Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αντιθέσεις

Παραμερίζουμε για λίγο σήμερα την αποπνικτική ατμόσφαιρα της τοπικής πολιτικής με πρωταγωνιστή τον νεόκοπο βουλευτή που βάλθηκε με τις απειλές του να μάθει την πηγή των πληροφοριών μας.  Τη σκυτάλη παίρνουν, άλλοι αρμοδιότεροι ημών, πρώην συνάδελφοί του, στο Κοινοβούλιο, με λαμπρές περγαμηνές στον πολιτικό στίβο.
Εμείς προχωράμε πιο πέρα και  στεκόμαστε με δέος στο θαύμα της ανθρώπινης αντοχής, της επιθυμίας για ζωή  και της επιβίωσης για τους μεταλλωρύχους, που τους επέβαλλε τους δικούς της όρους και κανόνες, οργανώνοντας τη δική τους κοινωνία  εξακόσια μέτρα κάτω από τη γη.  Πριν από λίγα χρόνια η σημερινή επιχείρηση απεγκλωβισμού δεν θα ήταν εφικτή. Οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν απλώς καταδικασμένοι να βιώσουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο. Τώρα, χάρη στη  τεχνολογία, όλα είναι μπορετά.  
Γι αυτό και  « η ζωή εν τάφω» των εγκλωβισμένων με το δράμα και την αγωνία τους, έχει καταστεί σύμβολο για τη ανθρωπότητα.  Γι αυτό και  η  τρομερή είδηση  πως αντιδικούσαν  όχι για το ποιος θα ανέβει με τους πρώτους, να σωθεί μια ώρα αρχύτερα, αλλά για το ποιος θα μείνει ώς το τέλος, για να βοηθήσει τους υπόλοιπους συντρόφους του, με τους οποίους μοιράστηκε τη γεύση του θανάτου, είναι  ένα μήνυμα ηχηρό για ό,τι περισσότερο εξανθρωπίζει τον άνθρωπο. Αν και οι ελπίδες ότι ο πάνω κόσμος, εγκλωβισμένος στη δική του λογική, θα τους καταλάβει και θα τους σεβαστεί είναι σαφώς λιγότερες.
Στρέφουμε λοιπόν την προσοχή σε αυτούς τους ανθρώπους, χαιρόμαστε μαζί τους τη χαρά της «ελευθερίας» σε μια προσπάθεια απόδρασης από την όζουσα θλιβερή τοπική πολιτική πραγματικότητα. Αφήνουμε κάποιους να μας πετροβολούν και προτρέπουμε τους υγιείς πολιτικούς να γίνουν ο φορέας της ελπίδας. Μακριά από εμπάθειες και δογματισμούς του παρελθόντος.  Το πολιτικό παιχνίδι σήμερα είναι ανοιχτό σε όλους για προτάσεις που αφορούν στο μέλλον και δεν αποτελούν το τελευταίο  υστερόγραφο στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: