Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 15-3-11

Δεν είναι κακό οι συμπτύξεις σχολείων
Είχαμε μάθει όλα τα χρόνια της ζωής μας πως καθήκον της πολιτείας ήταν η ανέγερση σχολείων σε κάθε γωνιά της χώρας, ως αυτονόητη υποχρέωση αυτής  στην μόρφωση των ελληνοπαίδων. Μέσα σε αυτά τα σχολεία μεγαλούργησε η προσωπικότητα του δασκάλου, που έθρεψε και γαλούχησε γενιές και γενιές παιδιών και κράτησε άσβηστη την ελπίδα στα δύσκολα χρόνια της πολιτικής ιστορίας της χώρας.
Η μετέπειτα ανάπτυξη οδήγησε στην ανέγερση ακόμη  περισσότερων σχολείων, συνήθως µε σύγχρονες προδιαγραφές, άσχετα αν πολλά εν τω μεταξύ άλλαξαν και τα χωριά μας ερήμωσαν με αποτέλεσμα  πολλά από αυτά τα σχολεία  να ξεμείνουν από μαθητές, σε σημείο που διδάσκοντες και διδασκόμενοι να έχουν την ίδια πληθυσμιακή αναλογία. Το γεγονός  αυτό σε συνδυασμό με τη  σημερινή οικονομική κρίση οδήγησε τη κεντρική εξουσία στην απόφαση  για «Καλλικράτη» στις ήδη αποδεκατισμένες σχολικές μονάδες.  
Μια απόφαση που μπορεί να δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις στις μικρές κοινότητες, καθώς βλέπουν τα σχολειά τους να κλείνουν, καταδικάζοντας τους κατοίκους  στη απομόνωση, όμως οι ελάχιστοι εναπομείναντες μαθητές θα μεταφέρονται σε πλησιέστερα σχολεία, με νέα γνωστικά πεδία και εκπαιδευτικά εργαλεία, που είναι ασυγκρίτως προς όφελός τους. Γιατί, έτσι τους ανοίγει ένα δρόμο επικοινωνίας και ευρύτερης συναναστροφής µε συνομηλίκους τους, ενώ τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε καλύτερες υποδομές, πιο σύγχρονα μέσα διδασκαλίας και πληρέστερο εκπαιδευτικό προσωπικό. 
Και από την άποψη αυτή, ας μας επιτρέψει ο τέως υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος να διαφωνήσουμε για τη θέση του πάνω στο θέμα αυτό.
Εφόσον προηγείται η μελέτη όλων των παραμέτρων, οι συγχωνεύσεις των σχολείων αποτελούν σημαντικό αναγκαίο εκπαιδευτικό μέτρο. Και σαν τέτοιο υπερβαίνει συνήθεις συντεχνιακές αντιδράσεις ή εύλογες τοπικές ευαισθησίες. 

 Αλλαγή προγράμματος
Διαφοροποιείται το πρόγραμμα της υπουργού Απασχόλησης κ. Κατσέλη, η οποία επρόκειτο να έρθει στην Τρίπολη στις 18 Μαρτίου, και αντί της ημέρας αυτής θα έρθει τελικά στις 4 Απριλίου 2011,  προκειμένου να ανακοινώσει το Τοπικό Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης το οποίο θα εφαρμοστεί στην Αρκαδία. Ο λόγος  της αλλαγής είναι  η επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Τρίπολη, για να μιλήσει στο πλαίσιο εκδήλωσης για τους ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι τις ημέρες εκείνες θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ευπρόσδεκτος

Ευφυέστατα απάντησε ο Πέτρος Τατούλης σε σχετική ερώτηση, για ενδεχόμενη παρουσία του Προέδρου της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, πρόσκληση που είχε απευθύνει προ καιρού ο ίδιος.   Είπε σχετικά:  «Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει. Ο κ. Σαμαράς είναι και συμπολίτης μας και μοιράζεται την αγωνία μας για το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας».
«Ζήτησα από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προσκαλέσει τον αρχηγό της ΝΔ που είναι συμπολίτης μας, να επισκεφτεί την Περιφέρεια για να διαβουλευθούμε για το μέλλον του τόπου μας, είναι ανοικτό το θέμα και ελπίζω να βρει το χρόνο να μας επισκεφτεί».
«Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει», επανέλαβε ο κ. Τατούλης, «όσο η κρίση μεγεθύνεται τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η δυναμική του θεσμού, θα ζητήσουμε από όλους τους πολιτικούς συναντήσεις. Δεν είναι δυνατόν πολιτικός αρχηγός να μην μπορεί να απαντήσει στο αυτονόητο της συνένωσης δυνάμεων, εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο επίπεδο ευθύνης που μας έχει θέσει ο λαός».

Διαμαρτυρίες

Κάτοικοι χωριών που κλείνουν τα σχολεία τους λόγω «Καλλικράτη», κυρίως αυτοί των Δολιανών, που το σχολείο τους συνενώνεται με το αντίστοιχο της Μελιγούς, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και  διαμαρτύρονταν έντονα για την κατάργηση αυτή. Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε  καταλάβει και αποκλείσει την είσοδο του κτηρίου για την αποτροπή επεισοδίων. Καλή και σωστή η διατήρηση των σχολείων, αλλά με έναν ορισμένο αριθμό μαθητών. Διαφορετικά το πράγμα κάπου ξεφτάει…

Δεν έγινε 
Παρ’ ότι είχε αξιολογηθεί δημοσιογραφικά και προγραμματιστεί η απευθείας σύνδεση από τα Δολιανά, στην πρωινή εκπομπή των Καμπουράκη-Οικονομέα «Κοινωνία Ώρα Mega» και συγκεκριμένα στις8:30, με καλεσμένη την Υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του δημοτικού σχολείου, τελικά κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για τους λόγους αναστολής της προβολής του ζητήματος από το συγκεκριμένο κανάλι. Πηγή: Astrosnews.gr

Διαμαρτυρίες

Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ για την εκδήλωση που διοργανώνει το Σώμα Ελλήνων Οδηγών με τίτλο «Τα γάντια της Εσθονίας», λέγοντας σε ανακοίνωσή τους, πως πρόκειται για «εκδήλωση -αντικομμουνιστικό παραλήρημα- μια εκδήλωση χυδαίας παραχάραξης της ιστορίας». Τούτο γιατί στη χώρα αυτή, κατά τους διαμαρτυρόμενους, «ο κομμουνιστικό κόμμα είναι παράνομο, η χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός   Αντρους Ανσιπ, πραγματοποίησε στις 28 Φλεβάρη 2011 δεξίωση στο μέγαρο της κυβέρνησης προς τιμήν των μελών της 20ής Εσθονικής ναζιστικής μεραρχίας «Waffen SS» και μελών της οργάνωσης «Αδελφοί του Δάσους», που ευθύνονται για χιλιάδες εγκλήματα, τόσο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής  όσο και κατά τα πρώτα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει το θράσος να διοργανώνει με ντόπιους αντικομουνιστές τέτοιες εκδηλώσεις».  Γι αυτό και καλούν τους συνάδελφους τους  εκπαιδευτικούς να μην γίνουν συνένοχοι σε τέτοιες πρακτικές οπαδών του Γκαίμπελς, όπως και το Δήμαρχο Τρίπολης, να αποσύρει  την στήριξή του και κάθε διευκόλυνση  στην παραπάνω εκδήλωση.

Ο δρόμος προς τη Δύση

Η προβολή της ταινίας “Ο δρόμος προς τη Δύση”, του Κυριάκου Κατζουράκη,  που έχει προγραμματίσει η Εναλλακτική Κοινότητα Τρίπολης, με αφορμή την ημέρα κατά του ρατσισμού, θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στα Εντευκτήρια ΣΑΟΟ, στις 8.00 μμ.
Υπαρχηγός
Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Νακόπουλος, από το Παλαιοχώρι Δημητσάνας, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Βενιζέλου,  τοποθετείται Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μέχρι τώρα ήταν αρχηγός του 3ου Σώματος Στρατού.

Χαμογελάτε

Τρεις μπουγάτσες αποφασίζουν να παίξουν χαρτιά. Η μία  είναι με κρέμα, η άλλη με τυρί και η τρίτη με σπανάκι.
Ποιά θα κερδίσει;
- Αυτή με το καλύτερο φύλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: