπως παρά με το πολυδιαφημισμένο 184, το νούμερο που θα καταργήσει τις ουρές και άλλα τέτοια τριτοκοσμικά. Δοκιμάστε να το καλέσετε, ειδικά νωρίς το πρωί, και θα καταλάβετε. Ώρες ατελείωτες παλεύουν ώσπου να πιάσουν γραμμή οι ασφαλισμένοι (ανάμεσά τους παππούδες και γιαγιάδες πολύ προχωρημένης ηλικίας), πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν τελικά την προσπάθεια, παίρνουν τα πόδια τους και πηγαίνουν, όπως τον παλιό... κακό καιρό, στα κατά τόπους υποκαταστήματα για να κάνουν τη δουλειά τους. Ωραία και χρήσιμα πράγματα η τεχνολογία και ο εκσυγχρονισμός, αλλά να αποδίδουν κιόλας. Θα μου πείτε να μη βιάζομαι, καθώς μιλάμε για νέα συστήματα που δεν έχουν ακόμη καλοκουρδιστεί; Πράγματι, εγώ που- να χτυπήσω ξύλο- είμαι μια χαρά δεν βιάζομαι, εκείνοι όμως που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας πόσο ακόμη να περιμένουν;  Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ. Από το χθεσινό 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: