Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Που θα φθάσουμε;

Πότε και από πού αρχίζει η στρατολόγηση των φοιτητών στις κομματικές επετηρίδες;
Μα από την πρώτη ημέρα της εισόδου των  φοιτητών στο Πανεπιστήμιο για  εγγραφή. Και όχι μόνο στα μεγάλα και πολυπληθή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και στο νεότευκτο δικό μας, της Πελοποννήσου. Το βλέπει όποιος φοιτητής διαβεί την πόρτα του, όποιος γονιός προσέλθη με τον γιο ή την κόρη του στην πρώτη γνωριμία με το ίδρυμα.
Μάλιστα, οι εντάσεις, μεταξύ φοιτητών διαφόρων παρατάξεων, δεν λείπουν, στην προσπάθειά τους να «εξυπηρετήσουν» και να «καθοδηγήσουν» τους νεοεισελθόντες, στα πρώτα  «ακαδημαϊκά» τους βήματα, «ψαρεύοντάς» τους στους γκισέδες των σχολών. Με τη γνωστή  συνέχεια. Τακτικά πάρτι στον πεζόδρομο, με πρώτο εκείνο της υποδοχής και στη συνέχεια των Χριστουγέννων του Πάσχα, ή των Απόκρεω, με δωρεάν σημειώσεις για όλα τα μαθήματα, κλπ κλπ.  Και με μια μόνο υποχρέωση: να προσέρχεται ο φοιτητής ή η φοιτήτρια στις εκδηλώσεις τους, για τις οποίες φροντίζουν να τους ενημερώνουν τακτικά με διάφορους τρόπους.   Η αθλιότητα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο.
Πολύ σωστά παρατηρεί ο Π. Μπουκάλας στη Καθημερινή πως πρόκειται για: «Αλιείς ψηφοφόρων. Ανάλογα με τις «επιρροές» ή τα «μέλη» που θα καταγράψει στο μπλοκάκι του ο καθείς, θα κερδίσουν πόντους στο ενδοπαραταξιακό παιχνίδι και θα ανταμειφθούν από τους «μεγάλους» του κόμματος. Φρέσκοι άνθρωποι που μαθαίνουν να ρουσφετολογούν αγρίως από τα είκοσί τους, γιατί όπως διδάχθηκαν και από τα καταξιωμένα στελέχη, τα περί αξιοκρατίας είναι ελαφρότερα του ανέμου. Για να ανταποκριθούν με επιτυχία στη δική τους διαβατήρια τελετή και να θεωρηθούν κάποια μέρα άξια μέλη της κομματικής ελίτ, ώστε να απολαύσουν τα προνόμιά της, πρέπει να γεράσουν πρόωρα. Και με τέτοιους γερασμένους εικοσάρηδες γίνεται η «ανανέωση» του τόπου, κάθε που αλλάζουμε κυβέρνηση».
Δούναι και λαβείν, λοιπόν, σχέσεις συναλλαγής, από την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο. Και μη χειρότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: