Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αγροτική πολιτική


Δουλειά πολλή περιμένει από την πρώτη του νέου έτους τον εκλεγμένο περιφερειάρχη μας. Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει περισυλλογή και  σοβαρότητα στις αποφάσεις. Ιδίως στον αγροτικό τομέα που δοκιμάζεται περισσότερο παντός άλλου. Έτσι στο πλαίσιο αυτό αποτελεί σημαντική  «πρόκληση» η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  να επιδοτήσει με κοινοτικά κονδύλια αγροτικά προϊόντα της περιφέρειας ώστε να βγουν σε ξένες αγορές και να βρουν θέση στα ράφια των σούπερ µάρκετ, σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς. Γι αυτό και σύντομα πρέπει να συνταχθεί λίστα με τέτοια βασικά προϊόντα, λάδι, ελιές, οίνος, μήλα, ντομάτες, οπωροκηπευτικά κλπ. χαρακτηριστικά της περιοχής μας, που θα αποτελέσουν και τους πρεσβευτές μας στις ξένες αγορές.
Εκτός όμως από τις εξαγωγές, στόχος της Περιφέρειας πρέπει να  είναι και η επαρκής τροφοδοσία µε τα προϊόντα αυτά των τοπικών αγορών, ώστε να αποκτήσουν δυναμική παρουσία στα ράφια των σούπερ µάρκετ, όπου παράγονται. Τούτο, διότι η απουσία διαπραγματευτικής δύναμης  των συνεταιρισμών σε συνδυασμό με τους  μεσάζοντες αποκλείουν σήμερα πολλά από τα είδη αυτά ακόμη και από τα καταστήματα του τόπου καταγωγής τους. Ας πάρουμε  για παράδειγμα κοντινές μας  περιοχές όπως οι Μυκήνες, το Ναύπλιο, οι Σπέτσες, όπου ο τουρισμός θα έπρεπε να λειτουργεί ενισχυτικά στην οργανωμένη προβολή των αγροτικών αυτών  προϊόντων, τα οποία ωστόσο δεν βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στις εκεί προθήκες πωλήσεων..
Η δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με την  έρευνα που θα διεξάγει το «Παρατηρητήριο Τοπικών Προϊόντων» του Νομού Μεσσηνίας κάθε 15 ημέρες στο σύνολο των αλυσίδων super market με σκοπό την λεπτομερή καταγραφή και αποτύπωση της διάθεσης των τοπικών μας προϊόντων, είναι μια σημαντική δραστηριότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν μη τι άλλο καταγράφονται ποια προϊόντα διακινούνται από τα ράφια των καταστημάτων αυτών και ευαισθητοποιούνται οι πολίτες απαιτώντας τη διάθεση και των άλλων τοπικών προϊόντων  στο σύνολό τους.   Έτσι επιτυγχάνεται η ενίσχυσή τους και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: