Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 13-4-11

Το πρώτο βήμα
Με σκούπες, τσουγγράνες, αξίνες και φτυάρια  ανά χείρας και μοναδικό όπλο την αγάπη τους στην πόλη όπου ζουν αλλά και  τη θέλησή τους για αλλαγή,  εθελοντές πολίτες της Τρίπολης ρίχτηκαν στον αγώνα την περασμένη Κυριακή και καθάρισαν   τις εισόδους της πόλης κάνοντάς τες πιο καθαρές και πιο όμορφες. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που είχε αφετηρία τη δημοτική αρχή και σκόπευε   να αποδείξει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν στην πόλη, χωρίς υψηλό κόστος και μεγάλο κόπο.
Για τους εθελοντές, που ήταν αρκετοί και ζητούσαν μια ευκαιρία για να καταθέσουν τη δική τους συμβολή, η Τρίπολη δεν είναι η χειρότερη πόλη, απλώς ορισμένοι δεν την αγαπούν και δεν την προσέχουν. Προχθές,  λοιπόν, τους δόθηκε το κίνητρο για προσφορά και ενεργό συμμετοχή στη ζωή της πόλης, όπου ζουν και κινούνται. Και η συνεισφορά τους υπήρξε αξιοσημείωτη.
Τον τελευταίο καιρό, είναι αλήθεια,  όλο και περισσότεροι δημότες σε πολλούς δήμους της χώρας, κινητοποιούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Ποδηλάτες σταδιακά σπέρνουν ζωή μέσα στη μονοκαλλιέργεια του αυτοκινήτου, που τόσο έχει υποβαθμίσει την πόλη. Κάποιοι γκραφιτάδες εμπλουτίζουν την αισθητική της πόλης με πραγματικά έργα τέχνης και μας δίνουν νέες ιδέες για τα πράγματα. Ομάδες ξαναζωντανεύουν τους δρόμους οργανώνοντας φαγητό, παρέα και κοινωνικότητα στον δημόσιο χώρο. Καθαρίζουν, φυτεύουν και γιατρεύουν την πόλη. Κάτοικοι διαμορφώνουν εγκαταλειμμένα οικόπεδα και τα κάνουν προσωρινούς κήπους, αλλού φτιάχνουν παιδικές χαρές εκεί όπου πριν λίγο σκουπιδότοποι πλήγωναν γειτονιές.
Μήπως όμως είναι λίγα; Όχι. Και  δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι πλάθουν την πόλη. Η Τρίπολη έχει δημιουργηθεί από την καθημερινότητα των χιλιάδων κατοίκων της  εδώ και έναν αιώνα. Και αυτά που δημιούργησαν αυτοί οι άνθρωποι στο διάβα στου χρόνου,  δεν είναι πάντα αρνητικά. Μη λησμονούμε ότι το άλσος του ΑΗ Λιά,  ο Αγιάννης ο Ψηλονόμος, το πάρκο των Φιλοδένδρων κλπ,   δεν τα βρήκαμε έτοιμα, αλλά τα φύτεψαν με αγάπη και όραμα κάποιοι συμπολίτες μας.  Η έμπρακτη πίστη στο μέλλον αυτών των συμπολιτών μας  πρασίνισε το τοπίο για τις επόμενες γενιές. Η ζωή, παντού, έχει λίγο-πολύ τα ίδια συστατικά στοιχεία. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που τους δίνουν μορφή, κάνοντάς τα δυστροπίες ή πραγματοποιώντας όμορφα όνειρα. Παράγοντας σκουπίδια ή διαμάντια.

Κάλαντα του Λαζάρου
Ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών  Αρκαδίας,  στην προσπάθεια να αναβιώσει στην Αρκαδία έθιμα από την ιδιαίτερη πατρίδα των μελών του, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με τα κάλαντα του Λαζάρου, το Σάββατο στις 16 Απριλίου 2011. Αυτό το έθιμο ακόμη και σήμερα πραγματοποιείται στην Στερεά Ελλάδα, όπου κορίτσια, σχολικής ηλικίας, με καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια της άνοιξης, περνούν από σπίτι σε σπίτι και ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές τα φιλεύουν με αβγά, τα οποία τοποθετούν στα καλαθάκια τους ή χρήματα. Τα κάλαντα του Λαζάρου από τόπο σε τόπο ακούγονται σε παραλλαγές, ανάλογα με τις τοπικές ιδιορρυθμίες κάθε περιοχής.
Έτσι, λοιπόν, μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης θα τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου στις 10.30π.μ. μπροστά στο Μαλλιαροπούλειο και στην συνέχεια στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, θα λειτουργήσει  περίπτερο του Συλλόγου μπροστά από το Μαλλιαροπούλειο, όπου τα μέλη του θα ανταλλάξουν ευχές με όλους τους συμπολίτες μας. Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει μία ευχάριστη νότα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.  Προς τούτο ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας, ευχαριστεί τον Δήμαρχο Τρίπολης και  το 2ο   Δημοτικό σχολείο Τρίπολης για την συνεργασία και την συμπαράσταση καθώς  και τα κορίτσια που συνεργάστηκαν μαζί του ευχόμενος σε όλους Καλό Πάσχα.
Τιμή στο Λαμπράκη
Να τιμηθούν τα 100 χρόνια από την γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από πρόταση του κ. Γόντικα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση. Μάλιστα κ. Τατούλης πρότεινε τούτο να γίνει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και να τεθεί θέμα για την δημιουργία Ιδρύματος Γρηγόρη Λαμπράκη το οποίο θα μελετήσει το έργο και τις ιδέες του.
Όχι στο φωτισμό
Δεν ενέκρινε τη μελέτη εξωτερικού φωτισμού της Ι. Μονής Έλωνας το υπουργείο Πολιτισμού, με υπογραφή Γερουλάνου, «διότι ο προτεινόμενος φωτισμός δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου». Προτείνει όμως το υπουργείο:  «Να υποβληθεί νέα τροποποιημένη μελέτη, με το σκεπτικό της βελτίωσης του φωτισμού της Μονής, μόνο για λόγους ασφαλείας, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα ακόλουθα :
1. Να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα σε επιλεγμένα σημεία, στην είσοδο, στον αύλειο χώρο εξωτερικά της μονής, στη σκάλα. 2. Να μην πραγματοποιηθεί φωτισμός του Σταυρού και των βράχων.
3. Να περιορισθεί ο φωτισμός των όψεων των κτηρίων του συγκροτήματος της Μονής και η επιλογή των θέσεων όπου θα τοποθετηθούν τα φωτιστικά σώματα ν γίνει σε συνεργασία με την αρμόδια 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 4. Οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίσουν μαζί με την τροποποιημένη μελέτη την έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠ.Π.Ε.&Κ.Α., με βάση την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι ολόκληρη η περιοχή έχει κριθεί ως προστατευόμενη.
5.Η νέα τροποποιημένη μελέτη να υποβληθεί προς έγκριση στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».
Καταργήσεις στρατοπέδων
Βρήκαν ευκαιρία λόγω της απεργίας των ΜΜΕ για να επιβάλλουν το Μνημόνιο και στον στρατό! Το Συμβούλιο Άμυνας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την κατάργηση δέκα κέντρων εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα προκαλώντας αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο του "Καλλικράτη" στις Ένοπλες Δυνάμεις, καταργούνται τα κέντρα Εκπαίδευσης :
Καλαμάτας, Κορίνθου και παραμένει στην Πελοπόννησο μόνο το στρατόπεδο της Τρίπολης. Καταργούνται επίσης τα κέντρα Νεοσυλλέκτων : το κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα, το 625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα, το κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας, το 557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, ενώ εφεδρικό παραμένει το Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι! Η κατάργηση των παραπάνω 10 κέντρων, όπως τονίστηκε πριν από λίγο στο Συμβούλιο Άμυνας θα εξασφαλίσει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Πηγή:  Fimotroblogspot.com
Αρχαιολογικά
Η  ΛΘ’ Εφορεία ΠΚΑ, σε συνεργασία με το δήμο Βόρειας Κυνουρίας  διοργανώνει εκδήλωση στο ίδρυμα «Ζαφείρη» το άλλο  Σάββατο 16/4, 7.30 μμ, με τα εξής θέματα: «Εθελοντισμός και μνημεία της Αρκαδίας – από το όραμα στην πράξη», με ομιλήτρια την Προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας Π. Κ. Α. Κ. Αννα Καραπαναγιώτου και «Η αρχαιολογική κληρονομιά της Βόρειας Κυνουρίας – παρελθόν και βιώσιμη ανάπτυξη»,  με ομιλητή τον αρχαιολόγο κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη.

Χαμογελάτε
Λίγο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ο Αμερικανός Πρόεδρος προσκαλεί σε αγώνα δρόμου το Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Αμερικανός ανακηρύσσεται νικητής του αγώνα. Μερικοί από τους τίτλους των Αμερικανικών εφημερίδων την επόμενη μέρα ήταν:
«Θρίαμβος του Καπιταλισμού επί του Κομμουνισμού! Αλλη μια νίκη του αμερικανικού τρόπου ζωής! Ο πρόεδρός μας άφησε μίλια πίσω του το Ρώσο ομόλογό του»!
Ένα χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο μιας σοβιετικής εφημερίδας, που σχολίασε το ίδιο γεγονός ήταν:
«Σε αγώνα δρόμου μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Προέδρου της Αμερικής, ο σύντροφος βγήκε δεύτερος και ο Αμερικανός ομόλογός του προτελευταίος...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: