Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 12-4-11

Μια σημαντική πρόκληση
 Σε έναν από τους βασικότερους «παίκτες» όχι μόνο των μεταφορών αλλά και της κτηματαγοράς εξελίσσεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που καλείται να πραγματοποιήσει  και τη σταδιακή αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των  ακινήτων του, στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά κτίρια και εκτάσεις σε αστικές ή μη περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης. Ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, «πνιγμένο» μέχρι το λαιμό από τα προβλήματα του υπουργείου του, στα οποία πρέπει να δώσει αποφασιστικής σημασίας λύσεις, δεν ξεχνά την πατρίδα του την Αρκαδία και με συνεχείς συσκέψεις, προσπαθεί για το καλύτερο, μέσα από την αξιοποίηση   των ακινήτων που διαθέτει ο ΟΣΕ σε Τρίπολη, Μεγαλόπολη και Λεύκτρο.
Είναι σημαντικό για τον ίδιο τον Οργανισμό, αλλά και για την πόλη μας ιδιαίτερα, η μεγιστοποίηση της απόδοσης και της αξίας αυτής της περιουσίας με τη συστηματική, ορθολογική  διαχείριση, μέσω της σταδιακής υλοποίησης ενός συνολικού προγράμματος ανάπτυξής του. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, με ένα στοχευμένο και μακροχρόνιο σχεδιασμό και με παρεμβάσεις στα ακίνητα αυτά του ΟΣΕ, όπως  ευρείας κλίμακας αναπλάσεις,  αξιοποιώντας τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τη δυνατότητα που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για συμβάσεις παραχώρησης,  θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών, που σήμερα δεν παύουν να είναι υποβαθμισμένες, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της πόλης.
Η πρόταση του Επιμελητηρίου για Εκθετήριο είναι εξόχως σημαντική, όπως ενδιαφέρουσα  είναι και η πρόταση για πρότυπο ποδηλατόδρομο, χωρίς  απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών, που αν υλοποιηθεί  θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αφού μια παλιά σιδηροδρομική γραμμή με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, θα μετατραπεί σε έναν πρότυπο, για την πόλη μας, τουριστικό πόλο έλξης, με την ανάπτυξη του  ποδηλατικού τουρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις την επόμενη 20ετία θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, κατά δήλωση αρμοδίων.
Η πρόκληση  επομένως είναι σημαντική, για τις δύσκολες εποχές που περνάμε και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.




Προσοχή
Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην πόλη μας το περασμένο Σαββατοκύριακο οδήγησαν πολλούς συμπολίτες στην πλατεία Αρεως, όπου τα καταστήματα, μετά την ολοκλήρωση του τμήματος της πλατείας μπροστά από αυτά, έβγαλαν τραπεζάκια «έξω». Και η ζωή που πήρε αυτή η περιοχή, για μήνες εγκαταλελειμμένη, ήταν σημαντική. Όμως η υπευθυνότητας κάποιων καταστηματαρχών σχετικά με την καθαριότητα δεν είναι η ενδεδειγμένη. Γιατί είναι θλιβερό το θέαμα, ενώ  βρισκόμαστε στην αρχή της λειτουργίας της πλατείας, να παρατηρούμε λαδιές πάνω στο δάπεδο. Που  προέρχονται από  σακούλες απορριμμάτων, γεμάτες λίπη και άλλες βρωμιές, οι οποίες σέρνονται  στο δάπεδο με τα γνωστά αποτελέσματα. Μήπως κάποιος πρέπει να τους τρίξει τα δόντια τώρα που είναι  αρχή.
Αρχαία νομίσματα 
H αρχαία Tεγέα, πόλη ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή της Aρκαδίας, άρχισε να εκδίδει νομίσματα ήδη από τα μέσα περίπου του 5ου αιώνα π.X..
Tα αρχαία νομίσματα της Tεγέας, αργυρά και χάλκινα, σήμερα είναι μάλλον σπάνια. Όμως τα δείγματα που έχουμε, εντυπωσιάζουν με την αισθητική και καλλιτεχνική τελειότητά τους. Συγχρόνως, αποτελούν εικαστική αφήγηση των μύθων και των θρύλων του τόπου, καθώς παραπέμπουν στην ίδρυση και γενικά στην ιστορία της πόλης.
Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα θα μιλήσει: η κ. Βασιλική Πέννα Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 και ώρα 7.00μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταδίου Τεγέας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Βραβείο
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2011 στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, απονεμήθηκαν έπαινοι στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Οικολογικό αποτύπωμα σχολείων" .
Από το 3ο δημοτικό  σχολείο Μεγαλόπολης, που διακρίθηκε μαζί με άλλα εννέα σχολεία της χώρας, βραβεύτηκε η δασκάλα κ. Ελένη Κόχρονα με τους μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολικού έτους 2009-2010. Μπράβο τους.


Ενεκρίθη η αγορά και τοποθέτηση αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Καλαμάτας, με απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικόλαου Πολύζου,  προϋπολογιζόμενης δαπάνης πεντακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (550.000,00). Στη σύνθεσή του ο αξονικός τομογράφος θα περιλαμβάνει εγχυτή, UPS και σύστημα φωτογράφησης εκτύπωσης. 
Πηγή χρηματοδότησης της προμήθειας του εν λόγω εξοπλισμού θα είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 και οι διαδικασίες υλοποίησής της θα ξεκινήσουν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης ένταξης πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.



Κατά Κούγια
Έγκληση κατά του Αλέξη Κούγια κατέθεσε ο Αστέρας Τρίπολης για αυθαίρετες και αστήρικτες καταγγελίες εκ μέρους του δικηγόρου, οι οποίες συκοφαντούν βαρύτατα πρόσωπα και καταστάσεις.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των Αρκάδων κατέθεσαν την Τετάρτη (6/3) έγκληση κατά του κ. Κούγια, με την αιτιολογία της συκοφαντικής δυσφήμησης της ομάδας και της διοίκησης. Ειδικότερα, κάποια πρόσωπα του αρκαδικού συλλόγου θίχτηκαν εντονότατα από τα όσα υποστήριξε ο ίδιος το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, οι δικηγόροι της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης περίμεναν από τον πρόεδρο της Παναχαϊκής να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που ισχυριζόταν ότι διαθέτει ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με συνέπεια τα λεγόμενά του περί διεφθαρμένης ομάδας να κρίνονται ανακριβή. Από εδώ και στο εξής, την υπόθεση αναλαμβάνει ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου.


Πάπαρι


Την περασμένη Κυριακή  10 Απριλίου 2011, στο χωρίο Πάπαρι , έλαβε χώρα  εκδήλωση σε  ανάμνηση του γεγονότος της συγκρότησης  του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου, στο σημείο της Βρύσης, από τον Πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους συμπολεμιστές και όλους  τους Αρχιερείς και Προκρίτους, την 6ην Απριλίου 1821 με σκοπό την ανασυγκρότηση  και την εμψύχωση των αγωνιστών για  την συνέχιση της μάχης στο Βαλτέτσι, στα Τρίκορφα και στην Τροπολιτσά.
Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας,  ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης,  ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας Συνταγματάρχης κ. Μάνθος Μπελέκος και πλήθος κόσμου..
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη θέση Βρύση, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ιωάννα Αρμούτη - Σαρανταυγά, ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου των Απανταχού Παπαραίων,  έδωσε μια ξεχωριστή νότα  στη εκδήλωη  αυτή με το άριστο πρόγραμμα που εκτέλεσε καθώς  δεν άργησε να ξεσηκώσει για χορό όλους τους παρευρισκόμενους. 


Ένωση Αρκάδων
Στις 7 Απριλίου 2011 συνήλθε το εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε σε σώμα ως κάτωθι: Πρόεδρος: Γεώργιος Ζαραφέτας, Α΄ Αντιπρόεδρος: Μάνος Κατερινιός, Αναπληρωματικός: Κώστας Αναγνωστόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος: Άγγελος Γάκης, Αναπληρωματικός: Μιχάλης Αντωνόπουλος, Γ΄ Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Παπανικολάου, Αναπληρωματικός: Γεώργιος Τομάρας, Γενικός Γραμματέας: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωματικός: Ι.Δάλκος, Ταμίας: Ελένη Κουτσούμπη, Αναπληρωματικός: Γεώργιος Ρεκούμης, Εκπρόσωπος Τύπου: Γεώργιος Λουκάς και Παναγιώτης Λεκκός, Δημ.Σχέσεις: Δήμητρα Ραβανή, Αναπληρώτρια: Ντίνα Σκορδά, Έφορος: Δημήτριος Κοΐνης και Αναπληρωματικός: Πάνος Σαβούρδος, Α΄ Γραμματεύς Δ.Σ.: Πόπη Κανελλοπούλου και Αναπληρώτρια: Χαρά Σπυράκη, Β΄ Γραμματεύς: Μιχάλης Καμβύσης, Γ΄ Γραμματεύς: Γεώργιος Κατσής, Μέλη: Νικόλαος Τροχάνης και Κων/νος Λούφας.


Χαμόγελο του παιδιού
Για δεύτερη συνεχή χρονιά «Το χαμόγελο του παιδιού», θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει  τις πρωτότυπες και χαρούμενες πασχαλινές κατασκευές των εθελοντών του, που με  πολύ μεράκι και περισσή αγάπη για τα παιδιά δημιούργησαν, ιδανικές να διακοσμήσουν τα σπίτια και τις καρδιές όλων μας! «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα υποδεχτεί όλους τους φίλους του, ενημερώνοντας παράλληλα για τις δράσεις του, τα μελλοντικά σχέδια αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου έως και  Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου 2011 από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.


Χαμογελάτε
Είναι 3 τρεις σκύλοι πίσω από το φράχτη και γαυγίζει  ο πρώτος:
- ΓΑΒ!
Γαυγίζει  ο δεύτερος:
- ΓΑΒ!
Μετά από λίγο γαυγίζει και ο τρίτος:
- ΓΑΒ, ΓΑΒ!!
Τότε  του λέει ο πρώτος:
- Ρε συ, μην αλλάζεις θέμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: