Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΦΑΤΣΑ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Εγώ πάντως, εδώ που τα λέμε, τον λυπάμαι τον νέο Δήμαρχο της Τρίπολης Σμυρνιώτη. Δηλαδή, όχι μόνο τον Σμυρνιώτη, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμαρχους που από τον Γενάρη του 2011, θα κληθούν να κολυμπήσουν κατευθείαν στα βαθιά. Και τους λυπάμαι, γιατί εν μέσω αυτής της βάρβαρης οικονομικής κρίσης, θα προσπαθούν να κολυμπήσουν με δεμένα τα χέρια και χωρίς βατραχοπέδιλα. Θα θέλουν οι άμοιροι να κάνουν κάποια εργάκια και δεν θα μπορούν. Και δεν θα μπορούν γιατί πολύ απλά δεν θα έχουν, και δεν θα βρίσκουν λεφτά για να τα κάνουν. Εσείς δηλαδή, τι νομίζατε; Ότι ο περιβόητος «Καλλικράτης» έγινε για καθαρά αυτοδιοικητικούς λόγους; Ότι έγινε για να αναβαθμιστούν οι τοπικές κοινωνίες, να ανακάμψουν, να αναπτυχθούν, και για άλλους τέτοιους ρομαντικούς λόγους;

Όχι ρε παιδιά. Ο «Καλλικράτης» έγινε για να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή οικονομικής βοήθειας και στήριξης στους Δήμους. Γι’ αυτό άλλωστε φρόντισαν να φορτώσουν τις πλάτες των νέων Δημάρχων με του κόσμου τις αρμοδιότητες. Έναν δρόμο- που λέει ο λόγος-να θελήσει να φτιάξει ο Σμυρνιώτης και ο κάθε Σμυρνιώτης, το μόνο πράγμα που θα πρέπει να ξεχάσει, είναι ο κρατικός «κουμπαράς». Απ’ αυτόν τον «κουμπαρά» δεν πρόκειται να βγει τίποτα για να φτιαχτεί ένας δρόμος. Κι αν βγει, θα είναι πενταροδεκάρες για τα μάτια του κόσμου. Ξέρετε τι θα πει το κράτος στους «Σμυρνιώτηδες»; Θα τους πει: «Τι θέλετε κύριοι να φτιάξετε; Θέλετε έναν δρόμο; Πολύ ωραία. Μήπως θέλετε να φτιάξετε και κανένα σχολείο, και κανένα γεφύρι και καμιά πλατεία; Φτιάξτε ότι σας γουστάρει. Φτιάξτε ότι λαχταράει η καρδούλα σας. Επειδή όμως εμείς σαν κράτος έχουμε πτωχεύσει, επειδή έχουμε βουλιάξει, επειδή έχουμε πιάσει πάτο, λεφτά από μας δεν πρόκειται να δείτε. Ότι είναι να φτιάξετε, βρείτε εσείς τα χρήματα για να το φτιάξετε. Εμείς, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για σας, στην περίπτωση που τα βρείτε, είναι να σας χειροκροτήσουμε, και να σας χαρακτηρίσουμε... κωλόφαρδους»
Και ιδού που μπαίνουμε στο ζουμί της όλης ιστορίας, με το κυρίαρχο ερώτημα: Πού στο διάολο θα βρουν λεφτά, ο Σμυρνιώτης και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του Δήμαρχοι, για να φτιάξουν κανένα εργάκι της προκοπής την στιγμή που το κράτος θα νίπτει τας χείρας του σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος; Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να απαντήσουμε. Είναι πολύ απλό. Τα λεφτά θα τα βρουν από μας τα κορόϊδα. Εμείς, θα κληθούμε για μια ακόμη φορά να καταθέσουμε τον οβολό μας, μέσω νέων Δημαρχιακών φόρων και αυξήσεις Δημοτικών τελών! Με λίγα λόγια, θα κληθούμε να δώσουμε λεφτά που ΔΕΝ θα έχουμε να δώσουμε!
Προσέξτε λοιπόν τώρα, πως διαμορφώνεται το όλο σκηνικό: Οι δημότες θα ζητούν έργα από τους Δημάρχους. Οι Δήμαρχοι προκειμένου να μην θεωρηθούν αναξιόπιστοι και ότι αθέτησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, θα ταράξουν στους φόρους τους δημότες, και οι δημότες που δεν θα έχουν να πληρώσουν, αντί να σιχτιρίσουν το κράτος, θα αρχίσουν «να παίρνουν με τις πέτρες» και να σιχτιρίζουν τους Δήμαρχους! Βέβαια, οι Δήμαρχοι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και πριν... φοροεπιτεθούν στους δημότες, θα την ψάξουν την δουλειά μέσα από διάφορα προγραμματάκια και πακέτα οικονομικής στήριξης. Θα καταφέρουν να βρουν άκρη; Τα μηνύματα επ’ αυτού, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνονται να είναι και τόσο αισιόδοξα. Πράγμα που σημαίνει ότι τελικά οι δημότες αποκλείεται να γλυτώσουν την Δημαρχιακή φοροκαταιγίδα! Και από την στιγμή που θα νοιώσουν στο πετσί τους αυτήν την φοροκαταιγίδα, θα θεωρήσουν (έστω και με περισσή ευκολία), τον Δήμαρχο της περιοχής τους σαν αποτυχημένο! Και φυσικά, όταν έρθουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, θα τον... μαυρίσουν.
Τι θέλω να πω. Θέλω να πω ότι από δω και πέρα, και εφ’ όσον θα βρισκόμαστε για τα καλά χωμένοι στο σκοτεινό οικονομικό τούνελ, είναι πολύ δύσκολο ένας Δήμαρχος να καταφέρει να καθήσει στον Δημαρχιακό του θρόνο για δύο συνεχείς θητείες. Η πίστωση χρόνου που μέχρι σήμερα έδιναν οι δημότες στους Δημάρχους, αποτελεί παρελθόν. Οι δημότες πλέον αρχίζουν να κρίνουν και να «δικάζουν» με συνοπτικές διαδικασίες. Για να λέμε όμως τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, θα ξανατονίσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχουν οι Δήμαρχοι. Δεν φταίνε αυτοί, επειδή για να γίνουν κάποια έργα η λύση της φορολόγησης των δημοτών είναι σχεδόν μονόδρομος. Από την άλλη πάλι, δεν φταίνε και οι δημότες που καλούνται να είναι αυτοί που θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Αρκετά έχουν πληρώσει, πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Αν είναι να πληρώνουν και για να σκεπαστεί π.χ. μια λακούβα με πίσσα, τότε η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Να λοιπόν, γιατί έλεγα στην αρχή ότι λυπάμαι τον Σμυρνιώτη και τους άλλους συναδέλφους του Δημάρχους. Διότι θα κληθούν να περάσουν δια πυρός και σιδήρου, για να θεωρηθεί ότι πέτυχαν στην Δημαρχιακή τους αποστολή. Και αυτό, στο μεγαλύτερο βαθμό θα το καταφέρουν μόνο με την όσο το δυνατόν λιγότερη φορολόγηση των δημοτών γίνεται. Ειδικά για τον Σμυρνιώτη θα λέγαμε πως ξεκινάει με έναν πολύ καλό άσσο στο μανίκι του, σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος της Τρίπολης. Μιλάμε για τον Σαββάκη, που θα ξανακαθήσει στην καρέκλα του Αντιδήμαρχου επί των οικονομικών, αυτή τη φορά σαφώς κάτω από δυσκολότερες συνθήκες, απ’ ότι την προηγούμενη φορά. Αν μη τι άλλο, ο Σαββάκης γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί, και πάνω απ’ όλα δεν θα υποσχεθεί θαύματα, όμως πιστεύουμε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: