Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 23-3-11

Άλλο είναι το πρόβλημα
Το φαινόμενο των διαμαρτυριών από τη συγχώνευση των σχολείων, σε Κυνουρία και Γορτυνία, συνηθισμένο μετά από κάθε μεταβολή που κλονίζει το status, αντί να επικεντρώνεται στο πρόβλημα της εγκατάλειψης της περιφέρειας, που συνέπειά του είναι οι ολιγάριθμοι μαθητές, καθίσταται  μόνο αυτό κυρίαρχο. Και επιμένουν κάποιοι να βαυκαλίζονται πως οι δέκα μαθητές του μονοθέσιου, θα διατηρήσουν στη ζωή ένα ολόκληρο χωριό.  
Είναι γνωστό, φυσικά, το πρόβλημα της εγκατάλειψης της περιφέρειας μιας και δεν υπήρξε κυβέρνηση, η οποία να μην υποσχέθηκε ότι θα βρει τρόπους για να περιορίσει τη φυγή προς τα αστικά κέντρα. Μόνο που τελικά οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν αποδείχθηκαν ικανές ν αποτελέσουν πειστική απάντηση στο συνεχώς διευρυνόμενο πρόβλημα.
Τα τελευταία χρόνια οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς άλλωστε, αποτέλεσαν τον κανόνα της κυβερνητικής πρακτικής. Η κυβερνητική λογική, που θεωρούσε ως μοναδικό τρόπο εξοικονόμησης πόρων τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, ενώ απλόχερα διέθετε τεράστια ποσά από τα δημόσια ταμεία για το βόλεμα της κομματικής στρατιάς των «ημετέρων», είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης στην επαρχία, αλλά και τον περιορισμό των εκτελούμενων έργων υποδομής.
Μοιραίο αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής ήταν η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και ακόμη χειρότερα, εκείνοι που μετείχαν στο κύμα φυγής ήταν οι νέοι άνθρωποι, οι νεαρές οικογένειες με παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου ή πρώτων τάξεων του δημοτικού, εκείνοι που διαπίστωναν ότι η παραμονή τους στον τόπο τους δεν διασφάλιζε το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Μόνο που οι ανατροπές, και μάλιστα σε τόσο σοβαρά ζητήματα, δεν συντελούνται με ευχολόγια και μεγαλοστομίες χωρίς αντίκρισμα. Προϋποθέτουν σχεδιασμό, προγραμματισμό και αποφασιστικότητα στην εκτέλεση των αναγκαίων μέτρων. Και τέτοιος σχεδιασμός δεν υπήρξε. Σήμερα μάλιστα με τη δεινή οικονομική κατάσταση τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Και είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε σε φυσιολογικές καταστάσεις.



Αχτίδα αισιοδοξίας
Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργήθηκε μετά τη σύσκεψη με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης που πραγματοποίησε χθες το πρωί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αντικείμενο τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς που θ' αρχίσει το Σεπτέμβριο, μετά και το  νέο σχολικό χάρτη που θα προκύψει από τις συνενώσεις σχολείων. Τούτο γιατί η υπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκε  το επίμαχο θέμα των συγχωνεύσεων και θα εξεταστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις με παιδαγωγικά επιχειρήματα, χωρίς βία και απειλές.
 
Διάλογος
Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κυνουρίας και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει δημόσια διαβούλευση την Κυριακή 27-03-2011 και ώρα 18:00 μ.μ. στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελική και Λεωνίδα Ζαφείρη», στο Αστρος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διάλογος και κατάθεση προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα των σχολείων του Δήμου. «Ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να το δούμε από μηδενική βάση ώστε να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων και την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας εκπαίδευσης στα παιδιά μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός.

Στόχος επετεύχθη
Ικανοποιημένη δηλώνει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας από την πώληση του ημερολογίου που εξέδωσε για την ενίσχυση του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τα χίλια ευρώ. Γι αυτό και ευχαριστεί:  «θερμά και ακομμάτιστα όλες και όλους αυτούς που βοήθησαν. Το γεγονός πως πολύς κόσμος διαφορετικών ιδεολογικών καταβολών έσπευσε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό. Στην δύσκολη περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, σε τέτοια προβλήματα καλό είναι να μην υπάρχουν κομματικές παρωπίδες, μόνο αισθήματα ανθρωπιάς, προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης»., τονίζει σε ευχαριστήριο μήνυμά της και υπόσχεται ανάλογες κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Πάγωμα συγχωνεύσεων
 Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου εξέδωσε με αυξημένη πλειοψηφία ( μειοψήφησε η Λαϊκή Συσπείρωση και η Αγωνιστική Συνεργασία)  ψήφισμα προς το υπουργείο Παιδείας με το οποίο ζητά πάγωμα των επικείμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων στην Πελοπόννησο όπως επίσης  μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων συνολικά στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή ύστερα από ενδελεχή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες να προωθήσει τον «Καλλικράτη» στην παιδεία.

Ανοίγουν οι μπάρες
Για την ερχόμενη  Κυριακή  27  Μαρτίου  2011  στις  4  το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση από τη  συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια η οποία και σε ανακοίνωσή της λέει πως: «Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων μας, την αξιοπρέπειά μας, το μέλλον των παιδιών μας, τη δημόσια περιουσία. Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας…». Γι αυτό και ανοίγουμε   οι πολίτες και οι φορείς της Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας τα διόδια στη Νεστάνη, οι Κορίνθιοι και οι Αργολιδείς τα διόδια Κορίνθου.

Κληροδότημα
Ποσό 1,3 εκατ, δολλάρια κατατέθηκε σε λογαριασμό της Alpha Bank, στο όνομα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και νυν Αντιπεριφέρειας, προϊόν του κληροδοτήματος Γκάβρου, το οποίο προορίζεται για το δημοτικό σχολείο Βερβένων.  Κατόπιν αυτού, Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί για την ταχεία επίλυση του θέματος δήλωσε ότι: "από την πρώτη μέρα της θητείας μου ως Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αγωνίστηκα έτσι ώστε το κεφάλαιο, το οποίο για 50 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο στη δικαιοδοσία Αμερικάνικης Τράπεζας να φθάσει στον προορισμό του και να μπορεί τώρα να αποδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα των Βερβένων. Εργαστήκαμε συστηματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες και τις γνωστές παλαιοκομματικές πρακτικές και κατόπιν σκληρής δουλειάς φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα…."

Μάνος Λοϊζος
Αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο, με μια μουσική εκδήλωση διοργανώνει το γυμνάσιο Αστρους και συγκεκριμένα η πολιτιστική Ομάδα της Γ’ τάξης του σχολείου, το  ερχόμενο Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Ίδρυμα Ζαφείρη.  Τίτλος της εκδήλωσης: Μάνος Λοϊζος – Μια νότα στην καρδιά μας. Μια δροσοσταλίδα στη ψυχή μας. Αν κρίνουμε από προηγούμενες εκδηλώσεις του σχολείου, η επιτυχία της εκδήλωσης είναι εγγυημένη.

Χαμογελάτε
Αν έπεφτε ένα έντομο στην κούπα του καφέ σας πώς θα αντιδρούσατε; Δείτε πως αντιδρούν διάφορες εθνικότητες: 
Εγγλέζος: Πετάει την κούπα με τον καφέ και φεύγει από την καφετέρια. 
Αμερικανός: Βγάζει το έντομο και συνεχίζει να πίνει τον καφέ του. 
Κινέζος: Τρώει το έντομο και πετάει τον καφέ. 
Σκοτσέζος: Βγάζει το έντομο και κουνώντας το πάνω από την κούπα του φωνάζει:
- Φτύσ' τον καφέ αμέσως!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: