Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Πεζοδρόμηση, άμεσα.

Αν πραγματικά επιθυμεί  η νέα δημοτική αρχή την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης μας, η αρχή πρέπει να γίνει τάχιστα, με την πεζοδρόμηση αυτού ακριβώς του ιστορικού της κέντρου.
Είναι  μία προοπτική την οποία όλο και περισσότεροι θεωρούν ως τη  μόνη ικανή για να το καταστήσει και πάλι κέντρο εμπορικής δραστηριότητας, απαλλαγμένο από τις δυσλειτουργίες εκείνες που το έχουν οδηγήσει στη σημερινή υποβάθμισή του. Η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από σήμερα κιόλας,  που τα αποτελέσματα είναι  νωπά, καθώς προηγήθηκε  το δεκαπενθήμερο κλείσιμο λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Ξέρουμε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από καταστηματάρχες, αναμενόμενες άλλωστε, όμως επί τέλους ας κατανοήσουμε πως δυο τρεις επιχειρηματίες δεν μπορούν να φρενάρουν την ανάπτυξη μιας ολόκληρης πόλης.
Ωστόσο, ένας τέτοιος στόχος δεν επιτυγχάνεται μόνο με την πεζοδρόμηση. Θα πρέπει σιγά σιγά να φλερτάρουμε με τη ιδέα κάποιων ανατροπών από τα καθιερωμένα, όπως είναι η απελευθέρωση του ωραρίου, που ισχύει για τις τουριστικές περιοχές και η δυνατότητα των καταστηματαρχών να λειτουργούν τα καταστήματά τους τις μέρες και τις ώρες που εκείνοι κρίνουν αποδοτικότερες. Ίσως είναι νωρίς για την ώρα, όμως  αν, όπως φημολογείται, ισχύσει για την Αθήνα, σίγουρα θ’ ακολουθήσουν και η μία μετά την άλλη όλες οι άλλες πόλεις της χώρας, διαμορφώνοντας μια νέα εργασιακή και εμπορική πραγματικότητα για το σύνολο της χώρας. Αλλωστε, ανάλογες αλλαγές δρομολογούνται πλέον και στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στο Δημόσιο, όπου το ωράριο λειτουργίας πρόκειται να επεκταθεί και στις απογευματινές ώρες.
Πριν από κάμποσα χρόνια  η προοπτική της πεζοδρόμησης του κέντρου της Τρίπολης φάνταζε ουτοπική και είχε πολλούς αντιπάλους. Έκτοτε όμως  είναι πολλά που έχουν αλλάξει και τελείως διαφορετικές οι ανάγκες και οι προτεραιότητες, ώστε όλοι οι  έμποροι να  θεωρούν ως απαραίτητη λύση για τη διάσωση των επιχειρήσεών τους, την πεζοδρόμηση αυτή. Η εμπειρία άλλων επαρχιακών πόλεων αποτελεί τον καταλύτη μιας τέτοιας ενέργειας. Είναι προφανές πως, θέλοντας και μη, θα προσαρμοζόμαστε όλο και περισσότερο στα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλωστε, είναι δοκιμασμένες οι συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: