Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών δεν αλλάζει. Οι μισοί ψηφοφόροι είτε απείχαν είτε έριξαν άκυρο-λευκό. Και από τους άλλους μισούς που ψήφισαν μόλις 3 στους 10 ψήφισαν τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου είχε δώσει στις εκλογές αυτές δημοψηφισματικό χαρακτήρα (υπέρ ή κατά της κυβερνητικής πολιτικής), η κυβέρνηση σήμερα κυβερνά με την έγκριση μιας ισχνής μειοψηφίας του εκλογικού σώματος.
Όμως κυβερνά. Κι όχι μόνο κυβερνά, αλλά προκαλεί κιόλας. Το διέπραξε ο Παπανδρέου στο κυριακάτικο διάγγελμά του. Το επανέλαβε την επομένη ο Πεταλωτής. Το διέπραξε ο Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο CNN, στην οποία είπε ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε στις κάλπες την πολιτική της κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άλλο να ψηφίζεις και άλλο να βγαίνει. Άλλα να σου τάζουν και άλλα να κάνουν.
Το μήνυμα της κάλπης, το μήνυμα της αποχής, ήταν όντως εκκωφαντικό. Επειδή, όμως, αυτοί φορούν ωτασπίδες, δε μπορεί από μόνο του να τους κάνει καμιά ζημιά.
Ήδη, οι μηχανισμοί διαμόρφωσης της «κοινής γνώμης» έχουν ανάψει στο φουλ τις μηχανές. Ο Γιούνκερ είχε μιλήσει για νέα μέτρα πριν τις εκλογές. Σαν να καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Είπε αυτό που όλοι γνώριζαν. Γι’ αυτό καις τα ΜΜΕ άρχισε ήδη η συζήτηση για τα νέα μέτρα. Μια συζήτηση που ήταν απαγορευμένη κατά την προεκλογική περίοδο.
Παράλληλα, δουλεύονται και πολιτικά σενάρια. Επειδή διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι πλέον μετέωρη και δε θα μπορέσει να βγάλει πολύ καιρό, άρχισαν να μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, για οικουμενικές κυβερνήσεις, για κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, λένε. Θα μπορέσουν, λοιπόν, να βρουν εναλλακτική λύση εξουσίας, έστω κι αν χρειαστεί να περάσουν από μια πολιτική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου