Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 24-2-11

Δίκαιες μειώσεις
Η κρίση στην αγορά είναι αδιαμφισβήτητη. Εξ ου και οι έμποροι εναγώνια προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κάθε μήνα, μέσα από σημαντικές προσφορές των εμπορευμάτων τους  προς τους καταναλωτές αλλά και προσπάθεια μείωσης των ενοικίων τους. Ιδίως εκείνων που ανήκουν στο δήμο Τρίπολης, και που το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο  φάνηκε πρόθυμο στη μείωση αυτή, μετά την καταγραφή των ακινήτων, ώστε να καθοριστεί ενιαία πολιτική για όλα τα ακίνητα.
Εδώ, όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως αν και όταν επιχειρηθεί μια λεπτομερής απογραφή των ακινήτων του δήμου, θα έρθουν στο φως εξευτελιστικά μισθώματα, αυταπόδεικτα χαριστικά συμβόλαια και αναρίθμητες περιπτώσεις μικρότερων ή μεγαλύτερων σκανδάλων που διαχρονικά έχουν στοιχίσει μεγάλα ποσά στο δήμο Τρίπολης
Και η κατάσταση θα συνεχιστεί αν ο Δήμος, με οποιαδήποτε μορφή του, διατηρήσει τον ρόλο του εκμισθωτή αυτών των  ακινήτων. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί έγκαιρα και, κυρίως, υπεύθυνα. Ώστε,  να μη συνεχιστεί ένα σκάνδαλο που διαρκεί από τότε που το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να αξιοποιεί την όποια περιουσία του και αποτέλεσμα ήταν να έχουν βολευτεί γενιές και γενιές ενοικιαστών και μεσαζόντων.
Λέμε «ναι» στην μείωση των ενοικίων, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και εξέταση κάθε περίπτωσης χωριστά και όχι οριζόντιο «κούρεμα» με στάνταρ  ποσοστιαία μείωση, ίση για όλα ανεξαιρέτως τα μισθώματα.
Αυτήν την παράμετρο ας έχουν υπόψη τους οι δημοτικοί σύμβουλοι που στο μέλλον θα κληθούν να αποφασίσουν τις μειώσεις των μισθωμάτων που ανήκουν στο δήμο Τρίπολης, αν θέλουν να είναι δίκαιοι, ώστε κάποτε να μην τρέχουμε μετά και να μην φτάνουμε.


Μπεγλίτης για όλα
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο έδωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Μπεγλίτης, όπου λεπτομερώς αναφέρθηκε, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων, στο μέλλον των στρατοπέδων της Τρίπολης, τη μετατροπή του στρατιωτικού σε πολιτικό αεροδρόμιο κλπ. Ειδικότερα τόνισε πως το 11ο  Σύνταγμα παραμένει στην Τρίπολη «για επιχειρησιακούς λόγους με τον χαρακτήρα και την αποστολή που έχει σχεδιαστεί’’ και πως τμήμα του μπορεί να περιέλθει στο Δήμο υπό προϋποθέσεις, όπως και το κτήριο της Μεραρχίας που κλείνει, μέσα από  ώριμες μελέτες για την αξιοποίησή τους. Η 124 ΠΒΕ της αεροπορίας παραμένει στο σύνολό της  και δεν κλείνει, ενώ το 411 Στρατιωτικό νοσοκομείο παραμένει σαν μονάδα, παραχωρώντας ταυτόχρονα μια πτέρυγα για την ανάπτυξη της Παθολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού νοσοκομείου, θα είναι δε πάντα στη διάθεση του Παναρκαδικού σε περίπτωση αναγκών.  Τέλος και όσον αφορά τη μετατροπή του στρατιωτικού σε πολιτικό αεροδρόμιο, για την οποία έγινε πολύς ντόρος από τη Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, παρέπεμψε, απλούστατα, στον υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππα, σαν τον πλέον αρμόδιο για την μετατροπή αυτή.
Τι απαντά
Με «πυξίδα» τα κείμενα του Χριστόδουλου απαντά η Εκκλησία στο ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΪ για την Επανάσταση του 1821, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, μία ημέρα μετά την δημοσίευση παλαιότερης ομιλίας του σχετικά με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, δημοσιεύει διαμαρτυρία - έκκληση την οποία απέστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό,  εξ ονόματος του Ιερού Κλήρου και του Ευσεβούς λαού της Αχαϊκής Πρωτεύουσας.
Σε αυτή,  εκφράζει την αγανάκτησή του για την παραχάραξη της ιστορίας, τονίζοντας ότι «μέσα σε μια τέτοια εποχή, το να χτυπάμε τις ρίζες του Έθνους μας, να αλλοιώνουμε την ιστορία μας, να παραποιούμε τα γεγονότα μέσα από τα οποία προήλθε η Ελευθερία μας, θεωρούμε ότι είναι η χαριστική βολή στον ήδη ταλαιπωρημένο και εν πολλοίς απογοητευμένο Λαό μας».
Κάνει λόγο για εξυπηρέτηση ειδικών σκοπιμοτήτων και υπογραμμίζει ότι πρέπει όλοι αν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθούμε όπως επιτάσσουν οι καιροί και ως άξιοι απόγονοι όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα να δρούμε ελεύθεροι.
Ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από την Ελισάβετ Λαλουδάκη και τον Massimo Pizzocaro με θέμα την Τσακώνικη διάλεκτο, και ήδη έχει επιλεγεί να προβληθεί τον Μάρτιο στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!
Μέσω της ταινίας "Α Γρούσσα Νάμου (Η γλώσσα μας)" κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για το μέλλον αυτής της αρχαίας και μοναδικής διαλέκτου, που ενώ άντεξε χιλιάδες χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει να έχει ξεφτίσει και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
"Όταν χάνεις τη γλώσσα σου, χάνεις ένα ολόκληρο κόσμο" διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ταινίας, χάνεις  την ταυτότητά σου, και είναι πραγματικά σκληρό να ξέρεις ότι η γλώσσα σου δεν θα μιλιέται μετά από 100 χρόνια... Εκτός ,και αν κάνουμε ΕΜΕΙΣ κάτι γι αυτό!
Στην ταινία, εκτός από κάτοικοι της περιοχής μας, μιλούν και οι Ρώσοι καθηγητές Maxim Kisilier και Valentina Fedchenko από το τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι μιλούν σχεδόν άπταιστα και την Τσακώνικη διάλεκτο!
Κάτι που αποδεικνύει ότι εφόσον υπάρχει θέληση, μπορούν και οι νεότερες γενιές να διδαχτούν ώστε να διαφυλάξουν αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πηγή: leonidio.gr
Αποκριάτικα
Αποκριάτικο παραδοσιακό γλέντι, με τοπικά έθιμα και τραγούδια της αποκριάς, διοργανώνει ο Νεστανιώτικος Όμιλος Στήριξης Τοπικών Εθίμων και Αναζήτησης (Ν.Ο.Σ.Τ.Ε.Α), το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. Στις 7:00 μ.μ. θα ανάψουν οι φωτιές, θα προσφερθούν κεράσματα και κρασί και στις 9:00 μ.μ. στο Κοινοτικό Μέγαρο Νεστάνης, θα βρίσκονται πολλοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, που θα παίζουν και θα τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια. Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει με περιγελαστικά, σκωπτικά, σατυρικά και εύθυμα τραγούδια των ημερών. Είσοδος ελεύθερη.
Ενδιαφέρον
Μιας και ζούμε στο πνεύμα της Αποκριάς, ας δούμε τι έγραφε  για τις απόκριες του 1903 στον Πειραιά,  το  «Νέον Αστυ», 22/1/1903: «Αληθώς πρωτοφανείς θα είνε δια τον Πειραιά αι υπό της Εταιρείας των Εορτών διοργανούμεναι τελεταί δια τας Απόκρεως. Το υπ' αυτής ετοιμαζόμενον άρμα, όπερ θα παριστά την νεότητα σκορπίζουσαν την ευθυμίαν, θα είνε αληθές αριστούργημα υπό άποψιν χάριτος και καλαισθησίας. Την εορτήν της εισόδου του Καρνάβαλου, εις τας 9 Φεβρουαρίου, παρακληθείσα θα τιμήση και η Βασιλική Οικογένεια, δι ην ωρίσθη ιδιαίτερον διαμέρισμα εις το μέσον της εξέδρας... Το Καρνάβαλον θα προσφωνήση ο ποιητής Γεώργιος Στρατήγης, θα αντιφώνηση δε από του άρματος ο ποιητής κ. Γεώργιος Σουρής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: