Το φοβερό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθη ως χώρα, μας οδηγεί σε άλλες ατραπούς, πέρα από τις μέχρι τώρα γνωστές και αδιαμφισβήτητες, θέτοντας υπό αίρεση κυρίαρχες αντιλήψεις και πρότυπα, παντού. Ακόμα και στο φαγητό. Μια περιδιάβαση στα εστιατόρια της Τρίπολης, όχι μόνο τις καθημερινές, αλλά και αυτά τα Σαββατοκύριακα, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Λίγες οι παρέες, λίγα τα άτομα που αποζητούν την ξένη διατροφή, ακόμη πιο λίγα και όσα αποζητούν τους χορούς και τα αποκριάτικα πανηγύρια.
Τα νοικοκυριά έχουν αποβάλλει την καταναλωτική μανία των προηγούμενων ετών. Τα ψυγεία που κάποτε ξεχείλιζαν από τρόφιμα που δεν τα αγγίζαμε για εβδομάδες και ύστερα τα πετούσαμε, έπαψαν να υπάρχουν στη μορφή αυτή. Σήμερα το προχθεσινό φαγητό είναι πολύτιμο, τα χθεσινά φρούτα περιζήτητα, η λιτότητα επιθυμητή.
Από την υπερβολή, την απληστία, τη σπατάλη στα όρια της Ύβρης, βρισκόμαστε σε πιο νορμάλ καταστάσεις, και σε πιο πρακτική προσέγγιση της όλης διατροφής μας.
Η οικογένεια, παρότι όλα τα μέλη της εργάζονται, εγκαταλείπει σιγά σιγά τα έτοιμα φαγητά, την απατηλή ευκολία του ντελίβερι και επανέρχεται στους γνώριμους ρυθμούς της κλασσικής οικογενειακής διατροφής. Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν προσαρμογή σε δοκιμασμένες μεθόδους ποιοτικής διαβίωσης, όχι για να ζήσουμε φτωχικά αλλά υγιεινά και ανθρώπινα.
«Ίσως αυτή η κρίση να έχει και μια θετική επίπτωση στη ζωή μας: να μετρήσουμε τις δικές μας ανάγκες, να ασκηθούμε στην επιλογή των τροφίμων, όχι με βάση τα ωραία περιτυλίγματα και τα διαφημιστικά σλόγκαν, αλλά με βάση την ποιότητά τους, την τιμή που αναλογεί σ’ αυτήν τη φρεσκάδα και την εποχικότητα», μας λέει η γνωστή μαγείρισσα και συγγραφέας Εύη Βουτσινά. Αμποτε και βάλουμε μυαλό, για το καλό μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου