Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 4-3-11

Χάθηκε η ευκαιρία
Και όμως η επιλογή Συνήγορου του Δημότη από το δημοτικό μας συμβούλιο, που δεν κατέστη δυνατή, υπήρξε μια ευκαιρία, για τη δυνατότητα ενίσχυσης των δικαιωμάτων όλων όσοι αντιμετωπίζουν τη δημοτική κακοδιαχείριση. Θα μπορούσε κάλλιστα, μακριά από αντιπαραθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, να αξιοποιηθεί ο θεσμός με μια δυναμική πρόταση, κοινής αποδοχής, που θα έφερνε στο προσκήνιο του δήμου  ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας σε σχέση με τα καθήκοντα που θα αναλάμβανε και που προσδιορίζονται από το νόμο.
Αντ αυτών οι επί κεφαλής των μεγάλων παρατάξεων του δήμου επέλεξαν το δρόμο της λεκτικής αντιπαράθεσης, παρότι η παιδεία και των δύο θα έπρεπε να τους προστατεύει από ανάλογες κακοτοπιές.
Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες, ξεκινώντας από τον διάλογο, όποιον διάλογο, τέλος πάντων, μπορεί να γίνει σ’ αυτό το χώρο που λέγεται δημοτικό συμβούλιο. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να λύνουμε προβλήματα. Όσοι δεν κατανοούν τη δυναμική του διαλόγου και ασπάζονται τον «διάλογο των κατηγοριών» κάνουν το ίδιο πάντα λάθος. Μπερδεύουν τα πρόσωπα με τις απόψεις και τελικά εξοντώνουν τα «αντίπαλα» πρόσωπα και συκοφαντούν  τις δικές τους ιδέες.
Η μεγαλύτερη αρετή της συκοφαντημένης αστικής δημοκρατίας είναι ότι μας επιτρέπει να διαφωνούμε σκληρά, χωρίς να σκοτωνόμαστε. Αυτό που εντυπωσιάζει πολλούς στο δημοτικό συμβούλιο-«πώς μπορείτε να μαλώνετε στα συμβούλια και να πίνετε μαζί καφέ στα καφενεία»- δείχνει το μεγαλείο μιας κοινωνίας που μπορεί να ξεχωρίσει τα πρόσωπα από τις προσωπικές απόψεις. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα γίνει κτήμα και όσων μετέχουν στα δημοτικά μας πράγματα. Η εκλογή Συνήγορου του Δημότη υπήρξε μια ευκαιρία  συμπόρευσης σε ένα θεσμό υπέρ των δικαίων  του δημότη. Και συνάμα η λυδία λίθος της αξιοπιστίας των εκπροσώπων μας στο δήμο, σχετικά με το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του δημότη. Δεν το κατόρθωσαν. Ας προσέξουν στο μέλλον.


Ονοματοδοσία
«Νονούς» για να βαφτίσει 150 περίπου  δρόμους που σήμερα δεν έχουν όνομα,  αναζητεί  Δήμος Τρίπολης, γι αυτό και καλεί όσους έχουν κατά νου  επιφανή πρόσωπα, πράγματα ή γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία του τόπου να αποστείλουν  εντός δεκαπενθημέρου,  στο γραφείο του Αντιδημάρχου κ. Ταλούμη, εμπεριστατωμένη την πρότασή τους (όνομα, στοιχεία για τη συγκεκριμένη πρόταση, ιστορικό) , έτσι ώστε να μελετηθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες, και να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία.
Μεγάλες αποκλίσεις
Εξωφρενικές αποκλίσεις του κόστους μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία των διάφορων νομών της χώρας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ ανά μαθητή τον χρόνο, παρουσιάζονται σε έρευνα του Ινστιτούτου Μεταφορών αναφέρουν Τα Νέα (2/3/2011).
Στην έρευνα καταδεικνύονται το χάος και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος  που επικρατούν στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Στην ανάλυση του ετήσιου κόστους ανά μαθητή εμφανίζονται ελάχιστοι νομοί όπου οι τιμές είναι κοντά σε αυτές που προβλέπει ο νόμος (500 ευρώ το έτος ανά μαθητή), ενώ οι περισσότεροι νομοί το ξεπερνούν κατά πολύ.
Υπάρχουν μάλιστα και νομοί, όπως λ.χ. η Καβάλα και τα Γρεβενά, όπου το κόστος ξεπερνά τα 3.500 ευρώ τον χρόνο για κάθε μεταφερόμενο μαθητή! Επίσης, σε ορισμένους νομούς - Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Σάµου, Πέλλας, Ηρακλείου - η διαφορά κόστους της σύμβασης μεταφοράς µε την αρχική προκήρυξη του έργου ξεπερνά το... 40%.
Τα υψηλότερα ποσά για μεταφορά μαθητών καταβάλλουν η Αν. Αττική και η Θεσσαλονίκη (σχεδόν 11 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν Αχαΐα, Αρκαδία και Αθήνα µε πάνω από 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καταγγέλλουν
Με κοινή τους απόφαση, οι σύλλογοι των τριτέκνων της Αρκαδίας, καταγγέλλουν την πολιτική των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, θεωρώντας ότι αυτή η πολιτική στρέφεται κατά της πολυμελούς ελληνικής οικογένειας η οποία, όπως υποστηρίζουν, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Τρεις σε… μία!
 Σε μία ενιαία επιχείρηση, την «Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Τρίπολης (ΚΕΔΗΤ) συγχωνεύτηκαν το ΚΚΠ, η ΚΕΥΔΗΤ και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Τρίπολης, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης. Έδρα της Επιχείρησης ορίστηκε η πόλη της Τρίπολης.

Τα «τυχερά»
Τρικούβερτος καυγάς για τα «τυχερά» του Ψυχοσαββάτου στήθηκε στο Νεκροταφείο του Αγίου Φλώρου στη Μεσσηνία όταν ο παπάς του χωριού -πηγαίνοντας στο κοιμητήριο για να εκτελέσει τα τρισάγια- είδε έναν άλλο ιερέα να βρίσκεται εκεί!
Η αντίδραση του... άμεση: πλησιάζει τον ηλικιωμένο κληρικό (τον οποίο είχε στείλει η Μητρόπολη καθώς τα Ψυχοσάββατα είναι μεγάλη η ζήτηση από τη μεριά των πιστών) και αρχίζει να κατεβάζει μερικά… «καντήλια» στον ηλικιωμένο "επισκέπτη"-παπά καθώς θα έπρεπε να μοιραστεί μαζί του τα χρήματα από τα τρισάγια! Ο κόσμος που ήταν παρών στο συμβάν κυριολεκτικά τα έχασε με το… «κήρυγμα αγάπης» του δεσπότη, ενώ ο δεύτερος ιερέας αποχώρησε αμίλητος.
Το περιστατικό, όμως, δεν άργησε να φθάσει στα αυτιά του μητροπολίτη ο οποίος τιμώρησε με αργία τον οξύθυμο παπά. Ετσι, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος επέβαλε στον ιερέα την ποινή την τρίμηνης αργίας από κάθε ιεροπραξία καθώς -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης- ο συγκεκριμένος ιερωμένος επέδειξε ανάρμοστη, απρεπή, εχθρική και ανάδελφο συμπεριφορά σε νέο κληρικό και σκανδάλισε τους παρευρισκόμενους πιστούς. Πηγή:http://www.madata.gr

Αναστολή εργασιών
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, κατέθεσε, χθες 4 Μαρτίου 2011, επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αναστολή χορηγήσεως οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών στην περιοχή του Μαινάλου, Νομού Αρκαδίας, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τους μηχανικούς και όσους ασχολούνται με την οικοδομή καθώς επίσης και για μια  μεγάλη μερίδα ιδιωτών επενδυτών που οικοδομούν νομίμως στην περιοχή ενώ  παράλληλα τρέχουν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω δανειοδοτήσεων. Ταυτόχρονα πιστεύει ο κ. Λυκουρέντζος πως ακυρώνεται στην πράξη ο αναπτυξιακός νόμος και ειδικότερα οι ευνοϊκές διατάξεις για την πυρόπληκτη περιοχή που θεσπίστηκαν το 2007. Γι αυτό και ζητά να μάθει από τη υπουργό κ. Μπιρμπίλη αν:
Είναι στις προθέσεις σας η αναστολή της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης όπως και  η οργάνωση και διεξαγωγή διαλόγου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τομέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αποζητηθεί η πλέον πρόσφορη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Αρκαδίας και του Μαινάλου στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου μας;

Χαμογελάτε
Πάει μια ξανθιά σε ένα περίπτερο και λέει:
- Θέλω μια τσίχλα, πόσο κάνει;
- 10 λεπτά, απαντά ο περιπτεράς.
- Εντάξει, λέει η ξανθιά, θα περιμένω...
 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: