Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 16-2-11


Συμπαραστάτης
Δεν κατόρθωσε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείτο. Έτσι ο υποψήφιος για τη θέση αυτή κ. Βενετσάνος Πονηράκος, διευθυντής χειρουργικής  στο Παναρκαδικό νοσοκομείο,  παρότι έφθασε κοντά στη «πηγή», με 25 ψήφους κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, από τις 27 που απαιτούντο, δεν κατόρθωσε να «πιει νερό». Οι άλλοι συνυποψήφιοί του, ο γιατρός κ. Κωνσταντίνος Αυγερινός πήρε 2 ψήφους και ο δικηγόρος κ. Ανδρέας Κατσούλας 5, με τα λευκά  να καταμετρώνται στα 7.
Κατά την πρώτη ψηφοφορία τα αποτελέσματα ήταν: Πονηράκος 22, Κατσούλας 3, Αυγερινός 4 και λευκά 10.   
Γιορτή αγάπης
Πολλά είχαν ειπωθεί από πριν, καυστικά ή ειρωνικά, για την  εκδήλωση της Εταιρείας  Αρκάδων Λογοτεχνών την περασμένη Δευτέρα, ημέρα αφιερωμένη στον δυτικόφερτο Αγιο Βαλεντίνο. Τα περισσότερα από κάποιους εσαεί «τιμητές» των ιερών και των οσίων της φυλής μας, που ανησυχούσαν για το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Και όμως υπήρξε μια εκδήλωση λιτή μεν, όμως υψηλής λογοτεχνικής αισθητικής. Που με σοβαρότητα εστίασε στην κινητήρια δύναμη του έρωτα,   η οποία δεν είναι ούτε απλώς μια σωματική λειτουργία, ούτε ένα θανάσιμο αμάρτημα, αλλά «η θεόσδοτη παρόρμηση του ανθρώπου να επιδιώξει την ένωσή του με τον άλλο, ως βασική προϋπόθεση της ζωής». (π. Φιλ. Φάρος).  Καίριες υπήρξαν οι αναφορές  από  τον Όμηρο και τον Πλάτωνα,  τους τραγικούς Αισχύλο και Σοφοκλή  ως τον Καβάφη, αλλά και την Παλαιά Διαθήκη (Ασμα ασμάτων), για την κατάσταση αυτή  του έρωτα ως πηγή ζωής. Συνταξιδιώτες και συνοδηγοί στην περιπλάνηση οι φιλόλογοι κ.κ Βλάσσης και Χαλκιάς, με την κ. Τσιατσάνη - Δαβαρούκα και τον κ. Κωνσταντούρο  (μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Αρκάδων Λογοτεχνών, αντίστοιχα),  αλλά και την κ. Γεωργία Αγγελοπούλου Παπαβασιλείου, η οποία με τη δική της θεματολογία και τα αισθαντικά κείμενα  που διάβασε μας γύρισε σε εποχές ρομαντικές και ξεχασμένες.  Από την εκδήλωση κρατάμε τα λόγια της που μας προτρέπουν να κρατήσουμε τις αξίες μας, παραμένοντας πραγματικοί άνθρωποι.  
Ελαιοπαραγωγοί
Την Πέμπτη στις 17 Φλεβάρη,  οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την επικράτεια, βγαίνουν στους δρόμους για  να διαμαρτυρηθούν για τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι και τις ελιές, που δίνονται στους παραγωγούς και στις πανάκριβες  που επιβάλλουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι μεγαλέμποροι στους καταναλωτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης: «Διαδηλώνουμε  μπροστά στα γραφεία της περιφέρειας, της  αντιπεριφέρειας  και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για να συναντήσουμε  τους εργαζόμενους – καταναλωτές  και να μάθουν, ότι δεν φταίμε για τις υψηλές τιμές  στο λάδι και τις ελιές  στην κατανάλωση. Ότι δεν είμαστε εμείς οι αγροτοπαραγωγοί, που τους στερούν να καταναλώνουν τις αναγκαίες ποσότητες σε προϊόντα υψηλής διατροφικής  αξίας, όπως είναι το λάδι και που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της χώρας μας….
Διεκδικούμε άμεσα: Απορρόφηση στο λάδι και τις ελιές από κρατικούς φορείς (στρατός, νοσοκομεία κ.ά) σε εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν αξιοπρεπές εισόδημα   Διαγραφή χρεών στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς
 Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια .»
Όχι στο ξεπούλημα
Η Διοίκηση του Ε.Κ. Αρκαδίας και το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι έχουν ήδη λάβει θέση για τη νέα μάχη που κήρυξαν η κυβέρνηση, η Τρόικα και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών συμφερόντων. Καλούν  δε την κυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, να απορρίψει κάθε είδους πρόταση, επιλογή που στοχεύει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, καθότι όπως αναφέρουν, δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Η πρώτη τους απάντηση ήταν η δίωρη κατάληψη στη ΔΕΗ Περιοχή Τρίπολης χθες το πρωί, υποστηρίζοντας ότι θα στηρίξουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία των Σωματείων του χώρου. Για δε τις 23 Φλεβάρη έχουν κηρύξει απεργία και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, στην Τρίπολη.
Αποκριάτικα
Στο ρυθμό των Απόκρεω και του καρναβαλιού έχουν μπει εδώ και καιρό οι υπεύθυνοι της οργάνωσής του στη Τρίπολη, Χριστίνα Ζαμπαθά και Σταύρος Κουκάκης. Μέσα από συνεχείς επαφές και συναντήσεις με συλλόγους, σωματεία, 15μελή γυμνασίων και λυκείων της πόλης, υπευθύνους καφετεριών κλπ, προσπαθούν και καταστρώνουν σχέδια για ένα όσο πιο δυνατό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Χωρίς παρέλαση αρμάτων, τα οποία είναι ξένα στην ιστορία και την παράδοση της πόλης, αλλά με οδηγό τη μουσική και το κέφι της νεολαίας, ευελπιστούν σε μια σημαντική Αποκριάτικη πανδαισία. Προς τούτο, σήμερα το μεσημέρι, στη 1.30 έχουν κληθεί στο παλιό δημαρχείο οι πιο πάνω φορείς για να συζητήσουν τα σχετικά με την αρτιότερη οργάνωση των εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: