Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 26-4-11

Πίστη και απιστία
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη συζητάει, τα τελευταία χρόνια κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν προς συζήτηση. Το θέμα της πίστης. Και την αναγκαιότητα  της πίστης και τις διεξόδους που προσφέρει στο να καταλαγιάζει ο φόβος του ανθρώπου. Μπορεί κάποιοι διανοούμενοι να σκάλιζαν το νου, αλλά για τους απλούς ανθρώπους η πίστη ήταν συνυφασμένη με την ύπαρξή τους.
Πως εξηγείται διαφορετικά ότι  τη νύχτα του Πάσχα, για έρθουμε στα καθ ημάς, «ακόμα και οι θρησκευτικά διάφοροι ή οι ιδεολογικά «άθεοι» που συνάζονται στον περίβολο της εκκλησίας με μια αναμμένη λαμπάδα στο χέρι, είναι αδύνατον να μην νοιώθουν το απροσδιόριστο εκείνο σκίρτημα της καρδιάς, όταν η ζωή σε παρασέρνει δίχως να μπορεί να αντισταθεί η διάνοια. Γι αυτό και «είναι δύσκολο να αρνηθούμε την αλήθεια που πάει πέρα από την αντίρρηση: ότι στο δικό μας εδώ τόπο οι άνθρωποι ανήκουν στην Εκκλησία όχι για τις θεωρητικές τους «πεποιθήσεις» ή τις ιδεολογικές και διανοητικές «τοποθετήσεις» τους, αλλά δένονται μαζί της άμεσα, σωματικά, όπως δένεται η μάννα με το παιδί της. Είναι η ζωή που συνδέει τους ανθρώπους με την Εκκλησία, όχι οι ιδέες» Χρ. Γιανναράς. 
«Κι είναι αλήθεια ότι δεν θυμάμαι να προβληματίστηκε ποτέ η γιαγιά μου για τέτοια θέματα. Αντιθέτως, ήταν αυτή ο «πλοηγός» της Μεγάλης Εβδομάδας, η τροφοδότρα πηγή της αφήγησης των Παθών, της σεμνότητας και της κατάνυξης. Αυτή κρατούσε με το ένα χέρι το πάνινο καρεκλάκι για την εκκλησιά και με το άλλο κάποιο από τα πιτσιρίκια που σέρνονταν, μιας και όλα προτιμούσαν αντί της εκκλησίας το παιγνίδι στο πεζοδρόμιο του σπιτιού. Κι ήταν η γιαγιά αυτή που έδινε τις αυστηρές εντολές της νηστείας, της απουσίας της αμαρτίας (τι σήμαινε για ένα παιδί αμαρτία;), της σεμνής αμφίεσης και της σιωπής…
…Κι ήταν πάλι η γιαγιά που μας χαρτζιλίκωνε για να πάμε τη Μεγάλη Εβδομάδα σινεμά στα Πάθη του Χριστού. Κάθε χρόνο το ίδιο μοτίβο. Παιδιά με μάτια δακρυσμένα, έκπληκτα μπροστά στον ανείπωτο πόνο, κι ένας Χριστός ισχνός, φυσιογνωμία που ενέπνεε σεβασμό και συναίσθημα δέους. Ο Χριστός της ακριβής της νιότης, η στιγμή που έλεγε στον Πιλάτο «Συ Είπας» ή εξουθενωμένος πια πάνω στο Σταυρό ψιθύριζε «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (ανοχή, κατανόηση, υπομονή, ελπίδα)... Ως τη στιγμή της Ανάστασης, της κάθαρσης, του περάσματος στο επόμενο στάδιο ζωής. Ως το χαιρετισμό προς τον Δημιουργό και την πνευματική γλυκύτητα, εκδήλωση σεβασμού προς το μεγαλείο και τη σταθερότητα της πλάσης. Συμβολισμοί που δικαιούνται να παραμείνουν ανερμήνευτοι….
Να ’ναι η μέρα σας καλή. Μη διστάσετε να δώσετε τα χέρια, να αγαπηθείτε. Από Δευτέρα βλέπουμε...». Ρ. Μασούρα.




Δημοπρασία ακινήτου
Την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου 2011, επρόκειτο να  συνεδριάσει η Οικονομική επιτροπή του δήμου Τρίπολης και μεταξύ των άλλων θεμάτων θα καθορίσει τους όρους  δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου προκειμένου να στεγαστούν  όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης, που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται σημαντικά ποσά και οι δημότες να ταλαιπωρούνται μεταβαίνοντες από το ένα κτήριο στο άλλο.


Κατασκηνώσεις Βυτίνας
Πραγματοποιήθηκε την Μ.  Τρίτη 19 Απριλίου 2011 συνάντηση μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητή κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου με τους κ. Γιαννόπουλο Γιάννη, Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Σακελλαρίου Γιάννη Αντιδήμαρχο Γορτυνίας και το βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης των χώρων των πρώην  κατασκηνώσεων της Βυτίνας όπου έχει χωροθετηθεί πλέον  το Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Κοινός στόχος είναι η ταχεία αξιοποίηση του χώρου. Ο κ. Πρύτανης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την ένταξη του χώρου στις άμεσες προτεραιότητες του Πανεπιστημίου και προγραμματίστηκε συνάντηση εργασίας αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα  για την οριστικοποίηση των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ του Πανεπιστημίου της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών παραγωγικών φορέων στην παραπάνω κατεύθυνση.
Εντάξεις έργων
Την ένταξη τεσσάρων πράξεων στο Ε.Σ.Π.Α. υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος, αφού μεσολάβησε η θετική τους αξιολόγηση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Τα δύο από τα τέσσερα εντασσόμενα έργα αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για την «Προσθήκη ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αργους», έργο θέτει ως στόχο την κατασκευή ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος, συνολικής επιφάνειας 1.795 τ.μ. και δύο επιπέδων, στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου του Γενικού Νοσοκομείου Αργους.
Η νέα πτέρυγα θα στεγάσει 24 κλίνες και θα υποστηρίζεται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου και για την «Ανάπλαση-Διαμόρφωση πλατείας σχεδίου πόλεως Αγίας Αννας» έργο που αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενης υποδομής παιδικής χαράς, καθώς και στην κατασκευή πλατείας συνολικής επιφάνειας 2.690,32 τ.μ. σε επίπεδο ημιδιαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο, εντός του σχεδίου πόλεως Κορίνθου.


Σμυρνιώτης
«Δεν είναι τυχαίο που η Λαμπρή γιορτάζεται τόσο πανηγυρικά και με καθολική συμμετοχή απ’ άκρη σ’ άκρη του Νέου μας Δήμου, αναφέρει σε μήνυμά του, ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης. «Έχει, πρώτα, χαρακτήρα ελληνοπρεπή που θεμελιώνεται πάνω σε παμπάλαια έθιμα. Περιφρουρείται, έπειτα, από την παρουσία της λαμπροφορεμένης Αρκαδικής Ανοιξης, που μόλις έχει αποτινάξει το μούδιασμα του χειμώνα. Κάτω από τον διαυγή μας ουρανό και τον καθαρό αιθέρα, με τους κάμπους και τα βουνά χάρμα οφθαλμών και με τα σμήνη των πουλιών να υμνούν την ομορφιά της ζωής, δεν μπορεί, θα χάσουν τα λόγια τους μεμψιμοιρίες, φόβοι κι απογοητεύσεις, κι ο ύμνος «θανάτω θάνατον πατήσας» θα δώσει το έναυσμα για να προβάλει πιο στέρεη η ελπίδα. Σας καλωσορίζω στην Πρωτεύουσα του Μοριά με την ευχή να γευθούμε μαζί, σε όλη της την έκταση, τη χαρά της Ανάστασης”, καταλήγει ο κ. Σμυρνιώτης.
Δημητσανίτης άγιος
Η τελετή υποδοχής τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Σοφού του Δημητσανίτη, θα γίνει το Σάββατο 31 Απριλίου στις 6:00 μ.μ. στη Δημητσάνα. Θα ακολουθήσει πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. της Αγίας Κυριακής και την Κυριακή 1 Μαΐου, μνήμη του αγίου ενδόξου προφήτη Ιερεμία, θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλόπολης κ. Ιερεμία.
Πεφταστέρια
Μια νέα βροχή από «πεφταστέρια», τις Λυρίδες, είχαν  την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι ξενύχτηδες στο βόρειο ημισφαίριο -και στην Ελλάδα, τη  νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής (έως και τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου). Αυτή η βροχή διαττόντων, η ένταση της οποίας είναι μάλλον απρόβλεπτη, καθώς ποικίλει από χρόνο σε χρόνο, αν και γενικά δεν θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές του έτους, οφείλεται στη «διασταύρωση» της τροχιάς της Γης με τα απομεινάρια σωματιδίων σκόνης του κομήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: