Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Είναι λοιπόν πολύ… στριμόκωλα τα πράγματα;

Αν αυτό το πράγμα είναι «Καλλικράτης», τότε εγώ είμαι ο πάπας της Ρώμης! Μιλάμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις. Να κλαις και να γελάς ταυτοχρόνως. Κατ’ αρχήν, αυτό που βαφτίσανε σαν «Καλλικράτη» προχωρά πιο αργά κι από χελώνα. 60 περίπου μέρες μετά την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τεράστια. Κι για να λέμε και του στραβού το δίκιο, γι’ αυτό το μπάχαλο οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι «Καλλικρατικοί» εκλεγμένοι. Αυτοί που έκαναν «κρα» για να εκλεγούν π.χ. Περιφερειάρχες, νομίζοντας ότι από ‘κει και πέρα ο δρόμος τους θα ήταν στρωμένος με κόκκινα χαλιά και λουλούδια.
Τότε, αφού δεν φταίνε αυτοί, ποιος κερατάς φταίει; Κατά κύριο λόγο φταίει το «πράσινο» κράτος, αφού σε χρόνο ρεκόρ προετοίμασε το πλαίσιο λειτουργίας των νέων θεσμών (Περιφερειών και «Καλλικρατικών» δήμων) όμως προηγουμένως δεν είχε το ίδιο προετοιμαστεί, ούτε καν συμφωνήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Γιωργάκη, για την ομαλή υλοποίηση του όλου σχεδίου.
Και ιδού ποια είναι σήμερα η απόλυτη κατάντια: Δύο μήνες και πλέον από την εκλογή τους οι τωρινοί Περιφερειάρχες σουλατσάρουν και περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες από υπουργείο σε υπουργείο μπας και πάρουν αρμοδιότητες που ακόμη δεν τους έχουν δοθεί! Δεν είναι όμως, μόνο αυτό. Είναι και κάτι ακόμα χειρότερο. Με πληροφορούν για παράδειγμα ότι οι Περιφερειάρχες, ασχέτως αν είναι πράσινοι, γαλάζιοι ή γαλαζοπράσινοι, αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, και ότι οι ίδιοι είναι απλήρωτοι και κατ’ επέκταση, το ίδιο απλήρωτοι είναι και οι συνεργάτες τους, καθώς δεν υπάρχει σάλιο, δηλαδή το σχετικό κονδύλιο! Μαθαίνω επίσης, ότι οι υποτιθέμενοι «μικροί πρωθυπουργοί» - Περιφερειάρχες, πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και τις μετακινήσεις τους (βενζίνες, εισιτήρια κλπ), και όσοι απ’ αυτούς έχουν την προσωπική οικονομική δυνατότητα «χαρτζιλικώνουν» τους συνεργάτες τους!
Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο πρόσωπο απ’ αυτό του Τατούλη, προκειμένου να μας επιβεβαιώσει αν τα πράγματα είναι τόσο πολύ στριμόκωλα. Λοιπόν Πέτρο μου, αυτό είναι το «Καλλικρατικό» σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου; Δεν υπάρχει δίφραγκο ούτε για ταξί που λέει ο λόγος; Ξέρεις Πέτρο μου, τι αρχίζω να υποπτεύομαι; Ότι εσείς οι «μικροί πρωθυπουργοί» - Περιφερειάρχες πληρώνεται τα «σπασμένα» των κατά καιρούς συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το θέμα είναι, πόσοι από σας που βιώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις, θα βγουν μπροστά και θα τρίξουν τα δόντια σε αυτούς που σας πέταξαν στον «Καλλικρατικό» ωκεανό χωρίς να σας ρίξουν ούτε ένα σωσίβιο…
Θέμα όμως απ’ ότι φαίνεται υπάρχει και με το ΕΣΠΑ. Οι Περιφερειάρχες καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους και σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή οι Περιφέρειες ζουν με την καταβολή κάθε μήνα του 1/12 των θεωρητικών προϋπολογισμών των Νομαρχιών από τις οποίες έχει συγκροτηθεί η κάθε μία νέα αιρετή δομή. Ο υπουργός Ραγκούσης διαβεβαίωσε πρόσφατα τους Περιφερειάρχες ότι έχει δώσει σαφή εντολή προς τους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης να έχουν στενή συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη για όλες τις αρμοδιότητες που διαχειρίζονται –όπως το ΕΣΠΑ- και πρόκειται να μεταβιβαστούν από την 1η Ιουλίου στους αιρετούς Περιφερειάρχες. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μόνο ομαλά δεν προωθείται, ενώ οι Περιφερειάρχες θέλουν έτσι κι αλλιώς η μεταβίβαση να γίνει νωρίτερα και πολύ πιθανόν ο Ραγκούσης να «ενδώσει» στο εν λόγω αίτημα και η μεταβίβαση να επισπευσθεί κατά ένα μήνα.
Οι Περιφερειάρχες θέλουν άμεσα την αρμοδιότητα στα χέρια τους ώστε να χαράξουν τα δικά τους αναπτυξιακά σχέδια με βάση τις προτεραιότητες που οι ίδιοι έχουν ορίσει. Γνωρίζουν, και  μάλιστα πολύ καλά, ότι αυτοί είναι που θα κληθούν να δώσουν λόγο στους πολίτες για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς τους στο τέλος της χρονιάς, ενώ θα έχουν οι ίδιοι διαχειριστεί το βασικότερο εργαλείο του ΕΣΠΑ μόνο για ένα εξάμηνο και μάλιστα στις «ράγες» που θα έχουν βάλει τα προγράμματά του, οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: