Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τα «ασημικά» μας


Πολύς ο ντόρος από την συζήτηση που άναψε σχετικά με την πρόταση για πώληση της δημόσιας περιουσίας. Γιατί τα αυτονόητα σε μια ευνομούμενη κοινωνία, αποκτούν υπερβατικές διαστάσεις και καθίστανται τα άγια τοις αγίοις, με αποτέλεσμα να μην τα αγγίζει κανείς. Ωστόσο κάποτε πρέπει  να σοβαρευτούμε στο θέμα αυτό και να ξεκινήσουμε μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία που, αν διατηρηθεί ως έχει, θα αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο σε βάρος του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΑΕΙ και όποιων άλλων έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία. Γιατί πράγματι αποτελεί σκάνδαλο όταν δεν αξιοποιείται από τους ιδιοκτήτες της, αλλά «αξιοποιείται» από διάφορους μισθωτές, οι οποίοι διαθέτουν τη δυνατότητα να λύνουν το πρόβλημα της επαγγελματικής ή άλλης στέγης τους με εξευτελιστικά μισθώματα, μέσω αφανών διαδικασιών.
Το είδαμε στην πλέον  προκλητική του διάσταση στα  καταστήματα της πάλαι ποτέ Κάτω Αγοράς της πόλης μας,  με τα εξευτελιστικά μισθώματα των ενοίκων της, σε σημείο που να μην θέλουν να αποχωρήσουν, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, με διάφορα νομικά τερτίπια. Το βλέπουμε ακόμη με τα μισθώματα των καταστημάτων του Αγίου Βασιλείου, που στο όνομα μιας κακώς νοουμένης  κοινωνικής  πολιτικής παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, σε βάρος του ναού, που δύσκολα τα φέρνει βόλτα από τα πενιχρά του έσοδα τις Κυριακές και τις άλλες γιορτές.
Το βλέπουμε σε πολλά ακίνητα του Δήμου στην Αθήνα,  με τις εξευτελιστικές τιμές και το θράσος κάποιων ενοίκων που δεν τολμά κανείς να τους μιλήσει, όπως και σε πολλά κληροδοτήματα που τα ρημάζει ο χρόνος. Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε και κατακρίνουμε αυτήν την αθλιότητα, όταν έρχεται η ώρα για συμφωνία στο δημοτικό συμβούλιο, κοιτάμε να βγάλουμε τα μάτια μας.
Είναι εξωφρενικό να υπάρχουν αναξιοποίητα ακίνητα – φιλέτα στο Δήμο ή στη εκκλησία που ουσιαστικά δεν αποφέρουν τίποτα ενώ υποκρύπτουν, κατά πάσα βεβαιότητα, χαριστικές ή σκανδαλώδεις μισθώσεις. Επείγει συνεπώς η αξιοποίησή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τώρα που άνοιξε η συζήτηση από την τρόϊκα για τα «ασημικά»  του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: