Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 4-4-11

Λίγη σοβαρότητα
Και ξαφνικά, εκ του μηδενός, δημιουργείται θέμα έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Και παίρνουν φωτιά τα μπλογκς και οι στήλες των εφημερίδων με  διαψεύσεις, δηλώσεις και αντιδηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών και μη παραγόντων, σε μια στιγμή που η αιρετή περιφέρεια αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της, να οργανωθεί σύμφωνα με τον Καλλικρατικό  νόμο και να προχωρήσει, μέσα   σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η ανεργία αγκαλιάζει όλο και πιο πολλούς, όλο και πιο σφιχτά, τους νέους και τις νέες.
Έτσι, αντί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί να ενδιαφέρονται για  τη συνοχή της Περιφέρειάς μας, η οποία αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορική ενότητα του ελληνικού χώρου, προσπαθούν, κάποιοι τουλάχιστον  εξ αυτών, να προκαλούν εντάσεις, μέσα από ένα τελείως ανύπαρκτο θέμα, που δημιουργούν εκ του μη όντος. - Η εκ των υστέρων διάψευσή του, έχει ήδη προκαλέσει το θόρυβο και τη ζημιά που δεν χρειαζόμαστε .-    Επί τέλους ας σταματήσουν το λαϊκισμό τους που παραπλανά τους πολίτες  και δημιουργεί διλήμματα εκεί που δεν υπάρχουν
«Η ιστορία, ο πολιτισμός του τόπου μας, η Τρίπολη ως πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Μωριά επιβάλλουν σεβασμό και αναγνώριση», δηλώνει ο Α. Λυκουρέντζος, ενώ από κοντά  και ο Β. Γιαννακούρας συντονίζεται στο ίδιο μήκος κύματος λέγοντας πως: «Η Τρίπολη αποτελεί το ιστορικό, διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και γεωγραφικό κέντρο της Πελοποννήσου, αυτό ουδείς δύναται να το αμφισβητήσει και εν τέλει εμείς ως περιφερειακή αρχή και το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο είμαστε που έχουμε τον τελευταίο λόγο και τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».
Συμφωνούμε απόλυτα. Και διερωτώμαστε ποιος ο σκοπός της δημιουργίας  του, όταν και την εποχή ακόμη της σύστασης των περιφερειών στη χώρα δεν είχε τεθεί ως ερώτημα καν από κάποιον και από πουθενά, έστω και ρητορικά. Όλα στον αέρα λοιπόν, και όπου βγει; Μόνο που καλόν είναι να γνωρίζουν πως όταν  σπέρνουν ανέμους, με αυτή τη λογική, αν συνεχίσουν, σύντομα   θα θερίσουν θύελλες.








Πριν τριάντα χρόνια                         
Πολλά και εγκωμιαστικά ακούστηκαν για το ναό της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία,   κατά την παρουσίαση του τόμου από τις εκδόσεις Μίλητος. Σχετικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση θα βρείτε  σε άλλες σελίδες της εφημερίδας. Εμείς ξαναγυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω, λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, όπου το περιοδικό Αντί, σε έναν καλαίσθητο τόμο του, με τίτλο «Κάτι το  ωραίον»,  συμπεριέλαβε   τις πιο κακόγουστες κατασκευές ανά την Ελλάδα, και μέσα σε αυτές, με τεκμηριωμένη ανάλυση, φιγουράρει  και η εν λόγω εκκλησία. Έγραφε σχετικά:
«Η εκκλησία αυτή απεικονίζει παραστατικά - και με στέρεα υλικά δομής – το είδωλο της ιδεολογικής κατασκευής που ακούει στο όνομα «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός…».
«Είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ότι ο αρχιτέκτονας, εμμένοντας στην εκτέλεση της λεπτομέρειας, έχασε κάποια στιγμή την κλίμακα αλλά και τον έλεγχο της κατασκευής του. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η τελική εντύπωση του συνόλου είναι αυτή που τελικά επιδιώχθηκε και ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι απλώς η συσσώρευση μορφών και μοτίβων, αλλά αυτή η ίδια συνθετική αντίληψη…».
«‘Όλα είναι αξιοπερίεργα σ΄ αυτό το αρχιτεκτόνημα που «μαρμάρωσε» ό,τι σπουδαίο μάθαμε απ΄ τα χείλη των δασκάλων μιας άλλης εποχής: το  αρχαίο κάλλος και το βαθύ αίσθημα του στερημένου καλόγερου των βυζαντινών χρόνων. Έχετε μήπως συναντήσει εναργέστερο ομοίωμα του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» κατά την εθνοκαπηλική τουλάχιστον εκδοχή του απ΄ αυτό που στοιχειοθετεί ο ναός της Μαντινείας…;».


Μεθοδεύσεις
Σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση, με δήλωσή του, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή το θέμα που  προέκυψε σχετικά με την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα όσα είπε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης. Δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής:
«Οι μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Τρίπολης και του Νομού Αρκαδίας δε γνωρίζουν φραγμούς και όρια. Μετά από μια σειρά αποφάσεων, για την απομάκρυνση από την πόλη μας διοικητικών υπηρεσιών, τη συρρίκνωση των στρατιωτικών μονάδων, τις καταργήσεις σχολείων, αλλά και την επενδυτική υποβάθμιση με το νέο αναπτυξιακό νόμο, έρχονται και οι προτάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σηφουνάκη που θέτουν σε αμφισβήτηση την έδρα Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τρίπολη.  Η ιστορία, ο πολιτισμός του τόπου μας, η Τρίπολη ως πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Μωριά επιβάλλουν σεβασμό και αναγνώριση.»
Μπεγλίτης σε Λυκουρέντζο
Μόνο ένα θάλαμο με οχτώ κλίνες θα κρατήσει το Στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης μας ενώ  τους υπόλοιπους θα παραχωρήσει στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο , αφού διαμορφωθεί κατάλληλα η  υπάρχουσα  πτέρυγα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του  εν λόγω Νοσοκομείου.
 Την απάντηση αυτή έδωσε στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, για την αποδέσμευση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου.


Καταγγέλλουν
Με  ψήφισμά τους, που κοινοποίησαν προχθές οι φορείς της Δημοτικής Ενότητας Δημητσάνας και άλλων γειτονικών Κοινοτήτων,  μέσω της Συντονιστικής τους επιτροπής,  καταγγέλλουν «την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου,  για αδράνεια (μη υλοποίηση αποφάσεων Δ.Σ.) και αποπροσανατολισμό από το πραγματικό πρόβλημα, διότι ενώ γνωρίζουν το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρεται στη συνένωση των τριών σχολείων σε ένα, αρνούνται να σηκώσουν το βάρος της πρότασης για ένα σχολείο προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος.
Έτσι όμως δημιουργούν προβλήματα σε όλο τον Δήμο, διαιρούν και δηλητηριάζουν τις πρώην Δημοτικές Κοινωνίες και στρέφουν τη μια εναντίον της άλλης, με αποτέλεσμα η κοινή αναπτυξιακή πορεία να είναι αδύνατη αφού σε ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα δεν έχουν άποψη…».



Κουρά μοναχού
Την Κυριακή το απόγευμα 3η Απριλίου 2010, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος τέλεσε τον Εσπερινό στην Μονή Αρτοκωστά Κυνουρίας και προέβη στην κουρά του δοκίμου Μοναχού της Μονής  Παναγιώτου   τον οποίο μετονόμασε σε Μοναχό Παΐσιο.
Πλήθος  Κληρικών, Μοναχών και  προσκυνητών έφτασαν με κάθε τρόπο στην Μονή από νωρίς και   ευχήθηκαν να στερεώσει μια καινούργια  Αδελφότητα στη Μονή αυτή.


Χαμογελάτε
Xτυπάει η πόρτα και ρωτάει η ξανθιά από μέσα: 
- Ποιός είναι;
Της απαντάει αυτός που είναι απ' έξω:
- Εγώ!
Κι αυτή αναρωτιέται:
- Εγώ;;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια: