Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η απάτη των φωτοβολταϊκών


Τελικά όταν όλα γίνονται στο «πόδι» χωρίς επιστημονικές μετρήσεις και έρευνες και όταν οι πολιτικές σκοπιμότητες  κατισχύουν πραγματικών αναγκών, τότε βρισκόμαστε προ ενός  σκανδάλου που χρήζει αμέσου διερεύνησης. Όπως, εν προκειμένω, τα περιβόητα φωτοβολταϊκά συστήματα, για την ανάπτυξη των οποίων οι αρμόδιοι προέτρεπαν χιλιάδες αγρότες μας, σε διάφορους νομούς, μεταξύ των οποίων και η Αρκαδία,   με ψεύτικες υποσχέσεις. Ότι, δηλαδή, εγκαθιστώντας κι αυτοί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στο χωράφι τους, θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τη ∆ΕΗ και να βγάλουν επί πλέον πολλά χρήματα.
Είναι δε  πάμπολλοι οι αγρότες μας που «τσίμπησαν» στις υποδείξεις αυτές και προχώρησαν ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ  για να καταρτίσουν το σχετικό φάκελο και να τον υποβάλλουν αρμοδίως, περιμένοντας ως μάνα εξ ουρανού τη σχετική απόφαση της ΔΕΗ για  την ένταξή τους στο σύστημα επενδύσεων. Μόνο που η προχειρότητα του εγχειρήματος, δεν είχε υπολογίσει τις αντοχές του συστήματος της Δημόσιας Επιχείρησης, από την  οποία ουδέποτε ζητήθηκε η εκ των προτέρων αποτύπωση των δικτύων, ώστε να είναι γνωστή η ισχύς των φωτοβολταϊκών που μπορεί να απορροφηθεί ανά νομό, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα  να απορροφήσει το παραγόμενο ρεύμα  και  τελικά  η σύνδεση πολλών φωτοβολταϊκών να τίθεται υπό αίρεση και να απειλεί να τινάξει την όλη προσπάθεια στον αέρα.
Γι αυτό και πολλοί βουλευτές καλούν την υπουργό Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο της ΔΕΗ να δώσουν εξηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, για το εάν πρόκειται να υλοποιηθούν οι επενδύσεις από τους αγρότεςψ καθώς  και  για το εάν υπάρχει πρόβλεψη να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν καταθέσει, σε αντίθετη περίπτωση. Το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι θα είναι υπεύθυνοι γι αυτή την εξαπάτηση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να ενοχοποιούμε το φωτοβολταικο αλλά την πολιτική που ασκείται σε σχέση μ αυτό το θέμα. Τουλάχιστον στη χώρα μας έχουμε πολλές προοπτικές να αναπτύξουμε αυτό τον τομέα αρκεί να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί.