Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 30-3-11

Τι  πόλη θέλουμε
Περπατώντας κανείς σε αυτή την πόλη, αδυνατεί να αντιληφθεί  το βαρύ φορτίο που μεταφέρει: το βάθος της Ιστορίας, τη μικροκλίμακα του τοπίου και την ελάχιστη απόσταση από τη θάλασσα. Αδυνατεί να εκτιμήσει και  να ερμηνεύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, να αφομοιώσει ετερογενείς επιδράσεις, και να αναζητήσει  κάποιους  χώρους συλλογικής αναφοράς με ευρεία απήχηση.
Η Τρίπολη είναι, ακόμη, μια πόλη ιδιωτών. Τα πλέον αναγνωρίσιμα στοιχεία της αποτελούν εκφράσεις ιδιωτικών αναγκών και επιδιώξεων: οι πολυκατοικίες που εξαπλώνονται και καταλαμβάνουν  μεγάλη έκταση του αστικού της χώρου, οι διάσπαρτες στο τοπίο μονοκατοικίες, τα τραπεζοκαθίσματα στους  λιγοστούς πεζόδρομους που καταλαμβάνουν ασφυκτικά και τον παραμικρό  ελεύθερο χώρο.
Η κρίση της Τρίπολης έχει δύο διαστάσεις: είναι μια κρίση οικονομική καθώς η τοπική οικονομία βασίζεται για πολλά χρόνια στο μη βιώσιμο μοντέλο της οικοδομικής ανάπτυξης. Είναι όμως και μια κρίση πολιτισμική, μια κρίση ταυτότητας. Η σύγχρονη Τρίπολη αδυνατεί να προσφέρει ισχυρά πρότυπα διαβίωσης στους νέους κατοίκους της και να ενθαρρύνει την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Ο δημόσιος χώρος της πόλης παραμένει συρρικνωμένος και δίχως έμπνευση. Ενώ τα κοινά αγαθά, όπως το φυσικό τοπίο, κατασπαταλώνται προς όφελος της οικοδομικής ανάπτυξης.
Ένας αρχιτέκτονας της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, που μας  είχε επισκεφθεί κατά την πρώτη δημαρχιακή περίοδο Κοτσιάνη, αναζήτησε, εις μάτην, κάποιο στοιχείο που να στοιχειοθετεί την Τρίπολη ως έδρα των εξεγερμένων, κατά των Οθωμανών Ελλήνων, και μη υπάρχοντος  είχε προτείνει το δικαστικό Μέγαρο ως Μουσείο του Αγώνα. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι,  χωρίς αποτέλεσμα, αλλά και χωρίς κάποιο ορατό σχεδιασμό που να  μας ωθεί να φανταστούμε μια διαφορετική πόλη. Μια πόλη που θα μπορούσε να αποτελεί έναν προνομιακό τόπο κατοίκησης, ένα ιδανικό περιβάλλον εκπαίδευσης, αλλά και έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι η Τρίπολη  μεταλλάσσεται σε μια βαλκανική πόλη, σε ένα σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών από τρεις ηπείρους. Ο κίνδυνος δημιουργίας μιας αστικής δυστοπίας, ενός πεδίου έκφρασης οικονομικών αντιθέσεων και πολιτισμικών συγκρούσεων είναι παραπάνω από υπαρκτός. Στο νέο δήμαρχο απομένει να ανατρέψει αυτήν την εικόνα και να δημιουργήσει μια Τρίπολη, πραγματική πρωτεύουσα πόλη.


Ξενάγηση
Η ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων γιορτάζει τον ερχομό της άνοιξης με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΙΟΧΑΛΚΟ», αύριο  Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση  στις  14:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τρίπολης, όπου τα μέλη και οι φίλοι του Ιδρύματος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαιολογικό πλούτο της Αρκαδίας από την Προϊσταμένη της Εφορείας Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου (Δρ. Αρχαιολόγος). Στη συνέχεια, στις 15:30 μ.μ., θα συγκεντρωθούν όλοι στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού και θα περιηγηθούν τα μνημεία υπό την καθοδήγηση και  ξενάγηση του αρχαιολόγου της Εφορείας Σταμάτη Φριτζίλα. Ο απογευματινός περίπατος θα ολοκληρωθεί με καφέ στο Λεβίδι.
Τηλεθέρμανση
Υπογράφηκε από το  Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσο Αποστολόπουλο  και τον Δήμαρχο  Μεγαλόπολης  κ. Παναγιώτη Μπούρα η προγραμματική σύμβαση για την επέκταση και ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαλόπολης, του Δήμου Μεγαλόπολης. Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) με συνολικό προϋπολογισμό 12.534.366 ευρώ και περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου της τηλεθέρμανσης στη  Μεγαλόπολη, που θεωρείται απαραίτητη για  την μεγιστοποίηση του οφέλους της λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος από ενεργειακή και οικονομική άποψη. Η ολοκλήρωση του έργου  θα συμβάλει ακόμη στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για την εύκολη, γρήγορη και οικονομική σύνδεση όλων όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο αυτό.
Ξενοδόχοι Η ετήσια Ανοικτή Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Menalon Resort στην πλατεία Αρεως Τρίπολης, τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 6:00 μ.μ. Θα αναπτυχθούν εισηγήσεις , ανακοινώσεις και προβληματισμοί γύρω από τον ξενοδοχειακό κλάδο και την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Θα έχει προηγηθεί η 2η Ετήσια Κλειστή Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών.
Παιδικό βιβλίο
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Με αφορμή τον εορτασμό, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στις 7.30, στα εντευκτήριά του, εκδήλωση με θέμα: «Παιδί και λογοτεχνία», κατά την οποία θα μιλήσουν οι συγγραφείς Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη, Σοφία Μαντουβάλου, Ελένη Πριοβόλου και Νανίνα Σακκά.. Τα παιδιά θα  έχουν μια ωραία αφορμή ώστε να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, μέσα από τη γνωριμία τους με τους συγγραφείς και μέσω αυτής της γνωριμίας να οδηγηθούν στην  ανάγνωση όλο και περισσότερων βιβλίων.  
Βόρεια Κυνουρία
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για το έτος 2011, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 28/3, με μόνη αρνητική ψήφο αυτή του κ. Π. Αδάμη, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συζήτηση, πάντως, αναλώθηκε περισσότερο στο ύψος των παλαιών οφειλών και γενικότερα στο τι έγινε στα χρόνια που πέρασαν και λιγότερο στο αύριο. 
Σε αρχική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας και προηγούμενος Δήμαρχος, κ. Γ. Δαλιάνης υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας πως εξαιτίας της συνετής του οικονομικής πολιτικής δεν πήρε κανένα δάνειο και πως άφησε το Δήμο με πλεόνασμα 174.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές που φαίνονται στο σημερινό προϋπολογισμός είναι από υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη ή που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Στ. Δαλιάνης, αφού τόνισε πως ο προς ψήφιση προϋπολογισμός είναι όντως συνετός και ρεαλιστικός, στη συνέχεια με αυστηρό ύφος απευθύνθηκε προς τον πρώην Δήμαρχο κ. Γ. Δαλιάνη, λέγοντάς του πώς χάθηκαν την περασμένη τετραετία, πάνω από 3 εκατ. ευρώ από κονδύλια για έργα που δεν έγιναν (Δημαρχείο, ανάπλάσεις χώρων σε Μελιγού, Βέρβενα κ.ά).
Ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος κ. Μ. Σκαντζός, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα χρέη και των δύο προηγούμενων δημαρχιακών αρχών, που τελικά κρίθηκαν από τους πολίτες, λέγοντας  πως εξαιτίας αυτών, πλέον, ο Δήμος δεν αντιμετωπίζεται ως φερέγγυος από τους προμηθευτές. Δήλωσε ικανοποιημένος που όλες οι πλευρές αναγνώρισαν τον προϋπολογισμό ως ρεαλιστικό, αλλά τόνισε και τις δυσκολίες, όπως το γεγονός πως με έσοδα περίπου στο 1 εκατ. ευρώ και οφειλές 800.000 ευρώ (άμεσα απαιτητές οι 550.000), λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν, αφού πλέον θα δαπανώνται χρήματα από αυτά που υπάρχουν και μόνο. Αναφερόμενος στον κ. Γ. Δαλιάνη και στον ισχυρισμό του πως δεν πήρε δάνειο, είπε πως και η μη καταβολή της ΣΑΤΑ για δύο χρόνια είναι ένα είδος δανείου. Πηγή: Astrosnews.gr
Χαμογελάτε
Πέντε γυναίκες που μένουν στην ίδια πολυκατοικία εμφανίζονται στο δικαστήριο κατηγορώντας η μια την άλλη για διατάραξη κοινής ησυχίας. 
Προσπαθούν όμως να μιλήσουν όλες μαζί, και κάποια στιγμή ο πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία του:
- Σιωπή! τους φωνάζει, δεν γίνεται να μιλάτε όλες μαζί! Θα ακούσω πρώτα την μεγαλύτερη.
... Μούγκα στην αίθουσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: