Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 21-4-11 (η εικόνα της πόλης)

Η εικόνα της πόλης

 Δυο μέρες πριν από τη μεγάλη θρησκευτική μας γιορτή και ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης, που καυχάται για το καλύτερο Πάσχα στη χώρα, είναι στα σπάργανα. Τίποτα δεν θυμίζει προετοιμασία για τη μεγάλη αυτή στιγμή, τίποτα που να παραπέμπει στα σημαινόμενα των ημερών.  Όλα κινούνται νωθρά έως αδιάφορα, λες και κάποια αόρατη δύναμη κρατά  τους άρχοντές μας στην αδράνεια. Οι κεντρικές της οδοί παραμένουν γυμνές, χωρίς εορταστική υποστήριξη, όπως τις καθημερινές μέρες του χειμώνα. Κάποια φωτάκια στις γιρλάντες και μερικά σχήματα αυγών και λαμπάδων στην είσοδο τα πόλης, μπορούν να λειτουργούν γραφικά και νοσταλγικά, καθώς θυμίζουν εκείνες τις παλιές χαλκομανίες των παιδικών χρόνων,  όμως αυτή η επανάληψη οδηγεί στο κιτς και τελικά δεν είναι αυτό που χρειάζεται η  Τρίπολη του σήμερα. Η οποία, επαναλαμβάνουμε, αυτή τη γιορτή έχει να παρουσιάσει ως το βαρύ πυροβολικό της ανά την επικράτεια και πάνω σε αυτή επενδύει  τουριστικά, χρόνια τώρα.
Ο δήμαρχος της πόλης είναι σίγουρα ένας άνθρωπος κοσμοπολίτης. Και γνωρίζει πολλά και καλά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η αισθητική του εκφράζεται από τον ολίγιστο αυτό πασχαλινό διάκοσμο. Βέβαια, έχει να κάνει με μια  δύσκολη πόλη. Και  διάκοσμος, σαν τον εφετινό, αν δεν εμπλουτιστεί κατάλληλα, δεν λειτουργεί ευεργετικά στις αισθήσεις μας. Γι αυτό και  υπάρχει ανάγκη ενός  μίνιμαλ στολισμού. Αλλά το να σκεφτείς το μίνιμαλ είναι πιο δύσκολο από το να αντιγράψεις μερικές χαλκομανίες. Το μίνιμαλ προϋποθέτει και επιβάλλει γνώση της συνολικής λειτουργίας της πόλης, όχι μόνο του χτισμένου περιβάλλοντός της αλλά και των λειτουργιών που συντελούνται εντός αυτής. Και επειδή  η Τρίπολη πάσχει από δημόσια αισθητική, έχει μεγάλα ελλείμματα σε αυτό που ονομάζουμε «πολιτισμός του δημόσιου χώρου». 
Το έχουμε ξαναγράψει. Δεν περιμένουμε από τους δημοτικούς  μας άρχοντες μεγαλεπήβολα σχέδια, θέατρα και λαϊκά καρναβάλια. Περιμένουμε τη φροντίδα και τον σεβασμό του δημόσιου χώρου, που πριν απ΄ όλα σημαίνει καθαριότητα. Μια καθαριότητα, που όμως  εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο και αυτών των ημερών.

Και ένα στολισμό που να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην εικόνα που έχει φιλοτεχνηθεί στο διάβα του χρόνου από όλους όσοι θήτευσαν στη δημαρχία αυτής της πόλης. Μην χαλάμε με αστοχίες αυτήν την εικόνα. Δεν μας πρέπει.





Απορία αφελούς
Για πόσο άραγε χρονικό διάστημα δίνεται η άδεια κατάληψης πεζοδρομίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Όχι προφανώς επ αόριστον, όπως φαίνεται να συμβαίνει με το ακίνητο,  γωνία  Εθνικής Αντίστασης και Μαλλιαροπούλου, στην πλατεία Πετρινού. Εκεί  όπου οι λινάτσες και οι σιδεριές  ταλαιπωρούν τους πεζούς, ιδίως τις μάνες με τα καροτσάκια που αναγκάζονται να κυκλοφορούν στο οδόστρωμα, με προφανή τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Ως πότε αυτή η ταλαιπωρία;
Νέο Συμβούλιο
Στην τελευταία του συνεδρίαση το  Δημοτικό  Συμβούλιο διόρισε το νέο   15μελές Διοικητικό Συμβούλιο  στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η θητεία του ακολουθεί τη θητεία του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι: Ζαμπαθά Χριστίνα – Πρόεδρος,  με αναπληρώτρια την Εικοσιδέκα Μαρία (πλειοψηφία). Σταύρος Κουκάκης – Αντιπρόεδρος,  με αναπληρωτή τον Ηλία Τζανή (πλειοψηφία). Παλιογιάννης Θεόδωρος με αναπληρωτή τον Δημήτρη Κοσκινά (πλειοψηφία). Πετροπούλου – Δρακοπούλου Σπυριδούλα με αναπληρώτρια τη Συνοδινού Ρούλα (πλειοψηφία). Κάρλος Γεώργιος με αναπληρωτή τον Τρίκολα Κωνσταντίνο (πλειοψηφία). Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος με αναπληρωτή το Νίκο Αναγνωστόπουλο (μειοψηφία). Τζιούμης Κώστας με αναπληρωτή το Βασίλη Αλεξάκη (μειοψηφία Τσιαμούλος Νίκος με αναπληρωτή τον Κοσκολό Γεώργιο (μειοψηφία). Νικολακόπουλος Δ. με αναπληρωτή τον Γ. Τσούκα (δημότης). Σιάννης Φ. με αναπληρωτή τον Παν. Κοκοσιέλη (δημότης) Σκορπίδα Γεωρ. με αναπληρώτρια την Τέλλα Σταυρούλα (δημότης). Μεντή Εύη με αναπληρώτρια την Αποστολοπούλου Ελένη (δημότης). Κωτσιόπουλος Κ. με αναπληρωτή τον Μιχάλη Σμυρνιώτη (δημότης). Παπαγεωργάκη Αικατερίνη με αναπληρωτή τη Δάλκου Γεωργία (δημότης).
Τέλος, θα οριστεί και ένας  εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.
Δεν δωρίζει
Αρνείται κατηγορηματικά ο ζωγράφος κ. Νίκος Μπίσιας την πρόθεση, που του αποδόθηκε κατά την τελευταία παρουσίαση του τόμου για την Αγία Φωτεινή, να δωρίσει τη ζωγραφική του συλλογή προς την Αρκαδική Εταιρεία. Εκφράζει, μάλιστα, την έκπληξή του προς τούτο λέγοντας πως:
«Με ενημέρωση της τελευταίας στιγμής παρέλαβα πρόσκληση για την τιμητική διάκριση προς το
πρόσωπό μου από το Νίκο Καλτεζιώτη που θα γινόταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης,
στις 01-4-2011, παρουσία επισήμων και των Μ.Μ.Ε., από την Αρκαδική Εταιρεία, πράγμα που δεν
επιθυμούσα και για τούτο το λόγο δεν παραβρέθηκα.
Δεν έχω υποσχεθεί ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ ότι χαρίζω τη Ζωγραφική μου συλλογή και Βιβλιοθήκη
σε άνθρωπο της Αρκαδικής Εταιρείας. Με μεγάλη μου έκπληξη ενημερώθηκα πριν την εκδήλωση από άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός μου ότι «ΔΩΡΙΖΩ» τα έργα μου στην Αρκαδική Εταιρεία.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας μου, έχω κρίση και γνώση για το πως και πότε θα διαθέσω
την Καλλιτεχνική μου συλλογή και Βιβλιοθήκη.
Απορώ πως πήραν τέτοια πρωτοβουλία να ανακοινώσουν δημόσια στην εκδήλωση τέτοιο απίστευτο
ψέμα. Τους διαψεύδω κατηγορηματικά. Τους ευχαριστώ για την τιμητική διάκριση, αλλά τους πληροφορώ ότι δεν αποδέχομαι την τιμή προς το πρόσωπό μου.
Λυπούμαι, πώς από ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων να γίνονται τέτοια σοβαρά λάθη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΣΙΑΣ Ζωγράφος»
Το Χαμόγελο
Από τη Μ. Δευτέρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί Πασχαλινό Παζάρι στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, και θα συνεχίσει έως αύριο Μ. Παρασκευή,  παρουσιάζοντας   τις πρωτότυπες και χαρούμενες πασχαλινές κατασκευές των εθελοντών του, που με  πολύ μεράκι και περισσή αγάπη για τα παιδιά δημιούργησαν, ιδανικές να διακοσμήσουν τα σπίτια και τις καρδιές όλων μας! «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχεται  όλους τους φίλους του, ενημερώνοντας παράλληλα για τις δράσεις του, τα μελλοντικά σχέδια αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα.
Δομή απασχόλησης Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου, συνάντηση εργασίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο την παρουσίαση της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας καθώς και των επιμέρους δομών δηλαδή του Γραφείου Διασύνδεσης, Πρακτική Άσκηση Φοιτητών, και Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, παρουσίασε στους τοπικούς  κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς καθώς και σε επιχειρηματικούς παράγοντες της περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό πρόγραμμα των προαναφερθεισών δομών καθώς και τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα επενδυτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου στους τομείς της Πρακτικής Άσκησης , Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και της Διασύνδεσης στην περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και στην δρομολόγηση συνεργατικών επιχειρηματικών, αναπτυξιακών προγραμμάτων του ιδίου του Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή φοιτητών και διδασκόντων.
Χαμογελάτε          
- Γιατρέ μου βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους. 
- Οφθαλμίατρο έχετε δει;
- Όχι, μόνο μπλε και πράσινους κόκκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: