Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 9/3/11

Εύλογες αντιδράσεις
Είναι γεγονός πως ο ορεινός όγκος του Μαινάλου αποτελεί μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται μεγάλος φυσικός πλούτος από  δάση, δασικές εκτάσεις, γεωλογικούς σχηματισμούς μεγάλου ενδιαφέροντος, υγρότοπους, ρέματα και αξιόλογα τοπία. Για την προστασία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής όλοι συμφωνούν πως είναι αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων για την  ανεξέλεγκτη δόμηση, τη διαφύλαξη των δασικών εκτάσεων, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής καθώς και την προώθηση της ήπιας οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Όλα αυτά μέχρις ότου εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα στο οποίο θα  καθορίζονται σαφώς οι όροι προστασίας της περιοχής, με σκοπό την  ήπια διαχείριση και οικοανάπτυξή της, όπως αυτή τεκμηριώνονται από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2002. Μια μελέτη στην οποία προτείνεται η οικοδόμηση μόνο στα όρια των υπαρχόντων οικισμών με διεύρυνση των πολεοδομικών σχεδίων, ώστε να αποφευχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και η νόμιμη έστω κατάληψη περιοχών που στο παρελθόν αποτελούσαν ενδεχομένως βοσκοτόπους ή οριακές γεωργικές καλλιέργειες.
Κι ενώ όλοι περίμεναν το Προεδρικό διάταγμα προστασίας, αντ αυτού προέκυψε  υπουργικά απόφαση που σταματά κάθε είδους οικοδομική εργασία όπως και την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σκληρή και άδικη παρέμβαση που καίει μαζί με τα ξερά και τα χλωρά κλαδιά, αφού το σταμάτημα εργασιών που νόμιμα εκτελούνται αυτή στιγμή, και φθάνει μέχρι την αυλόπορτα της Τρίπολης, πλήττει καίρια πολλούς επαγγελματίες και ακυρώνει στην πράξη τον αναπτυξιακό νόμο με όλες του τις ευνοϊκές διατάξεις για την πυρόπληκτη περιοχή που θεσπίστηκαν το 2007.
Γι αυτό και οι αντιδράσεις φορέων, συλλόγων και απλών πολιτών, που βλέπουν σ’ αυτήν υπουργική απόφαση μια ακόμη «μαχαιριά», είναι σημαντικές και πρέπει να εισακουστούν κατά τη σημερινή συνάντηση  από  την υπουργό Περιβάλλοντος. «Ας μην γίνει το ΥΠΕΚΑ εμπόδιο σε αυτές τις μικρές εστίες που έχουν απομείνει στη φτωχή Αρκαδία, όπως είναι τα έργα κοινής ωφέλειας, τα ιδιωτικά έργα, οι επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου και γενικά η κάθε είδους νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, η αναζωπύρωση των οποίων θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή προοπτική της Αρκαδίας και της ευρύτερης Πελοποννήσου».



Η συνάντηση
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Δημάρχου κ. Σμυρνιώτη και φορέων της Αρκαδίας με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, κατόπιν διαμαρτυρίας  του πρώτου για  απόφασή της υπουργού  με την οποία  αναστέλλει τις εκδόσεις οικοδομικών αδειών αλλά και την εκτέλεση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας στην ευρύτερη εκτός σχεδίου περιοχή του Μαινάλου.  Στην επιστολή αυτή ο δήμαρχος  ζητούσε από την υπουργό  να ορίσει συνάντηση με τους θεσμοθετημένους φορείς, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος προστασίας της περιοχής του Μαινάλου μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της  εδώ και καιρό εκπονηθείσας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Ενότητα
Σύμπνοια και ενότητα υπήρξε στην προχθεσινή συνάντηση φορέων της περιοχής για το πρόβλημα που προκλήθηκε μετά την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εργασιών στη περιοχή του Μαινάλου. Σε αυτήν είχε προσκληθεί και ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.  Έστειλε όμως επιστολή στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων πως: «Αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαμόρφωση μιας Περιφερειακής πολιτικής για το Περιβάλλον που  θα εξασφαλίζει αφενός την προστασία των οικοσυστημάτων, αφετέρου όμως θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας οικονομίας με επίκεντρο το ίδιο το οικοσύστημα. Μια τέτοια νέα προσέγγιση, που πέρα των απαγορεύσεων θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις για ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση, μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία κοινωνική συναίνεση χωρίς την οποία καμία  περιβαλλοντική  ή  χωροταξική  πολιτική  δεν  έχει τύχη  να υλοποιηθεί».

Τι πιστεύει
Κατά τον περιφερειάρχη,  «βασικοί  πυλώνες   αυτής  της   προσέγγισης   στην   διαχείριση   των οικοσυστημάτων αποτελούν: Α. Η σύσταση Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με τον Ν.1650/86 που θα έχει την ευθύνη του οικοσυστήματος. Β. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα εξασφαλίζει την προστασία του οικοσυστήματος αλλά και θα θέτει Όρους με τους οποίους θα μπορεί να αναπτυχθεί δραστηριότητα μέσα σ' αυτό. Γ. Η διαχειριστική μελέτη που θα δημιουργεί το πλαίσιο και τους κανόνες στην βάση των οποίων θα μπορέσει  το οικοσύστημα, ο Πολιτισμός, τα τοπικά μνημεία, οι αξιόλογοι παραδοσιακοί οικισμοί και ο ανθρώπινος παράγοντας να συνυπάρξουν αρμονικά παράγοντας θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία….».

Ημέρα της γυναίκας
Σήμερα το απόγευμα στις 7, στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου διοργανώνεται   συγκέντρωση προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την συγκέντρωση συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.
Κατά 
Moody’s
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε στις 8.3.2011 ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μαζί με ομάδα δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ., με την οποία ζητούν να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση νομικά εναντίον του οίκου Moody’s, με αφορμή την αιφνίδια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οργανισμό. Κατά τους ερωτώντες βουλευτές «Η θεμελίωση της ενέργειας της Moodys Investors Service είναι ασθενής και δε στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε γενικόλογες διαπιστώσεις που ξεπερνιούνται από την δυναμική πραγματικότητα ή απέχουν συνειδητά και αισθητά από αυτή. Η χρονική δε συγκυρία που επελέγη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, να αποσταθεροποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή πορεία εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Οι χάρτινες ηρωίδες…»
Στο πλαίσιο της «Ημέρας της Γυναίκας», ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία από την συγγραφέα και πανεπιστημιακό Λένα Διβάνη με θέμα «Οι χάρτινες ηρωίδες της Λένας Διβάνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στα εντευκτήρια του Ομίλου, Εθνομαρτύρων 25 στην Τρίπολη,  Παράλληλα η Χαρίκλεια Πολίτη-Μέλεγου θα παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Καλύψεις». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαρτίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
 
Χαμογελάτε
- Τι είπε ο οικονομολόγος στη γυναίκα του όταν εκείνη τον είπε ανίκανο;
- Δεν πρόκειται περί υφέσεως, αλλά περί μειώσεως του ρυθμού ανόδου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: