Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 28-4-11.( Για να μην θεωρηθούμε βλάκες )

Για να μην θεωρηθούμε  βλάκες
Κάποτε τα πασχαλιάτικα ψώνια στις αγορές της πόλης, ήταν χαρά και ευχαρίστηση. Τώρα έγιναν ανάγκη που καλύπτεται με σύνεση και προγραμματισμό. Ο οποίος, προγραμματισμός, μπορεί να σε βγάλει εκτός… προϋπολογισμού ακόμη  και με έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό. Υπερβάλλουμε; Καθόλου. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.
Δεν είναι δυνατόν ο καφές στα καλύτερα καφέ της Ευρώπης να είναι φθηνότερος από τον καφέ της κάποιων καταστημάτων της Τρίπολης ή του παραλιακού Αστρους. Δεν είναι δυνατόν ο χυμός πορτοκαλιού, σε μια περιοχή με πλούσια παραγωγή πορτοκαλιών να κοστίζει ακριβότερα από το Μονακό ή το Παρίσι, που θεωρούνται τα ακριβότερα θέρετρα της Ευρώπης.
Αναρωτιόμαστε: είναι θέμα δικαιώματος του κάθε επιχειρηματία, ο οποίος διατηρεί ένα αξιοπρεπές μαγαζί, να χρεώνει όσο θέλει τον πελάτη; Οι τιμές είναι ελεύθερες, θα πείτε, και υπάρχει και ο κατάλογος που σε προειδοποιεί για το… «ξύρισμα» που έρχεται. Όμως ο  έλεγχος τιμών, τα περίφημα παρατηρητήρια, το υπουργείο εμπορίου… καλά αυτοί τι κάνουν;  Μάλλον αγρόν αγοράζουν.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσα πορτοκάλια πρέπει να στύψεις, για να φτιάξεις ένα ποτήρι χυμό και να στοιχίζει τόσο ακριβά! Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να στύψεις όλο το Αργος με το Αστρος μαζί . Ή πόσους κόκκους καφέ να κόψεις για να φτιάξεις ένα φρέντο εσπρέσσο. Εκτός, αν δεν το ξέρεις και, με όσα πληρώνεις, γίνεσαι μικρομέτοχος σε φυτεία στη Βραζιλία!
Σε τέτοιους καιρούς θα έπρεπε και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες που δίνουν τη δική τους μάχη, να έχουν συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει, σε μια χώρα που ανασαίνει δύσκολα με την κρίση. Και να σκέφτονται επιχειρηματικά, έχοντας σαν γνώμονα τη θεωρία που λέει ότι το κέρδος το φέρνει ο τζίρος.
Ως καταναλωτές, πάντως, με κάτι τέτοιες εξωφρενικές περιπτώσεις αισθανόμαστε ότι μας στύβουν. Σαν πορτοκάλι. Αν αρνούμαστε να πληρώσουμε  τέτοιες τιμές, δεν είναι γιατί είμαστε τσιγκούνηδες, αλλά γιατί διατηρούμε το δικαίωμα να μη μας πουν … βλάκες!



Επιβεβαίωση
Στις αρχές την Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε ταπεινά προτείνει  να μην υπάρξουν από άμβωνος ούτε κηρύγματα, ούτε εορταστικές  εγκύκλιοι, ούτε σχολιασμοί των τελουμένων. Να γινόταν μόνο σεβαστή η λατρευτική δραματουργία. Δεν εισακουστήκαμε. Χθες, ο λαμπρός φιλόλογος και δημοσιογράφος  Κώστας Γεωργουσόπουλος, από τη στήλη του στην εφημερίδα Τα Νέα, για το ίδιο θέμα σημείωνε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Παρακολουθώντας από την τηλεόραση ή σε ναό τις ακολουθίες αισθάνθηκα να απαξιώνομαι και τους διπλανούς µου να άχθονται,  όταν μεσούσης της ακολουθίας µε τα υπέροχα ποιητικά κείμενα και τη μουσική που μετουσιώνει, κάποιος ιεροκήρυκας διέκοπτε τη μυσταγωγία για να «αναλύσει» τα ευαγγελικά κείμενα. Με τη γνωστή νυσταλέα ρητορική τυπολογία, µια παφλάζουσα και επηρμένη φλυαρία άδειασαν στα κεφάλια των πιστών κοινοτοπίες, φοβικές απειλές, αηδέστατες αναλογίες µε αφελείς ερμηνείες  των συμβόλων κ.τ.λ.».  Και προτείνει ο Κ. Γεωργουσόπουλος : « Αν θεωρείται απαραίτητο το κήρυγμα, δηλαδή η εκλαΐκευση και η διδακτική (και δασκαλίστικη) ανάλυση των ευαγγελίων και των δογμάτων, γιατί δεν αφήνεται στην επιλογή των επιζητούντων. Έτσι, όταν τελειώνει η λειτουργία ή η ακολουθία ή ο εσπερινός μετά το «δι’ ευχών» όσοι θέλουν από τους πιστούς ας παραμένουν και ο ιεροκήρυκας ας εκπληρώσει το καθήκον για το οποίο πληρώνεται.  Να δούμε πόσοι θα μείνουν!!  Διότι φοβάμαι  πως το κήρυγμα εν µέσω της τελούμενης λατρείας υπακούει στη γνωστή συνταγή: «Ρίχτα τώρα που είναι μαντρωμένοι»! 
Πρωτιές
Υψηλά ποσοστά ακροαματικότητας σημείωσε για μια ακόμη φορά το δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης στη γιορτή του Πάσχα. Και από την 4η θέση που ήταν πέρσι την ίδια εποχή, φέτος ανέβηκε στη Τρίτη, υποσκελίζοντας  ραδιόφωνα όπως ο Ant1, ο Flash, το Vima, ο ΣΚΑΙ, ο Αθήνα 984 και πολλά άλλα. Χιλιάδες Αρκάδες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό επέλεξαν να ακούσουν δημοτική μουσική από την ιντερνετική συχνότητα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας και να διασκεδάσουν σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Κυρίως  ομογενείς Αρκάδες από την Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και την Ευρώπη οι οποίοι, αν και μακριά από την Ελλάδα, πήραν μία «γεύση» από το γλέντι που έγινε αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας.
Εξόρμηση
Την ερχόμενη Κυριακή 1η Μαίου ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων εξορμά στο Φενεό και στο Πλανητέρο στα ελατοδάση, τις λίμνες κάτω από τα πλατάνια στις πηγές Αροανίου, σε μια εκδρομή γεμάτη εκπλήξεις. Η εξόρμηση περιλαμβάνει τρεις πορείες, ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός.
Α.  πορεία διάρκειας περίπου τριών ωρών: Λίμνη Δόξα Φενεού -Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου - Πανόραμα –Καστανόδασος.  Β.  πορεία, διάρκειας εξήμιση ωρών: Λίμνη Δόξα– Διάσελο Κυνηγού - Ζαρέλια - Πλαταναιώνας Χαλικιού – Ποταμός Αροάνιος - Πλανητέρο. Γ. πορεία, διάρκειας οχτώ ωρών: Λίμνη Δόξα - Διάσελο Κυνηγού -Ντουρντουβάνα - Σπαθάρια - Βάλτος - Πλατανοδάσος- Πηγές Αροανίου - Πλανητέρο.
Υπογράψτε
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  έλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση των δυο πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται τόσο από την συμμετοχή όλων μας  όσο και από τη διάδοση του παρόντος μηνύματος. Στην διεύθυνση  http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/  θα βρείτε το αναλυτικό κείμενο και θα έχετε τη δυνατότητα υπογραφής του.
Αξιοπρόσεκτο
Φέτος θα έχουμε την εμπειρία τεσσάρων ασυνήθιστων ημερομηνιών. 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11, 11/11/11 και αυτό δεν είναι όλο ... Πάρτε τα δύο τελευταία ψηφία του έτους κατά το οποίο γεννηθήκατε - Προσθέστε σε αυτά  την ηλικία που θα έχετε φέτος, και το αποτέλεσμα θα είναι 111,  για όλους! Για παράδειγμα, ο Χάρι γεννήθηκε το 1957 και 57 + 54 = 111.  Καλό, ε !!!
Επίσης, φέτος τον Οκτώβριο θα έχουμε 5 Κυριακές, 5 Δευτέρες και 5 Σάββατα.
Αυτό συμβαίνει μόνο κάθε 823 χρόνια. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα έτη είναι γνωστά ως «Moneybags» ("σακούλες λεφτά").





Δεν υπάρχουν σχόλια: