Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Να μην χαθεί ο έλεγχος


«Η λογική του τσαμπουκά, στο θέμα των διοδίων, στην Πελοπόννησο, μετά την ευρύτερη συμφωνία της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν θα περάσει. Δεν μπορούμε παρά να αντιδράσουμε δυναμικά στη λογική που θέλει να παραβιάζονται οι νόμοι και οι κανόνες…. Αυτές οι συμπεριφορές θα συγκροτήσουν σκληρό μέτωπο έναντι αυτών που θέλουν να πληγώσουν βάναυσα τη Δημοκρατία…».
Τα λόγια αυτά που ακούστηκαν στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο από την πλευρά της πλειοψηφίας, θέτουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Συνάμα δε και όλους προ των ευθυνών τους.  Τούτο γιατί τελευταία φαίνεται πως έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος και να διαμορφώνεται σε κάποιους η εντύπωση ότι μπορούν να ενεργούν όπως θέλουν για οτιδήποτε δεν τους αρέσει ή διαφωνούν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους και Συντάγματα.
Στο πνεύμα αυτό και με  το πρόσχημα της «ανυπακοής», όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην πρακτική τού «δεν πληρώνω», οδηγούμενοι πολλάκις σε ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές, υπερασπιζόμενοι τη λογική τους και χάνοντας την αίσθηση του μέτρου.
Και μη σπεύσει κανείς να διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν έχει καμιά σχέση με τις περιπτώσεις «ανυπακοής στους νόμους» που προβάλλουν και προωθούν τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς, διότι από τη στιγμή που η παραβίαση του νόμου «νομιμοποιείται» πολιτικά, πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να την περιορίσει στα δικά του καλούπια και στις δικές του επιδιώξεις.
Έτσι, αύριο ίσως κάποιος ισχυριστεί πως δεν πρέπει να πληρώνουμε φόρους. Κάποιος άλλος πως, επειδή τα τρόφιμα είναι πολύ ακριβά, μπορούμε να τα «προμηθευόμαστε» χωρίς να τα πληρώνουμε. Αλλά αυτές δεν είναι ούτε πρακτικές αντίστασης, ούτε τρόποι διαμαρτυρίας. Είναι συμπεριφορές που οδηγούν στη διάλυση του κράτους.  Γι αυτό και η θέση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επαναφέρουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για παράνομες διεκδικήσεις και συμπεριφορές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: