Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 8-3-11

Γιορτή για όλους
Το γλέντι που στήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στους δρόμους της Τρίπολης, και στην πλατεία  του Σέχι, στο πνεύμα της αποκριάς, φαίνεται πως ήταν αίτημα από καιρό. Εξ αυτού του λόγου και η ομολογημένη από όλους επιτυχία του. Η σύναξη του κόσμου που έτρεξε προς τούτο, ανέδιδε κέφι, ενέργεια και χαρά. Υπό τους ήχους της μουσικής, πολλοί κάτοικοι της πόλης, Έλληνες και ξένοι μετανάστες, κυρίως νέοι και παιδιά,  με πλαστικά ποτήρια στο χέρι, γεμάτα ποτό που ευγενώς προσέφεραν χορηγοί της περιοχής μας, συμμετείχαν ενεργά στη γιορτή που έστησε ο Δήμος, καταθέτοντας πάνω από όλα διάθεση συμμετοχής.
Διασχίζοντας κάποιος το μήκος της διαδρομής, όπου και τα δρώμενα του Καρνάβαλου, συναντούσες διαρκώς μικρές εστίες χαράς και αισιοδοξίας. Όχι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αλλά αυθόρμητες συνυπάρξεις. Φαίνεται πως η κρίση φωτίζει αλλιώς παρόμοιες συναντήσεις και δίνει διαφορετικό περιεχόμενο και αξία σε οικεία, αυτήν την περίοδο του χρόνου, διαλείμματα. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν συνηθισμένη. Είχε κάτι το συγκινητικό και αισιόδοξο. Δεν συνεπαγόταν καμιά τελετουργία ή τυπικό, δεν ήταν στείρα, μοναχική και εξατομικευμένη, όπως συμβαίνει συχνά σε κοινωνικά ή πολιτιστικά γεγονότα.
Η γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος, συνέπλεε με την ανάγκη και επιθυμία του κοινού για διασκέδαση. Ήταν μια γιορτή, επιστροφή σε μια προγενέστερη κατάσταση, για να ξεχάσουμε προφανώς τις σκοτούρες τις καθημερινότητας και να απεμπλακούμε από τα δεσμά του άγχους και της λογικής. Τι τροφοδότησε τη συνάντηση σε μια πόλη όλο και πιο σιωπηλή, τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο εσωστρεφή, όλο και πιο βαρύθυμη, όλο και πιο εριστική;  Όσοι μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν βίωναν τη συλλογικότητα. Ο ένας δίπλα, μαζί με τον άλλον. Και αποδείκνυαν πως η κρίση πέρα από τα δυσάρεστα, μας φέρνει όλους πιο κοντά, ενισχύει τη συλλογικότητα και τη συνύπαρξη, έστω στο δημόσιο χώρο, σαν ανατροπή, στην διαπιστωμένη κατήφεια και απαισιοδοξία.
Η γιορτή της Αποκριάς κατέγραψε πως με λίγα μέσα, χωρίς άρματα και άλλα ξενόφερτα έθιμα, μπορούμε απαλλαγούμε, έστω και στιγμιαία, από την πραγματικότητα εκείνη που μας παραμορφώνει και μας ακρωτηριάζει; Η πλατεία Σεχίου, την περασμένη Κυριακή, είχε το δικό της μεγαλείο.



Το καρναβάλι
Δυναμικό «παρών» έδωσε ο κόσμος στο προχθεσινό καρναβάλι της Τρίπολης. Οι δρόμοι από όπου πέρασαν οι  μασκαρεμένοι είχαν κατακλυστεί από δημότες, οι οποίοι διασκέδασαν συμμετέχοντας στα δρώμενα, υπό τους ήχους  των μεγαφώνων της πόλης. Δεν έπαψε, ως συνήθως, ο σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας από τα γκρουπ των νεαρών που συμμετείχαν στην παρέλαση, καθώς είδαμε τον Θόδωρο Πάγκαλο πάνω σε φαλό με την επιγραφή «μαζί τη φάγαμε», τον Πρωθυπουργό να καταγράφεται σε αφίσα ως «ο τελευταίος των τροϊκανών – Ουστ, βρωμόσκυλο», ενώ  την Πλατεία Άρεως, να παρομοιάζεται με το γεφύρι της Αρτας και το  πανό να γράφει «Πελατεία Άρεως – 45 μάστορες και 60 μαθητάδες…». Εμφανής και η απορία αν πρόκειται για  «Μαλλιαροπούλειον ή Μουλαροπούλειον». Ο Δήμαρχος της Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης εμφανίστηκε μασκαρεμένος ως «Καρδινάλιος» ενώ  ως «Άραβας» ο Σταύρος Κουκάκης! 
Καθαριότητα
Ο μηχανισμός καθαριότητας του Δήμου ήταν έτοιμος και  μόλις τελείωσε το καρναβάλι ξεκίνησε τη δύσκολη επιχείρηση της περισυλλογής του χαρτιού στην Τρίπολη». Σε πολύ σύντομο χρόνο η πόλη απαλλάχτηκε από τη χαρτούρα  και καθαρίστηκε επιμελώς, γιατί ο κίνδυνος από τη βροχή και τη χιονόπτωση που ακολούθησε θα έθετε σε  δεινή δοκιμασία την ικανότητα των φρεατίων της αποχέτευσης να απορροφήσουν όλη αυτή τη χάρτινη μάζα. Αλλωστε ο  Αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Ταλούμης, παλιά καραβάνα στον τομέα αυτό,  δεν θα είχε καμιά δικαιολογία για οποιαδήποτε αργοπορία.

Νέοι Διοικητές
Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου  Ελευθέριου Οικονόμου, ο Ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος μετακινήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας  και τοποθετήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής.  Επίσης, με την ίδια απόφαση, ο Ταξίαρχος Ευάγγελος Βενέτης, μετακινήθηκε από την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής και τοποθετήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας, ως Διευθυντής.
Ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους κρίθηκαν τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Τούζος (από Υποστράτηγος προάγεται στο βαθμό του Αντιστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων, του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου της θέσης που κατείχε), αλλά και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αρκαδίας Χαράλαμπος Τσίτος (από Ταξίαρχος προάγεται στο βαθμό του Υποστρατήγου εκτός οργανικών θέσεων). Αμφότεροι, θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα μέρες.
Ώρα της Γης
Στις 26 Μαρτίου η Ελλάδα σβήνει τα φώτα. Με το μήνυμα αυτό το WWF Ελλάς καλεί τους συμμετέχοντες, μέσα από την ιστοσελίδα wwf.gr/earthhour, να δεσμευτούν για μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουν πιστά μετά την Ώρα της Γης, και να διαδώσουν τις ιδέες τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες τους.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Έλληνες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης και θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, πρωταγωνιστώντας εκ νέου στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.  Τον εαυτό τους όμως καλούνται να ξεπεράσουν και οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο επιχειρηματικός κόσμος. Σε αυτούς έγκειται να διαλέξουν τη δική τους δέσμευση και να ακολουθήσουν έναν πιο πράσινο δρόμο.  Πέραν αυτού όμως, μέσα από το wwf.gr/earthhour, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και τη «δική» τους Ώρα της Γης: μια υποσελίδα με τη δική τους σφραγίδα, μέσα από την οποία θα συγκεντρώνουν συμμετοχές και θα στέλνουν το μήνυμά τους για ένα βιώσιμο μέλλον και έναν ζωντανό πλανήτη».

Η χιονόπτωση
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η Αρκαδία από τη βαριά χιονόπτωση.  Τα σχολεία δεν λειτούργησαν στο Δήμο Τρίπολης καθώς και στα χωριά Καστρί, Αγιος Πέτρος, Πηγάδι και Πελετά. Επίσης κλειστά παρέμειναν και όλα τα σχολεία της Γορτυνίας, ενώ στη Μεγαλόπολη  δεν λειτούργησε μόνο το Ενιαίο Λύκειο και Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, διότι λόγω του παγετού, δεν ήταν δυνατόν να περιμένουν οι μαθητές στο προαύλιο του σχολείου, μέχρις ότου  ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας για τηλεφώνημα που είχε γίνει νωρίς το πρωί και έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας, το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσα..

Υπερβολές
Υπερβολική και αδικαιολόγητη η απόφαση του δήμου Τρίπολης για το κλείσιμο των σχολείων της πόλης. Δεν ήταν δα και τόσο πολύ το χιόνι που να εμποδίζει την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία. Μην καλομαθαίνουμε τα «καμάρια» μας ώστε με το πρώτο χιονάκι να μην μπορούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους.

Χαμογελάτε
Ένας  Λαρισαίος πηγαίνει σε κάποιο μπαρ, όπου  συναντά μια τύπισσα:
ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ: - Πώς σι λεν, κοπιλουδ';
ΚΟΠΕΛΙΑ: - Λία.
Α, ουρέου ονομ'. 'λία λεν και τον πατέρα μ'!

Δεν υπάρχουν σχόλια: