Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 25-2-11

Για την ανάπτυξη της Τρίπολης
Πολλές συζητήσεις γίνονται κάθε φορά στα δημοτικά συμβούλια, ώρες επί ωρών αναλίσκονται για  δευτερευούσης σημασία θέματα και προβλήματα του Δήμου, όμως για ένα μόνο μείζονος σημασίας πρόβλημα δεν επιδεικνύεται ανάλογο ενδιαφέρον. Αυτό του ΓΠΣ της πόλης. Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που αφορά τον  στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης, δηλαδή τις  αρχές πάνω  στις οποίες πρέπει να στηρίζεται τόσο ο χωροταξικός, όσο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, καθώς προσδιορίζει τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης του Δήμου, καθορίζει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση του δήμου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τις τοπικές ανάγκες και καταλληλότητες, προσδιορίζει τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) οι οποίες δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν, υποδεικνύει  ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων με βάσει τις ανάγκες των παραγωγικών τομέων και τις σχετικές προγραμματικές κατευθύνσεις, δίνει τις κατευθύνσεις πολεοδομικής οργάνωσης  των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση οικιστικών υποδοχέων, προσδιορίζοντας και τις περιοχές εντός των οικισμών που απαιτούν παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω του μηχανισμού των αναπλάσεων.
Όλα αυτά  με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη δηλαδή την αειφορική διαχείριση των πόρων ώστε να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες και ταυτόχρονα,  να διατηρούνται οι δυνατότητες ανάπτυξης για τις επόμενες γενεές.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία των έργων βελτίωσης στην εμφάνιση της πόλης π.χ.  πλακοστρώσεων και πεζοδρομήσεων, θεωρούμε πως  αυτά δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν δείκτες ευημερίας. Η προσπάθεια εντοπισμού και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αρκαδικής πρωτεύουσας  είναι αναγκαίο  να ξεφεύγει από τα γνωστά πλαίσια και με φαντασία και γνώση να επεκτείνεται σε κάθε μήκος και πλάτος της με φόντο όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Μόνο μέσα από στρατηγικές που αξιοποιούν τα τοπικά πολιτισμικά αποθέματα,  ενισχύουν νέες δραστηριότητες και ενθαρρύνουν μια οπωσδήποτε νέα σύλληψη του αστικού και περιαστικού χώρου,  μόνο μέσα από έναν τέτοιο σχεδιασμό που θα σέβεται και θα ενισχύει τον Μητροπολιτικό ρόλο της Τρίπολης, θα γίνει πράξη και η ανάπτυξή της.    



Έργα , όχι λόγια
Καλές και άγιες οι δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Καρλή σε πολλά θέματα αρμοδιότητάς του. Όπως το τελευταίο που έχει σχέση με την απαγόρευση φορτηγών βαρέως τύπου επί της πλατείας Αρεως,  όταν ολοκληρωθεί η ανάπλασή της, προκειμένου να προστατευτεί το καινούργιο της δάπεδο. Όμως οι δηλώσεις αυτές είναι άνευ ουσίας εφόσον δεν προχωρούν στην  υλοποίησή τους. Και από ότι φαίνεται η υλοποίηση αργεί εξοργιστικά, με αποτέλεσμα το «ξήλωμα» στα παράνομα παραπήγματα  των καφέ της πλατείας και του πεζόδρομου να  παραμένει απλή υπόσχεση, επιτρέποντας στις αυθαιρεσίες να    «βγάζουν γλώσσα» και να λοιδωρούν μια εξουσία που λέει πολλά και πράττει ελάχιστα.

Συνήγορος
Για μια ακόμη φορά την ερχόμενη Δευτέρα του Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στο Πνευματικό Κέντρο και μεταξύ άλλων θα προσπαθήσει να εκλέξει «Συνήγορο του πολίτη». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλους όσους ενδιαφέρονται να επιλεγούν  και προσδοκά ότι θα δοθεί τη Δευτέρα οριστική λύση. Το θέμα ωστόσο είναι αν αυτή η λύση θα ικανοποιεί μόνο την πλειοψηφία ή και τις άλλες  παρατάξεις του Συμβουλίου. Πάντως  η ''Λαϊκή Συσπείρωση'', έχει δηλώσει αδιάφορη για το θέμα.

Διαφορετική ερμηνεία
Για το ίδιο θέμα θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και το δημοτικό συμβούλιο, λίγη ώρα αργότερα στον ίδιο χώρο. Εδώ η ερμηνεία του νόμου από την πλειοψηφούσα παράταξη αποκλείει την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων , γι αυτό και η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Ανδρέα Κατσούλα και Κωνσταντίνου Αυγερινού, μετά την αποχώρηση  Πονηράκου.
Πέραν αυτών, μεταξύ των θεμάτων  που θα απασχολήσουν το ΔΣ  είναι και η αίτηση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Φιλικών  για την απομάκρυνση του αεροπλάνου από την πλατεία Φιλικών, η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Εθνικής Αντίστασης.  Σύσταση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης στο Δήμο Τρίπολης Ν.  Αρκαδίας, σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν. 3852/2010 , η συγχώνευση των υφιστάμενων Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Τρίπολης σύμφωνα με  τις διατάξεις του άρθρου     103, παρ. 1 του Ν. 3852/2010 και της  ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. 4569/ΕΓΚ.11/27-1-2011 : Θέματα συγχωνεύσεων και  προσωπικού Νομικών Προσώπων Δημοσίου δικαίου και Επιχειρήσεων των Δήμων κ.α.

Εξόρμηση
Αυτή την  Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων έχει προγραμματίσει πορεία για το Βόρειο Μαίναλο. Θα είναι μια σχετικά  εύκολη πορεία στα Κολοκοτρωναίικα μονοπάτια, από Νυμφασία – Κερνίτσα –Ασκηταριό Σφυρίδας – Λάστα. Οι πεζοπόροι θα περιπλανηθούν μέσα σε θαυμάσια δάση δρυός και ελάτης, θα απολαύσουν την εντυπωσιακή χαράδρα της Σφυρίδας, απάτητη από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ που επιχείρησε το 1825 να την εκπορθήσει χωρίς αποτέλεσμα.
Ανακύκλωση
Υπέρμαχος της ανακύκλωσης για το Δήμο Τρίπολης είναι ο επί κεφαλής της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» κ. Γιόκαρης ο οποίος δηλώνει πως :  «1. Για την αποτελεσματική εφαρμογή δράσεων Ανακύκλωσης στο Δήμο, απαιτείται η ύπαρξη ενός «μπούσουλα», με άλλα λόγια η εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου. Το εν λόγω Διαχειριστικό Σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο προς εφαρμογή έως τα τέλη Μαΐου (Αίτηση με αρ.πρωτ. 6642 / 21.2.2011).
2. Σε σχέση με το οξύτατο συνολικό πρόβλημα της Διαχείρισης των σκουπιδιών, και με δεδομένα ότι : α) Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010 υπάρχει νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, β) Όπως έχουν ανακοινώσει τόσο ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης όσο και η κυβέρνηση - με βάση αυτό το ΠΕΣΔΑ - θα προκηρυχθεί μέσα στο Μάρτιο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος,
με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε απολύτως αναγκαία και για το λόγο αυτό προτείνουμε τη διοργάνωση τον ερχόμενο μήνα μιας Ημερίδας Ενημέρωσης-Διαβούλευσης με τους αιρετούς συμβούλους του Δήμου (δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους), με τους πολίτες και με τους φορείς τους (Αίτηση με αρ. πρωτ. 6645 / 21.2.2011)».

Καταρράκτες
Έτρεξαν μετά από δέκα χρόνια οι καταρράκτες του ποταμού ''Πρεγασιώτη'' στη βρύση  του Δικαίου δίπλα στον παλιό νερόμυλο του οικισμού των Σαπουνακαίϊκων στον Τυρό. Ένα πολύ όμορφο τοπίο κατάφυτο από  αιωνόβια πλατάνια που έχει αναπλαστεί τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Τυρού και θυμίζει κάτι από τα χωριά του Πηλίου. Αξίζει ο κόπος ενός περιπάτου στο χώρο αυτό απολαμβάνοντας τα τρεχούμενα νερά. Να πούμε πως εδώ και δύο ημέρες τα νερά του ''Πρεγασιώτη'' φτάνουν μέχρι την παραλία πέφτοντας στην θάλασσα θυμίζοντας τα παιδικά μας χρόνια όταν παίζαμε στα νερά του και οι γυναίκες έβρισκαν την ευκαιρία να πλύνουν τα χαλιά τους. Πηγή: http://tyrostsakonia.blogspot.com/


Χαμογελάτε
Λέει η κορούλα της ξανθιάς στη μαμά της:
- Μαμά, μαμά για τα Χριστούγεννα θέλω ένα καναρίνι.
Και η μαμά της απαντά:
- Μη λες βλακείες παράλογο παιδί, γαλοπούλα θα πάρουμε!






 







Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα σκουπίδια, ζητά η «Αγωνιστική Συνεργασία» με τον κ. Πετράκο


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη και προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνει: «Παρ’ ότι:
1) Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει αναρτηθεί η είδηση ότι ...
«ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε στη Διυπουργική Διοίκηση Έργου το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την «άμεση επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων» μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό που θα συμπεριλαμβάνει την προσωρινή και οριστική λύση...».
2) Στην προηγούμενη συνεδρίαση απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Δράκου είπατε ότι πολύ σύντομα θα φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
3) Από τις 21 Ιανουαρίου έχουμε ζητήσει με αίτηση – επιστολή μας, μαζί με τον συνάδελφο κ. Λάμπρο Μπούκλη και δημοτικούς συμβούλους της Περιφέρειας να συγκαλέσετε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο σε ειδική συνεδρίασή του, με την παρουσία και των Δημάρχων θα αποφασίσει για τα ουσιώδη ζητήματα τα οποία δεν αναφέρεται ο ΠΕΣΔΑ, δηλαδή: α) για τη μέθοδο επεξεργασίας – αξιοποίησης του συνόλου των στερεών αποβλήτων, β) για τους χώρους ή το χώρο εγκατάστασης της μονάδας ή των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και γ) για τον τρόπο συμμετοχής των Δήμων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι και στην προσεχή συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη.
Επειδή απ’ την ιστοσελίδα της Περιφέρειας προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχετε πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, του οποίου μάλιστα, όπως γράφετε στην ιστοσελίδα, «αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματά του στη συνεδρίαση της ΟΔΕ» και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ζητήσατε να αναλάβει η αιρετή περιφέρεια την υπόθεση διαχείρισης των σκουπιδιών αντί των Υπεριφερειαρχών που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Σας ερωτώ λοιπόν:
1) Γιατί, αφού, όπως λέτε, έχετε πλήρες σχέδιο, το οποίο έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα, δεν ενημερώνετε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το περιεχόμενό του και δεν μας δίνετε να δούμε τουλάχιστον το προσχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο διαφημίζετε εδώ και καιρό;
2)  Πότε θα δοθεί στις παρατάξεις και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου το προσχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος όπως τονίζετε θα μας λύσει το πρόβλημα; Διότι θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή σας να μας δώσετε το προσχέδιο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι το προσχέδιό σας θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή και τη μέθοδο, η οποία να είναι συμβατή με αυτό που προτείνουν οι οικολογικές οργανώσεις και ορίζει η οδηγία – πλαίσια 2008/98 και τον τόπο ή τους τόπους που θα εγκατασταθούν οι μονάδες ή η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ο τρόπος συμμετοχής των Δήμων.
3) Πότε θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των Δήμων για να καταλήξει στις αποφάσεις του;
Το θέμα επείγει, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, διότι πόλεις όπως η Καλαμάτα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού εδώ και ένα μήνα πνίγεται στα σκουπίδια.»



                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: