Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 3-3-11

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων
 Η προοπτική της συγχώνευσης αλλά και κατάργησης σχολικών μονάδων έβαλε σε σκέψεις την τοπική  εκπαιδευτική κοινότητα, που δείχνει να αισθάνεται ότι η περιοριστική οικονομική πολιτική θα αγγίξει ακόμα περισσότερο την λειτουργία της εκπαίδευσης.  Εξ ου και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, σε Γορτυνία και Κυνουρία, που πλέον εξεγείρονται και με ψηφίσματα διαμαρτυρίας προσπαθούν να κρατήσουν τα σχολεία στα χωριά τους.
  Όσο κι αν επιχειρεί  να καθησυχάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις έντονες αντιδράσεις που εγείρονται η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, επικαλούμενη την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη «εξορθολογισμού», και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την τήρηση «παιδαγωγικών κριτηρίων», δεν φαίνεται να είναι πειστικός ο λόγος της. Γιατί, πώς να πειστούν οι γονείς ότι είναι «παιδαγωγικά» τα κριτήρια που θα υποχρεώνουν τα παιδιά τους να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να διασφαλίσουν το καθολικό αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμά τους στη μόρφωση; Πώς να κατανοήσουν την «παιδαγωγική αξία» των συχνών απουσιών, της διάλυσης του σχολείου της γειτονιάς, της ενίσχυσης της σχολικής διαρροής, της διεύρυνσης των ανισοτήτων στην εκπαίδευση;
Γι αυτό και εξαιτίας της ασάφειας αυτής θα ήταν ανεπίτρεπτο να παρακαμφθούν οι τοπικές κοινωνίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που σύμφωνα με το νόμο είναι η αρχή που έχει τον πρώτο λόγο για το τι συμβαίνει στην περιοχή της επιβάλλεται να πάρει θέση, να γνωμοδοτήσει, να αξιολογήσει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και σε κάθε περίπτωση να μην αιφνιδιαστεί από τη λήψη αποφάσεων που ίσως μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω.
Συζητάμε άλλωστε και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα όπως είναι αυτό της παιδείας, που είναι πεδίο πρώτης προτεραιότητας και αποτελεί σημείο αναφοράς της κοινωνικής μας ταυτότητας.
Ας αντιληφθούν επιτέλους οι ταγοί της Παιδείας μας ότι «ουκ εξ άπαντος κερδαίνειν» ή, πιο απλά, ας μην προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι.



Ιερατικά
Σύναξη των λειτουργών της Μητρόπολης Μαντινείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στη συνέχεια στο εκεί Πνευματικό Κέντρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποδειγματική θεία λειτουργία στο ναό και στη συνέχεια εισηγήσεις νομικής και λειτουργικής φύσεως, όπως του  Πρωτοσυγγέλου Πανοσιολ Αρχιμ. π. Θεοκλήτου Αθανασοπούλου με θέμα: Νομικές και Φορολογικές υποχρεώσεις των Ιερών Ναών και Μονών προς την Ιεράν Μητρόπολιν και  το  Κράτος, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πανοσιολ.  Αρχιμ π. Θεοκλήτου Ντούλια με θέμα: Ζητήματα Διοικητικής και Λειτουργικής ευταξίας εις την Ιεράν Μητρόπολιν Μαντινείας και Κυνουρίας και  του Αιδ.  Πρωτοπρ. π. Χαραλάμπους Κουστένη με θέμα: Ιερά Εξομολόγηση: Το Μυστήριο της Μετανοίας. Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει εν καιρώ και στο Λεωνίδιο, για τους κληρικούς της Κυνουρίας.
Συγχωνεύσεις
Μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και στον αθηναίκό τύπο, φαίνεται πως στη Αρκαδία το δημοτικό σχολείο Λουκά με 9 μαθητές ενσωματώνεται στο τριθέσιο της Νεστάνης, που απέχει 3 χιλ,  το  Γυμνάσιο Νεστάνης με 13 μαθητές, που απέχει 7 χιλ. από τα σχολεία της Τρίπολης, κλείνει και οι μαθητές του έρχονται στη Τρίπολη, ενώ το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Τρίπολης που συστεγάζονται με χωριστές διοικήσεις, συνενούνται σε ένα. Τέλος ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για τα δημοτικά σχολεία Καστρίου, Δολιανών και Αγίου Πέτρου.

Όχι στο κλείσιμο
Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας για  πιθανό κλείσιμο των δημοτικών σχολείων  Δολιανών, Αγίου Πέτρου και Καστρίου, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας  Κυνουρίας, με το αιτιολογικό πως το μεν σχολείο των Δολιανών σύμφωνα με υπολογισμούς, τα επόμενα χρόνια, θα παρουσιάσει αύξηση μαθητών, ενώ για αυτά του Αγίου Πέτρου και Καστρίου πρέπει να ισχύσουν άλλα κριτήρια, αφού πρόκειται για χωριά ορεινά και απομακρυσμένα και οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα είναι πολλές φορές απαγορευτικές σε οποιαδήποτε μετακίνηση.

Για ενήλικες
Το Κ.Ε.Ε. Αρκαδίας, ενημερώνει όλους τους ενήλικες πολίτες ότι το μήνα Μάρτιο θα ξεκινήσουν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα πρόκειται για : 1) Πρόγραμμα Πληροφορικής ΙΙ (word, internet, windows, Βασικές έννοιες), διάρκεια 50 ώρες, 2) Πρόγραμμα Γερμανικής Γλώσσας (διάρκεια 50 ώρες), 3) Πρόγραμμα Κινηματογράφου (διάρκεια 25 ώρες). Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν , ενώ η παρακολούθησή τους οδηγεί, ανάλογα με τη διάρκειά τους, στην απόκτηση "Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης". Καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων, Πέμπτη 03 Μαρτίου 2011.
Μουσικά
 Εκδήλωση για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων με θέμα: «Γνωριμία με το όμποε και το βιολοντσέλο», θα γίνει στο Πνευματικό κέντρο Σταδίου Τεγέας, σήμερα  Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 10:00 π.μ. Παίζουν: Σπύρος Κοντός, όμποε – Αμαλία Γιαννοπούλου, βιολοντσέλο – Μαρία Κωσταβέλλη, πιάνο. Είσοδος ελεύθερη.
«Αξιον Εστί» 
Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  στο Αστρος διοργανώνει εκδήλωση με την παρουσίαση του έργου «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο θα παρουσιαστεί από την χορωδία ενηλίκων της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης σε συνεργασία με τη λαϊκή ορχήστρα παίδων Δημοτικού Ωδείου Άργους την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 και ώρα 21:00μ.μ. στο Ίδρυμα Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη στο Αστρος.
Οικοτουρισμός
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας προκρίθηκε  να υλοποιήσει στη Φλωρεντία και την ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης και στα πλαίσια του Leonardo Da Vinci, το πρόγραμμα με τίτλο: «Εξειδίκευση στον οικοτουρισμό και τα παραδοσιακά προϊόντα», με πιθανή ημερομηνία 16 έως 29 Μαϊου. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από 23 Φεβρουαρίου ως 4 Μαρτίου. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στο Επιμελητήριο Αρκαδίας (25ης Μαρτίου & Πανός 21, Τρίπολη) ή στο fax 2710 233.738 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@arcadianet, με την ένδειξη “Leonardo Da Vinci”.


Χαμογελάτε
Ο καθηγητής της χημείας, θέλοντας να δείξει στους εφήβους τις ολέθριες συνέπειες του αλκοόλ φέρνει στην τάξη δύο ποτήρια, ένα με νερό και ένα με ουίσκι καθώς και δύο σκουλήκια.
Ρίχνει το πρώτο σκουλήκι στο νερό, εκείνο κολυμπάει πανευτυχές, κάνει κωλοτούμπες, με δυο λόγια είναι η προσωποποίηση της αγαλλίασης. Μετά ρίχνει το δεύτερο στο ποτήρι με το ουίσκι, και αυτό αρχίζει να συσπάται υποφέροντας φρικτά, για να πέσει τελικά  γρήγορα στον πάτο, νεκρό.

- Τι μας δείχνει αυτό το πείραμα; ρωτά τους μαθητές του.

Απαντά ο Τοτός από το τελευταίο θρανίο:

- Πως πρέπει να πίνουμε ουίσκι για να μην πιάσουμε σκουλήκια!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: