Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

CHRISTMAS POPCORN…

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα: Ο καιρός να είναι άκρως χειμωνιάτικος, τα χαμηλά βαρομετρικά να έχουν φέρει βροχές και κρύο (το πιο ιδανικό είναι να έχουν φέρει χιόνι), τα καλοριφέρ μέσα στο σπίτι να καίνε από το πρωί (κόντρα στην οικονομική κρίση και στην τσουχτερή τιμή του πετρελαίου), εσύ να είσαι αραγμένος στον καναπέ, και δίπλα σου αραδιασμένα παλιά κόμικς, κατά προτίμηση του Ντίσνεϋ, καθώς επίσης και μερικά DVD με εορταστικές ταινίες. Ταινίες συνυφασμένες με το πνεύμα των ημερών, όσο και η γαλοπούλα και τα μελομακάρονα.
Αφού λοιπόν θα έχεις τιμήσει δεόντως τα γιορτινά εδέσματα, κι αφού θα ‘χεις διαβάσει τον Μίκυ, τον Γκούφη, τον Ντόναλντ, τον Μπαγκς Μπάνυ και όλους τους άλλους χάρτινους ήρωες, έρχεται η ώρα να μετατρέψεις την σαλονοτραπεζαρία σου σε κινηματογραφική αίθουσα, για να αρχίσει η προβολή...
Ο «ΓΑΤΟΣ» αναλαμβάνει σήμερα να σας καθοδηγήσει και να σας προτείνει έξι ταινίες, που αν δεν τις έχετε δει καλό θα ήταν να τις δείτε. Ακόμα όμως κι αν τις έχετε δει στο παρελθόν, ευκαιρία να τις ξαναδείτε για να διαπιστώσετε την διαχρονικότητά τους.

«Μια υπέροχη ζωή»: Ξεκινάμε με μια κλασσική ασπρόμαυρη ταινία, που πυροδοτεί στο μέγιστο βαθμό τις ευαισθησίες μας, με την προειδοποίηση ότι βλέποντάς την, δύσκολα θα συγκρατήσετε να κυλήσει απ’ τα μάτια σας κάποιο δάκρυ. Την υπογράφει ο ποιητικός Φράνκ Κάπρα, έχει τίτλο «Μια υπέροχη ζωή», και πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στίουαρτ. Το σενάριο είναι απλό, και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μελοδραματικό. Λίγα λόγια για το έργο: Ένας απελπισμένος βλέποντας πως θα εξελίσσονταν οι ζωές των γύρων του αν αποφάσιζε να αυτοκτονήσει, επιστρέφει στην οικογενειακή εστία.

«Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων»: Ακόμα και οι πιο σκοτεινοί τύποι, δικαιούνται κινηματογραφικά Χριστούγεννα, και η φαντασία του Τιμ Μπάρντον, στην ταινία «Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων» οργιάζει στην κυριολεξία. Λίγα λόγια για το έργο: Ο σκελετωμένος Τζάκ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το νόημα των γιορτών και να σώσει τον Αη-Βασίλη. Μιλάμε για το πιο μαγικό, τρυφερό, ρομαντικό (αν και εντελώς διαταραγμένο) μιούζικαλ όλων των εποχών.

«A Charlie Brown Christmas»: Ο ιδιοκτήτης του θρυλικού σκύλου Σνούπι, ο Τσάρλι Μπράουν, πέφτει σε κατάθλιψη και μελαγχολία όταν διαπιστώνει την πλήρη εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, οπότε αρχίζει να ψάχνει να βρει το νόημά τους.
Είναι ίσως η μοναδική ταινία στην οποία εσείς και τα παιδιά σας αγκαλιασμένοι θα γελάσετε και θα πάρετε άφθονο ποπ κορν τρυφερότητας.

«Ο Αη-Βασίλης είναι σκέτη λέρα»: Υπάρχει περίπτωση να είναι βρώμικα τα Χριστούγεννα; Σύμφωνα με την αμερικανική ταινία «Ο Αη-Βασίλης είναι σκέτη λέρα», ναι είναι! Λίγα λόγια για το έργο: Ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον, ως απατεώνας λήσταρχος Αη Βασίλης, ξεπερνάει με την αθυροστομία του, όλα εκείνα τα ιερά και τα όσια των γιορτών.

«Χριστουγεννιάτικη ιστορία»: Με μια σύγχρονη κινηματογραφική τεχνική, ο ηθοποιός Τζίμ Κάρεϊ μεταμορφώνεται σε γκρινιάρη και τσιγκούνη Σκρούτζ, βλέπει τον θάνατό του, συμπονά τον ετοιμοθάνατο Μικρούλη Τιμ, και γίνεται εντελώς άλλος άνθρωπος. Η εν λόγω ταινία, αν και υποτίθεται ότι απευθύνεται σε δωδεκάχρονα παιδάκια, εν τούτοις καταφέρνει να τα φοβίσει και να τα τρομάξει! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πιτσιρικάδες προτιμούν να μην δουν το φιλμ μόνοι τους, και προσκαλούν μπαμπάδες μαμάδες κι αδέλφια, για να το δουν όλοι μαζί. Φυσικά, η ταινία έχει happy end, οπότε οι πιτσιρικάδες αποζημιώνονται πλήρως για τον φόβο που αρχικά είχαν νοιώσει.

«Μόνος στο σπίτι»: Οι εννέα στους δέκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, την έχουν δει παραπάνω από μια-δυο φορές. Έκανε ρεκόρ στις εισπράξεις, έκοψε του κόσμου τα εισιτήρια, εκτόξευσε στα ύψη την αναγνωρησιμότητα του νεαρού τότε μπόμπιρα ηθοποιού Μακόλεϊ Κάλκιν, και έκανε πολλούς γονείς να αναστενάξουν με ανακούφιση για το ότι τα δικά τους παιδιά, δεν βγήκαν τόσο ζωηρά όσο ο νεαρός πρωταγωνιστής. Όμως υπήρξαν και υπάρχουν, πολλοί ακόμα που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πιο ονειρεμένες γιορτές από το να είσαι δαιμόνιος πιτσιρίκος εντελώς μόνος μέσα σε ένα σπίτι, αντιμέτωπος με δύο γκαφατζήδες ληστές, που τους χρησιμοποιείς για την διασκέδασή σου.

Και όλες οι υπόλοιπες...: Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτές οι ταινίες που μπορείς να απολαύσεις αυτές τις μέρες. Είναι και οι ασπρόμαυρες χολιγουντιανές παραγωγές, τα ασπρόμαυρα γαλλικά μιούζικαλ, οι κωμωδίες του Τζέρρυ Λιούις, οι αγγλικές ταινίες, βασισμένες σε μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Ουστίνωφ στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό να προσπαθεί να διαλευκάνει εγκλήματα σε χιονισμένα τοπία πίνοντας ζεστό τσάι μέσα στο Όριαν Εξπρές, ενώ αξίζει να ψάξει κανείς και τις ελληνικές ταινίες κυρίως της «Φίνος Φιλμ» με σεναριακό φόντο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (π.χ. την ταινία «Όλγα αγάπη μου» με την Ζωή Λάσκαρη, τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Αντρέα Μπάρκουλη και την Τασσώ Καβαδία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: