Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα λιτότητας

Μειωμένη η κίνηση παραμονή των  Χριστουγέννων. Λιγοστά τα στολισμένα σπίτια, λιγοστά και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που διακινήθηκαν όλες αυτές τις μέρες από τα γνωστά σημεία πώλησης. Η ζωή σε χαμηλούς ρυθμούς, εναγώνια προσπερνούσε τα καταστήματα της πάλαι ποτέ ενδόξου ΙΒ και Καλαμών, ρίχνοντας κλεφτές ματιές και σε βαθιά περισυλλογή απομακρυνόταν. Αν και ο καιρός ήταν θαυμάσιος για τέτοια εποχή, οι καφετέριες  κινούνταν στον συνήθη ρυθμό της καθημερινότητας, με λίγους περισσότερους θαμώνες, λόγω φοιτητικής προσέλευσης, ενώ κάποιοι  πλανόδιοι μουσικοί και καρτερικοί τσιγγάνοι πάσχιζαν να γεμίσουν το κενό, προς όφελός τους,  και να θυμίσουν τα Χριστούγεννα των διαφημίσεων και των σχολικών βιβλίων, στερεοτυπικά χαρμόσυνα.
Παρόλα αυτά  κι αυτή η στερεοτυπική εορταστικότητα, τα παράφωνα κάλαντα των παιδιών που για φέτος ήταν  κατά πολύ λιγότερα από πέρσι, οι σακούλες με τα λιγοστά  δώρα, ο αμέριμνος καφές του πεζόδρομου αλλά και των καφέ της πλατείας Αρεως, που, για πρώτη φορά μετά από μήνες, λόγω ανάπλασης, έβγαλαν τραπεζάκια στο τσιμέντο της πλατείας, κι αυτή η στερεοτυπία χρειάζεται, σαν νοσταλγία γι’ αυτό που υπήρχε διαρκώς, χωρίς κανένα σημάδι διακοπής του. Μα διακόπηκε βάναυσα από το Μνημόνιο .
Από την Τρίπολη έλειπε φέτος η λάμψη, το χρήμα, το κέφι, η ψευδαίσθηση των εορτών, η βουή. Τα πολλά κλειστά μαγαζιά με πένθιμα «Ενοικιάζεται», αλλά και τα ανοιχτά με τους λιγοστούς πελάτες, είναι τρανό δείγμα του τι τέξεται η επιούσα.
«Παρά ταύτα, εμείς δεν πτοούμαστε. Διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πρωτοχρονιά-τικες ευχές μας δεν πέφτουν στο κενό. Πιάνουν τόπο. Πέρσι, λ.χ., είχαμε εξορκίσει τη γρίπη των χοίρων και εντός ολίγου εκείνη άφησε σύξυλα τα εμβόλιά της και όπου φύγει φύγει.
 Ευχόμαστε, λοιπόν, να έχει την ίδια τύχη και η Τρόικα, να μας αφήσει δηλαδή τα λεφτά και να πάει από ‘κεί που ‘ρθε». (Από τις ευχές της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης).  Συμφωνούμε απόλυτα  και αντευχόμαστε. Χρόνια Καλά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: