«Δυναμικό μπάσιμο» ανατροπών, με ολέθριες επιπτώσεις στους ασθενείς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, ετοιμάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή και του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου. Στη συνάντηση ο Α. Λοβέρδος ανέπτυξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρονοδιαγράμματα για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τη φαρμακευτική πολιτική και τη χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών από όλα, πλην των παιδιατρικών, νοσοκομείων, ακόμα και των ογκολογικών.
Πάντως, κατατοπιστικά στοιχεία για το «δυναμικό μπάσιμο απ'' τις αρχές του Σεπτέμβρη» - και ειδικότερα στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - έδωσε ο Α. Λοβέρδος μιλώντας χτες το πρωί στην εκπομπή του «Mega». Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μετά τη συγχώνευση των διοικήσεων των νοσοκομείων - από 131 σε 82 - θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο οι διοικητές τους, που θα προέλθουν απ'' τη λεγόμενη ηλεκτρονική διαβούλευση. Εκκρεμεί η συγχώνευση των κλινικών. Κατά τον υπουργό, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κάνει την πρόταση για τη συγχώνευση 300 κλινικών, αλλά υπήρξε - σύμφωνα με τον ίδιο - «επιστημονική και πελατειακή αμφισβήτηση» και γι'' αυτό υπάρχει ανάγκη για «δεύτερη σκέψη». Πάντως, εκείνο που ο υπουργός έκανε ξεκάθαρο είναι ότι με τις συγχωνεύσεις επιδιώκεται να καλυφθούν τα τεράστια κενά, ιδίως στις εφημερίες, με τη μετακίνηση προσωπικού.
Ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι να διοικηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και μέσα απ'' αυτή τη διοίκηση να αρχίσει η αξιολόγηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Μάλιστα, εμφανίστηκε λάβρος εναντίον εκείνων που τον κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, επικαλούμενος ότι αυξήθηκαν κατά 30% οι ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν ανέφερε, βέβαια, ότι εκείνοι που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία καταβάλλουν άγρια χαράτσια που αρχίζει απ'' τα 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και εκτείνεται στις διάφορες εξετάσεις (ακτινονολογικές, εργαστηριακές κ.λπ.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, που συγχωνεύτηκε με την Πολυκλινική Αθήνας, έχουν μειωθεί κατά 60% οι προσελεύσεις των ασθενών για εργαστηριακές, αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις και έχουν μετακινηθεί προς τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, όπου ακόμα δεν εισπράττονται - για τεχνικούς κυρίως λόγους - τα 5 ευρώ. Ομως απ'' την 1η Σεπτέμβρη 2011, θα αλλάξουν και εκεί τα πράγματα με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου θα γίνει και το «δυναμικό μπάσιμο».
Τέλος, ο υπουργός είπε ότι θα αφήσει για τον Οχτώβρη το θέμα της ένταξης των νέων γιατρών για την απόκτηση της ειδικότητας.
Ριζοσπάστης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου