Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Το γεγονός ότι είμαστε υποθηκευμένοι στο... Διεθνές Νομισματικό Σφαγείο, φυσικά και δεν μας χαροποιεί. Αυτό που μας χαροποιεί, είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος, αρχίζει να ευαισθητοποιείται να παρακολουθεί αυτά που συμβαίνουν, και να μην αφήνει να πέσει στο πάτωμα, ούτε καρφίτσα.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποφασίσαμε σήμερα, να δώσουμε βήμα και να φιλοξενήσουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ενός φίλου, (για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του) και που έχει να κάνει με την προ καιρού πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση για τις «καθυστερούμενες» ασφαλιστικές εισφορές.
Μεταξύ άλλων, ο φίλος μας εστιάζει και στον «δικό μας» Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τον οποίον μάλιστα ρωτάει, για ποιον λόγο έχει πιεί το αμίλητο νερό!
Τον Ιούλη, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, ο τότε υπουργός Εργασίας Λοβέρδος και ο «δικός μας» Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έκαναν περατζάδα στα ραδιοκάναλα και καλούσαν τους λεφτάδες να σπεύσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση για τις «καθυστερούμενες» ασφαλιστικές εισφορές, γιατί μετά τις 15 Οκτώβρη-όπως έλεγαν-θα πέσει πάνω τους βαρύς ο πέλεκυς. Μάλιστα με σχετικά έγγραφά τους καλούσαν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ να μην προχωρούν στην εκτέλεση αποφάσεων κατά εισφοροκλεπτών αφήνοντάς τους την δυνατότητα να ενταχθούν στην ρύθμιση. Μια ρύθμιση η οποία παρουσιάζονταν περίπου ως ιστορική, που έσβηνε με σφουγγάρι το παρελθόν και θα άνοιγε μια καινούργια σελίδα!
Πέρασε ήδη ένας μήνας από την λήξη της προθεσμίας, οπότε μπορούμε να κάνουμε τον απολογισμό, τον οποίο φρόντισαν να μην κάνουν το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο τύπου του ΙΚΑ στη ρύθμιση μπήκαν 19.578 εργοδότες και ρύθμισαν οφειλές περίπου 478 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν καταβληθεί περίπου 74 εκατ. ευρώ, και υπολείπεται ποσό είσπραξης περίπου 415 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ψίχουλα μπροστά στα δισεκατομμύρια που οφείλονται στο ΙΚΑ. Επίσης θα μπορούσε σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι από τα υπολειπόμενα ποσά, ένα ελάχιστο μόνο τμήμα θα εισπραχθεί. Και αυτό γιατί οι λεφτάδες κάνουν το εξής ωραίο κολπάκι. Πληρώνουν μια δόση, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά σταματάνε να πληρώνουν. Και γιατί να μην το κάνουν δηλαδή, όταν ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος τους δίνει την δυνατότητα να ξαναμπούν σε ρύθμιση σαν να μη τρέχει τίποτα;
Το ναυάγιο αυτής της ρύθμισης ήταν προδιαγεγραμμένο, γιατί η οικονομική κρίση, σπρώχνει τους λεφτάδες, μικρούς και μεγάλους να είναι πιο «σφιχτοί». Μόνο για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο θα έμπαιναν στη ρύθμιση αποφασισμένοι να πληρώσουν μόνο τη πρώτη δόση.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Λοβέρδος διαφήμιζε αυτή τη ρύθμιση σαν τον... μανάβη που διαφημίζει την πραμάτεια του στην λαϊκή αγορά: «Ελάτε να πάρετε ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς προκαταβολή».
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι εύλογο: Γιατί δεν μας λένε, και ο πολύφερνος αναπληρωτής Εργασίας Κουτρουμάνης, και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τι μέτρα πήραν ενάντια στους φοροκλέπτες μετά την λήξη της προθεσμίας ένταξης στην ρύθμιση; Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε πόσο αληθινοί ήταν οι λεονταρισμοί, και οι απειλές τους. Το αμίλητο νερό ήπιαν ξαφνικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: