Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 22-3-11

Καταλήψεις ως «μορφή πάλης»
Σκληρή η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, που στρέφεται κατά του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου καταδικάζονται οι καταλήψεις ως μορφή πάλης, με την απειλή πως  δεν πρόκειται να σταματήσει την οργή, την αγανάκτηση και τους αγώνες, όσες «απαγορευτικές αποφάσεις» και να εκδώσει ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου». Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει, όσο κι αν αναγνωρίζουμε τους αγώνες του ΕΚ για τους εργαζόμενους, να παρατηρήσουμε πως κάπου η ανοχή στο θέμα των καταλήψεων έχει εξαντλήσει τας όριά της. Και πως πρέπει να το καταλάβουν. Γιατί έτσι όπως το πάνε με τις καταλήψεις τους κάθε φορά,  μας κάνουν να πιστέψουμε πως  το «επαναστατικό δίκαιο» που δημιουργούν οι παραβάτες υπερέχει του νόμου και της εύρυθμης λειτουργίας των υπό κατάληψη οργανισμών. Όμως η επανάληψή τους εθίζει την ελληνική κοινωνία στην ανομία και η παραβατικότητα του ενός γίνεται άλλοθι για την παραβατικότητα του άλλου. Και αντί να τιμωρηθεί στα πλαίσια του νόμου η παράβαση του πρώτου, μένουν ατιμώρητες οι ανομίες και των δύο. «Έτσι καταλήγουμε στο χάος της ενοχλητικής καθημερινότητας, όπου ο καθείς παρκάρει όπου θέλει (δεν ενοχλεί κατά την προσωπική του άποψη), καπνίζει όπου θέλει (αυτό βαφτίστηκε «δικαίωμα επιλογής»), μαγαρίζει όποιους τοίχους θέλει (αυτό λέγεται «ελευθερία έκφρασης»), καταλαμβάνει όποιον δημόσιο χώρο θέλει (αρκεί να μην είναι μελαψός) και, στο τέλος, όλοι μαζί αναρωτιόμαστε «μα, πώς φτάσαμε ώς εδώ;». (Π. Μανδραβέλης)
Είναι σαφές ότι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες πρακτικές και πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία ως σύστημα στηρίζεται κυρίως στην τήρηση των νόμων. Και στη πιστή εφαρμογή τους.  Μην λησμονούμε άλλωστε τα λόγια του  Ισοκράτη προς τους Αθηναίους, μετά το πέρας του Πελοποννησιακού Πολέμου, για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση των Αθηνών: «Η Δημοκρατία μας καταστρέφεται διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».
Αυτά πριν από χιλιάδες χρόνια. Ισχύουν σαν να ειπώθηκαν για να εξηγήσουν τη σημερινή μας κατάσταση. Έχει κανείς αντίρρηση;


Διαμαρτυρήθηκαν
Στην  ιστοσελίδα www.zougla.gr, διαβάσαμε την περασμένη Δευτέρα 21/3/11 την περιπέτεια του, και οδοντίατρου, Δημήτρη Ρέππα, όταν πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών.  «Αντιμέτωπος με μερίδα εξαγριωμένων οδοντιάτρων ήρθε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, κατά την έξοδό του από το κτίριο του οδοντιατρικού συλλόγου Αθηνών στην οδό Νικηταρά, όπου μετέβη για να ψηφίσει.
Ο Υπουργός ενεπλάκη σε έντονη λογομαχία με τους «συναδέλφους» του οι οποίοι του επέρριψαν ευθύνες για το αλαλούμ στα διόδια και τις αυξημένες τιμές. Τελικά, με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, ο Υπουργός αποχώρησε, έχοντας ασκήσει κανονικά το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του Ο.Σ.Α.»   

Εκλογές ΟΣΑ
Εκλογές μετά από τρία χρόνια είχαμε την περασμένη Κυριακή στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας, όπου εξελέγησαν κατά σειρά σταυρού προτίμησης οι : Δέδες Νικόλαος (37), Λαγούδη Αργυρώ (32), Γιαλαμάς Παναγιώτης (31), Καραγιάννης Ηλίας (29), Καλαποδά Ελένη (28), Τσίτουρας Σταύρος (26), Τζώρτζης Γεώργιος (26) και Κενές Τάσος (25).  Τη επόμενη εβδομάδα οι εκλεγέντες θα αποφασίσουν για το ποιος θα αναλάβει την Προεδρία του Συλλόγου.
 
Αριθμός εισακτέων
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, λαμβάνοντας υπόψην τη γραπτή εισήγηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Προσωπικού και Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κ. Μασσέλου, αποφάσισε να αποδεχθεί τον προτεινόμενο, από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, αριθμό εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής: 1. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών: ογδόντα (80)
2. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών: εκατόν είκοσι (120)
3. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών: εκατό (100)
4. Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: εκατόν είκοσι (120)
5. Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής: εκατόν εξήντα (160)
6. Τμήμα Νοσηλευτικής: εκατόν είκοσι (120)
7. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών: εκατόν ογδόντα (180)
8. Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού: εκατό (100)
9. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων: εβδομήντα (70)
10. Τμήμα Φιλολογίας: εκατόν τριάντα (130)

Μελωδίες ποιητών
Την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, η Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης διοργανώνει μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μελωδίες ποιητών».  Στη συναυλία περιλαμβάνονται μελοποιημένα ποιήματα των ποιητών Nίκου Γκάτσου, Γιώργου Σεφέρη, Γιώργου Σαραντάρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Καρυωτάκη, Μάνο Ελευθερίου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου, Δημήτρη Λάγιου και Λένας Πλάτωνος. Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στο φιλανθρωπικό σωματείο "Η ΠΙΣΤΗ" που αποτελείται από γονείς παιδιών με νεοπλασματικές και ογκολογικές παθήσεις και στα εκατό χρόνια από την γέννηση του Νίκου Γκάτσου και στα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη.

«Κοκκινόβραχος» Λεωνιδίου
Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και το Συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Λεωνιδίου, στα πλαίσια της προβολής του τόπου ενισχύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Περιοχή και της ανάδειξης του «Κοκκινόβραχου» Λεωνιδίου, διοργανώνουν, την προσεχή Παρασκευή 25 Μαρτίου, μετά την παρέλαση, σε συνεργασία με τους Φυσιολάτρες – Ορειβάτες – Σπηλαιολόγους (ΦΟΣ) και την Ομάδα Δάσωσης και Πυροπροστασίας Νότιας Κυνουρίας «ΑΓΙΕΛΙΔΙ», κατάβαση και ανάβαση του «Κοκκινόβραχου», από μέλη των «ΦΟΣ και ΑΓΙΕΛΙΔΙ», στην διαδρομή της Σημαίας και σε μήκος 250 μέτρων. Τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν την αποστολή.
 
Θερινή ώρα
Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής 27 Μαρτίου 2011, ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της Θερινής Ώρας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011).

Έκθεση κοσμημάτων
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας παρουσιάζει Έκθεση Κοσμημάτων των μαθητών της από την Πέμπτη 24  έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011. Η έκθεση πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας και είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. 

Χαμογελάτε
Δύο αγελάδες συζητούν. Λέει η μία: 
- Καλά ρε συ, έχεις ακούσει γι' αυτό πού λένε για τις τρελές αγελάδες; Έχω τρομάξει πολύ ρε γαμώτο! Σκέφτεσαι να κολλήσουμε και τέτοια; 
Και απαντάει η άλλη: 
- Και τι μου τα λες εμένα; Εγώ έτσι και αλλιώς πάπια είμαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: