Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 24-3-11

Τα πραγματικά μηνύματα
Για μια ακόμη χρονιά θα γιορτάσουμε την επανάσταση του ’21 με τους συνήθεις πανηγυρικούς, τις ανιαρές για τους μαθητές παρελάσεις και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς, προς αγαλλίαση και ευφροσύνη όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πατριωτικό φρόνημα ενισχύεται από τη θέα παρελαυνόντων τεθωρακισμένων. Όμως και οι υψηλότεροι συμβολισμοί καταντούν ανιαροί, όταν εξαντλούνται στο τυπικό τους. Όταν δηλαδή δεν υπηρετούν  τη συλλογική ανάγκη του παραδειγματισμού και της επαναβεβαίωσης των δυνατοτήτων μας ως λαού.  Γιατί, νόημα έχουν οι εορτασμοί όταν χρησιμεύουν ως ταμιευτήρες δύναμης. Και δύναμη χρειαζόμαστε σήμερα παρά ποτέ. Γιατί στυηνεποχή των αριθμών χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας.
Την ύπαρξή μας, όμως, την οφείλουμε ακριβώς στη νίκη μας επί των αριθμών και της λογικής τους. Λογικά,  ο Ξέρξης θα έπρεπε να αφανίσει τον Ελληνισμό. Και οι Τούρκοι και οι Γερμανοί και ο Μουσολίνι. Λογικά, η 25η Μαρτίου απλώς δεν έπρεπε να έχει υπάρξει. Είναι ένας παραλογισμός. Ένας υπέροχος παραλογισμός. Γιατί, είναι η νίκη της ψυχής επί της παγερής λογικής των αριθμών. Γιατί όπως έγραψε ο Σικελιανός «την ελευθερία ετούτη δεν τη βρήκαμε στους δρόμους».
Στους δρόμους όμως τη  πετούμε μην εκτιμώντας την όπως πρέπει. Και εμείς σήμερα με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας αμφισβητούμε την ουσία του 1821, αντικαθιστώντας τα δεσμά των κατακτητών με τα δεσμά της οικονομικής δουλείας.
Ο φετινός εορτασμός μας βρίσκει σε δύσκολη συγκυρία. Και οι μεν εξωτερικές απειλές, ιταμές και επίμονες, εάν λάβουν συγκεκριμένη μορφή, θα πάρουν συγκεκριμένη απάντηση. Αναντίρρητα.  Αβεβαιότητα, όμως, μας συνέχει για το αύριο της οικονομίας μας. Που μπορεί, παρά ταύτα, να μετουσιωθεί σε ελπίδες,  υπό μία προϋπόθεση. Οι  ταγοί του τόπου μας να χαράξουν μια πορεία, ενωμένοι  και με κοινή γραμμή πλεύσης, ώστε να βγούμε από να αποτινάξουμε το βρόγχο του ΔΝΤ και της Τρόϊκας. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε οι θυσίες που απαιτούνται θα αποκτήσουν νόημα για το λαό. Ίσως, δε, μεταβληθούν και σε προσφορά.



Για … διαβούλευση
Πολλή κουβέντα, ατελείωτοι βυζαντινισμοί, κουραστική φλυαρία στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, πάνω σε θέματα αυτονόητα, που θα μπορούσαν να τελειώσουν με μια και μόνο ανάγνωση από μέρος του Προέδρου του ΔΣ. Όπως εν προκειμένω το θέμα του «δηλωτικού» σήματος του νέου Καλλικρατικού δήμου Τρίπολης, όπου όλοι τελικά συμφώνησαν μεν να είναι ο Κολοκοτρώνης, όπως και στον  προηγούμενο Καποδιστριακό  δήμο, ωστόσο άφησαν για διαβούλευση, εν ευθέτω χρόνω,  το ζήτημα της μορφής του ήρωα της επανάστασης. Αν δηλαδή θα είναι έτσι ή αλλιώς, με περικεφαλαία ή όχι κλπ. κλπ.  Θεέ και Κύριε…!
Τρεις ψηφοφορίες
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ Δελφάκη και Προέδρου του ΔΣ κυρίως για τη θέση του κ. Μπόζου να ψηφίσουν τρεις φορές για το ίδιο θέμα. Δηλαδή μια για τον αν επιθυμούν να υπάρχει δηλωτικό σήμα, μία για την απεικόνιση του Κολοκοτρώνη και μια τρίτη για τη μορφή του Κολοκοτρώνη. Θεώρησε παράνομο, ο κ. Δελφάκης,  τον τρόπο των ψηφοφοριών, πιστεύοντας πως η εισήγηση πρέπει να περιέχει στο σύνολό της μια πρόταση και να μην  κατατεμαχίζεται σε τρεις.  Γι αυτό και αποχώρησε.
Συμφωνούμε
Αλλά και η συζήτηση που έγινε μετά από καταγγελία τοπικού συμβούλου της Κανδήλας, για ανάρμοστη συμπεριφορά της αντιδημάρχου  Λεβιδίου στο πρόσωπό του, μαζί με όσα «ευώδη» και πεζοδρομιακά ακούστηκαν από τον διαμειφθέντα  μεταξύ τους διάλογο για την διάνοιξη ενός δρόμου από το χιόνι, μπορεί να προκάλεσαν ιλαρότητα στο Σώμα, δεν παύουν όμως να αποτελούν τη λυδία λίθο της ποιότητας κάποιων εκλεκτών μας στο Δήμο. Γι αυτό και η ρήση Παυλή ότι οι Αντιδήμαρχοι πρέπει να διδάσκουν πρωτίστως ήθος, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Αντιμετώπιση κρίσης
Θετική ανταπόκριση βρήκε η εισήγηση  του Αντιδημάρχου κ. Σαββάκη, η οποία και ψηφίστηκε με επί μέρους τροποποιήσεις,  και αφορούσε  στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη «διαμόρφωση και άσκηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης σε τοπικό επίπεδο». Όπως π.χ. η λογική μείωση των ενοικίων που εισπράττονται  από τους επαγγελματίες που έχουν μισθώσει ακίνητα του δήμου, η ρύθμιση των χρεών προς το Δήμο και τις επιχειρήσεις του, η από κοινού με τα επιμελητήρια διεκδίκηση αναβάθμισης της ΒΙ.ΠΕ από άποψη πρόσθετων αναπτυξιακών κινήτρων για την  προέλκυση νέων επιχειρήσεων και μετεγκατάσταση υφιστάμενων από άλλες περιοχές κλπ.
1. Καθαρισμό της ζωγραφικής επιφάνειας.
2. Αποκάλυψη του συνόλου των τοιχογραφιών στην κατώτερη ζώνη του Ναού.
3. Αισθητική αποκατάσταση στα σημεία απωλειών του ζωγραφικού στρώματος.
3. Όπου υπάρξει ανάγκη τροποποιήσεως ή συμπληρώσεως των ανωτέρω εργασιών, να υποβληθούν προς έγκριση οι αντίστοιχες μελέτες.
 Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια, στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του υποέργου, εγκρίθηκε συνολική δαπάνη ποσού 230.000,00 ευρώ από κωδικό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων .
Η εκτέλεση του ανωτέρω έργου έχει έναρξη την 01/03/2011 και λήξη την 31/12/2013.
Ολυμπιακή φλόγα
 Και από την Τρίπολη θα περάσει στις 23 Ιουνίου η Ολυμπιακή Φλόγα των Special Olympics, όπως επιβεβαιώθηκε  από  τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπεύθυνου της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Στέλιου Κωνσταντινίδη με το Δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και τους Δημοτικούς Συμβούλους Σταύρο Κουκάκη, Χριστίνα Ζαμπαθά.
Οι Special Olympics είναι θα γίνουν φέτος  στην Αθήνα το χρονικό διάστημα 25 Ιουνίου - 5 Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 7.500 αθλητών και αθλητριών.
Χαμογελάτε
Ένα βράδυ, ένας μεθυσμένος κάτω από μια πολυκατοικία, χτυπάει το κουδούνι ενός διαμερίσματος. 
- Ποιος είναι; ρωτάει ο άντρας.  - Ρε φίλε, σε παρακαλώ, έλα να δώσεις ένα χεράκι! Λίγο σπρώξιμο θέλω μόνο! απαντάει ο μεθυσμένος. 
- Ασε μας ρε φίλε, βραδιάτικα! του απαντάει και ξαναπέφτει στο κρεβάτι του.  - Ποιος ήταν; τον ρωτάει γυναίκα του 
- Ένα μεθυσμένος που θέλει λίγο σπρώξιμο! της απαντάει. 
Σε λίγο ξανά ακούγεται το κουδούνι. Ο ίδιος πάλι! 
- Βρε μωρό μου, λέει η γυναίκα, πήγαινε να δεις τι θέλει! Σκέψου ότι μπορεί κι εμείς να βρισκόμασταν στη θέση του! Δεν θα θέλαμε να μας βοηθήσει κάποιος; 
Τι να κάνει ο άντρας, ντύνεται, κατεβαίνει κάτω, δεν βλέπει κανέναν. 
Οπότε βάζει μια φωνή:  - Εεεε! Εσύ που ήθελες σπρώξιμοοοο! Πού είσαιιιι;; 
Κι ακούγεται μια φωνή:  - Εδωωωωώ!! Στις κούνιεεες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: