Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 15-4-11

Να στηριχτεί
Η οικονομική κρίση που μας διαπερνά, δεν έχει αφήσει ούτε και πρόκειται να αφήσει τίποτα αλώβητο. Μοιραία και η επίδρασή της  στην πνευματική μας ζωή, με πρώτα και καλύτερα θύματα τις βιβλιοθήκες της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αν δεν οδηγούνται στο κλείσιμο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και  στο εξωτερικό, εκεί όμως έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες με διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα κι έξω από τις βιβλιοθήκες. Στη χώρα μας το προσπερνάμε αδιάφορα. Στο νομό και στην πόλη μας ειδικότερα, πού διαθέτει τη σημαντική Ματζούνειο βιβλιοθήκη, δεν ξέρουμε αν έχει κρούσει το καμπανάκι κινδύνου, όταν είναι πλέον ή βέβαιον ότι  ο Αννίβας είναι προ των πυλών. Γιατί από τη στιγμή που κλείνουν ιστορικά σχολεία, και μάλιστα κάποια από αυτά είναι αρχιτεκτονικά στολίδια και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κτίρια–φαντάσματα, είναι σίγουρο πως και οι βιβλιοθήκες θα αντιμετωπίσουν  ανάλογο πρόβλημα, σε όχι μεγάλο χρόνο από σήμερα. 
Γι αυτό και πρέπει από τώρα η Μαντζούνειος βιβλιοθήκη να υποστηριχτεί σθεναρά.  Και να ενισχυθεί με τα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης που αραχνιάζουν στο Πνευματικό Κέντρο, μακριά από τα χέρια των βιβλιοφίλων. Προνοούμε από τώρα για να έχουμε την όταν χρειαστεί. Δεν πρέπει άλλωστε να προσπερνούμε αδιάφορα  τα συμπεράσματα της πρόσφατης Γ΄ Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς του ΕΚΕΒΙ, στην οποία καθίσταται φανερό ότι οι Έλληνες αναγνώστες όλο και περισσότερο προμηθεύονται τα βιβλία τους από δημόσιες ή δημοτικές βιβλιοθήκες. Λόγω της οικονομικής στενότητας; Λόγω των περισσότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει την εμπειρία των άλλων χωρών και τον τρόπο που λειτουργούν εκεί οι βιβλιοθήκες; Μπορεί και για τους δύο λόγους. Πάντως, η κρίση μάς επιβάλει να θέσουμε προτεραιότητες. Πράγμα το οποίο  σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες βιβλιοθήκες, να επιδιώξουμε τη διατήρηση και τη λειτουργία όσων υπάρχουν. Όταν, μάλιστα, εκεί στεγάζονται μεγάλα κομμάτια ιστορίας. Σαν τη Ματζούνειο.



Διαφωνίες
Προβλήματα και δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της παράταξης του Πέτρου Τατούλη,  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ. Παρέστησαν οι βουλευτές  Κουσελάς, Φαρμάκη, Μανωλάκης, Γιαννακοπούλου και Κωνσταντινόπουλος, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Γιαννακούρας, Δέδες, Χειβιδόπουλος, Μαλαπάνης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πουλοκέφαλος, οι γραμματείς των νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου Βασίλης Μπρακουμάτσος και πολλοί άλλοι.
Μεταξύ άλλων   συζητήθηκε και ο τρόπος  λειτουργίας του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», ως και   η παρατηρούμενη υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του κ. Τατούλη, σε σημείο που οι Αντιπεριφερειάρχες να παραμένουν αδρανείς, χωρίς  ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Θέμα παραιτήσεων, του κ. Μαλαπάνη εν προκειμένω, όπως είχε διαρρεύσει, δεν υπήρξε. 

Νέες υποψηφιότητες
Ένα νέο όνομα, αυτό του Παναγιώτη Καρβελά,  προβάλλει το τελευταίο διάστημα  για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ  στο νομό Αρκαδίας και  για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ο κ. Καρβελάς,  θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Ευριπίδη Στυλιανίδη, έχει διατελέσει  πρόεδρος της ΕΘΕΛ, ενώ ήταν διευθυντής του υπουργικού γραφείου του υπουργείου Παιδείας, επί Στυλιανίδη. Σήμερα, είναι πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας.  Η υποψηφιότητα Καρβελά, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιχειρεί η Συγγρού στην Πελοπόννησο -μετά το σοκ των περιφερειακών εκλογών-  και της προσπάθειας για την ανάδειξη νέων στελεχών.

Συνέχιση ανασκαφών
Την έγκρισή του προς το  Νορβηγικό Ινστιτούτο έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του κ. Γερουλάνου, με σκοπό: «την συνέχιση κατά το 2011 του προγράμματος επιφανειακής έρευνας τετραετούς διάρκειας στην περιοχή της Τεγέας Νομού Αρκαδίας, με τίτλο «θέσεις στις ευρύτερες περιοχές, η Νορβηγική επιφανειακή έρευνα στην Αρκαδία, μέρος 2ο», υπό την διεύθυνση της κας Hege Agathe BakkeAlisoy.
Το 2011 προγραμματίζονται δύο σύντομες περίοδοι επιτόπιας διερεύνησης (η πρώτη το καλοκαίρι και η δεύτερη το φθινόπωρο) και μία περίοδος μελέτης τον Φεβρουάριο. Οι ημερομηνίες να καθοριστούν σε συνεννόηση με τις αρμόδιες ΛΘ΄ΕΠΚΑ και 25η ΕΒΑ.
Η έρευνα να επικεντρωθεί σε τρεις θέσεις στην περιφέρεια του χωριού Ψηλή Βρύση: στις
Μυρμηγκοφωλιές, στη Βατιώνα και στις Χερολίμνες. Στις επιλεγμένες θέσεις να γίνει και
διερεύνηση με γεωραντάρ, ενώ να γίνει καθαρισμός τμημάτων της βλάστησης προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν μνημεία».

Λεύκτρο – Σπάρτη
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, έκανε γνωστό σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι: «Στον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη του Αυτοκινητόδρομου «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα», που κατασκευάζεται με Σύμβαση Παραχώρησης έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης σε βαθμό που ο ανάδοχος να έχει δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών σε όλο το μήκος του κλάδου. Σε όλο το μήκος του κλάδου αυτού το ποσοστό ολοκλήρωσης των χωματουργικών εργασιών ανέρχεται στο 51% και των τεχνικών στο 45% με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011 να ανέρχεται στο 35%. Τέλος ο χρόνος περαίωσης του έργου εκτιμάται τον Οκτώβριο του 2013.»

Κίνηση πολιτών
Η κρίση θέλει κρίση, λένε οι συμπολίτες μας έμποροι, και το σλόγκαν αυτό βρίσκει βαθιά ανταπόκριση και κινητοποιεί κάποιους άλλους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα συμβαίνοντα γύρω μας. Γι αυτό και προχώρησαν στη δημιουργία της κίνησης πολιτών «οξεία».  Πρόκειται, όπως λένε για:  «ένα ανεξάρτητο, δίχως ηγεμονισμούς, συλλογικό αμεσο-δημοκρατικό και πλουραλιστικό σχήμα προβληματισμού και παρέμβασης, με την συμμετοχή πολιτών από ένα πλατύ κοινωνικό φάσμα, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, κομματικών η πολιτικών τοποθετήσεων και κοινωνικού ή επαγγελματικού προσανατολισμού.  Όραμα  της κίνησης πολιτών «οξεία»  είναι η αφύπνιση συνειδήσεων και η συσπείρωση ανθρώπων που εκλαμβάνουν τον πολιτισμό και την πολιτική σαν κάτι παραπάνω από απλή διαχείριση».

Χαμογελάτε
Σε ένα σούπερ μάρκετ πουλάνε μυαλά. 
Ένας πελάτης διαβάζει:
Μυαλό Αθηναίου 5 κιλά 1000 ευρώ.  Μυαλό Θηβαίου 3 κιλά 500 ευρώ
Μυαλό Κρητικού 2 κιλά 400 ευρώ.  Μυαλό Ποντίου 1 γραμμάριο 200.000 ευρώ
Απορεί ο πελάτης και λέει : Γιατί το μυαλό του Ποντίου είναι τόσο ακριβό;
- Τι λες ρε φίλε, ξέρεις πόσα κεφάλια κόψαμε για να το μαζέψουμε;







Δεν υπάρχουν σχόλια: