Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 27-4-11

ΝΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
 Μέρες καταλλαγής, κατευνασμού των παθών και συγχώρεσης οι πασχαλινές, επιβάλλουν ταπεινότητα και εσωτερική αναζήτηση. Και, όσο κι αν δεν αγγίζουν πολλούς, επιβάλλουν, μέσω της παράδοσης και των λαϊκών ηθών, στον καθένα δεύτερες και τρίτες σκέψεις και- γιατί όχι;- αναθεωρήσεις και αυτοαναιρέσεις. Σε κάποιους δε που προβληματίζονται από τα όσα βλέπουν και ακούνε γύρω τους και αναστοχάζονται πάνω στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, θλίψη και απογοήτευση.
Παράδειγμα, οι κατ έθιμο δηλώσεις των πολιτικών μας  μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες, που βρίθουν κοινοτοποιών, πολλάκις δε και ανοησιών, που σε κάνουν να βγαίνεις από τα ρούχα σου. Όπως και οι φλυαρίες του άμβωνα από τα κηρύγματα και τις εγκυκλίους, όταν η ιερότητα και τα δρώμενα των ημερών επιβάλλουν σιωπή και σεβασμό.
Και δεν είναι αυτή η κριτική ηθικοπλαστική, αλλά ουσιαστική, καθώς οι μέρες που διερχόμαστε επιβάλλουν αυτήν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.
Άλλο παράδειγμα. Δεν είναι θλιβερό το γεγονός ότι την ώρα που έρχεται το Αγιο Φως και αναγγέλλεται η Ανάσταση, τα τιμητικά αγήματα να παρουσιάζουν όπλα και η στρατιωτική μπάντα να παιανίζει το εμβατήριο της Σημαίας. Αυτό το πασίγνωστο εμβατήριο που συνοδεύει τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επισήμων. Ώστε, «κάτω από αυτούς τους νευρώδεις ρυθμικούς ήχους των χάλκινων και των κρουστών, ο Χριστός να επιστρέφει αναστημένος σαν να ήταν κι εκείνος ένας επίσημος, ένας κρατικός αξιωματούχος. Δεν είναι εντυπωσιακό; Ο κορυφαίος ανυπότακτος της ανθρωπότητας, εκείνος που περιφρόνησε όσο κανείς τις κοσμικές εξουσίες και που σταυρώθηκε για να ελευθερώσει τους ανθρώπους, να τιμάται ως κρατικός επίσημος με αγήματα, όπλα και εμβατήρια σαν αυτά που συνοδεύουν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή έναν πρωθυπουργό – ακόμα κι έναν υπουργό που επισκέπτεται επισήμως μια επαρχία».
Τα είδαμε  όλα αυτά και για  μια ακόμη φορά ανατριχιάσαμε. Γι αυτό και λέμε ότι τα πρόσωπα της πολιτικής, αλλά και της εκκλησίας, οφείλουν να ξανασκεφθούν ορισμένα πράγματα και να αναθεωρήσουν κάποιες από τις απόψεις τους. Να κάνουν όλοι  ένα βήμα πίσω, μήπως και βρει χαραμάδα το αναστάσιμο φως και εισέλθει, για να φέρει αυτογνωσία προσωπική και συλλογική, την οποία τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.




«Κλείδωσε»
Η υποψηφιότητά του στην Αρκαδία, λέγεται ότι "κλείδωσε" κατά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή του Πάσχα στην Τρίπολη. Ο λόγος για τον Κώστα Βλάση, το νεαρό ορθοπεδικό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας.
Τελείωσε, με άριστα, το 3ο Λύκειο Τρίπολης και, κατόπιν, ακολουθώντας το όνειρό του...
σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έκανε το Διδακτορικό του ενώ, παράλληλα, έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην “Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας”.
Έχει, ήδη, αξιομνημόνευτο συγγραφικό επιστημονικό έργο, ενώ το 2008 εκλέχτηκε, ομόφωνα, Λέκτορας της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου και διδάσκει. Από τους ελάχιστους που εκλέγονται σε ηλικία μόλις 32 ετών... Σημειώνεται ότι ο νεαρός Αρκάς γνωρίζεται χρόνια με τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Πολιτικής Νεολαίας της Πολιτικής Άνοιξης.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ; Στην Αρκαδία έχει το παρατσούκλι "το πουλέν του Σαμαρά"
Πηγή - www.parapolitika.gr
Νεστάνη
Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Νεστάνης και ο εκεί δραστήριος Πολιτιστικός τους Σύλλογος αναβίωσαν τη Δευτέρα του Πάσχα το έθιμο του Αη Γιώργη, ανεβαίνοντας ως  το βράχο του Γουλά, όπου και η εκκλησία του Αη Γιώργη,  ντυμένοι  με παραδοσιακές ενδυμασίες και  ψάχνοντας για αγριοσέλινο με το οποίο στολίζουν τις γκλίτσες τους, ενώ γλεντούν και τραγουδούν  καθόλη τη διάρκεια της επιστροφής τους στο χωριό.
Συναυλία
 Ο Δήμος Τρίπολης, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος και το Αττικό Ωδείο Τρίπολης οργανώνουν Μεγάλη Συναυλία με θέμα "Οι μουσικές του κόσμου στο ελληνικό τραγούδι" την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, επανεμφανίζεται η "Ομάδα Ελληνικής μουσικής" του Ωδείου με τα ιδρυτικά της μέλη και με ταλαντούχους μουσικούς της νεότερης γενιάς του Ωδείου.
Εκδρομή
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως διοργανώνει την Δευτέρα 9 Μαΐου μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιερές Μονές και Ιερά Προσκυνήματα της Αργολίδος, όπωστην Ιερά Μονή Αγίας Μακρίνας (Αναβάλλου Αργολίδος) και  στην Ιερά Μονή Οσίου Θεοδοσίου (πλησίον του Ναυπλίου Αργολίδος). Επίσης επίσκεψη στο Ναύπλιο, στο Κεφαλάρι Αργολίδος, προσκύνημα στον Ιερό Ναό Ζοωδόχου Πηγής Κεφαλαρίου και εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου στην Ζόγκα Αργολίδος. Τέλος συμμετοχή και παρακολούθηση της ομιλίας από τον πολυγραφότατο Καθηγητή - Φιλόλογο και Συγγραφέα κ. Κων/νο Γανωτή, με θέμα «Το Αναστάσιμο πρόσωπο - πώς περπατάς στο Κόσμο με την εμπειρία της Αναστάσεως», που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, στην Ζόγκα Αργολίδος. Τιμή εισιτηρίου €8.
Χωρίς χρέη
Έτοιμες μελέτες και χρήματα για την ανάπλαση της Τρίπολης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του πως υπάρχουν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ο κ. Νίκος Δελφάκης, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Τρίπολη – Πρωτεύουσα Πόλη». Εξειδικεύοντας αναφέρει πως
«Η παρούσα δημοτική αρχή παρέλαβε στις 31-12-2010 από τακτικά και έκτακτα έσοδα,  από τον πρώην Δήμο Τρίπολης, το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό υπόλοιπο - ποσό των έξι εκατομμυρίων τριάντα οκτώ χιλιάδων (6.038.000€)!!!!!!. Υπενθυμίζουμε τα μεγαλύτερα ποσά που υπάρχουν: α) ανταποδοτικά τέλη, ποσό 1.240.000€, β) έσοδα από δάνειο ποσό 485.681€, γ) υπόλοιπο από τακτικά έσοδα ποσό 618.000€ δ) ΚΑΠ από πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – ΣΑΤΑ 2005 και 2006, ποσό 2.514.000€ κλπ. Παρέλαβε, κυρίως, εν εξελίξει έργα και μελέτες, που αλλάζουν και θα αλλάξουν ριζικά τη μορφή της πόλης, με εξασφαλισμένα τα ποσά για την ολοκλήρωσή τους και ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρουμε: 1) Ανάπλαση Πλατείας Αρεως 2) Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η ανάπλαση της πλατείας Πετρινού με έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης 3) Ανάπλαση Πάρκων 4) Έτοιμη προς ανάπλαση (μετά την κατεδάφιση των κτιρίων) την πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς 5) Έτοιμη την μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης της ανάπλασης της πλατείας Συν. Κολοκοτρώνη   6) Ανατεθείσα και εκτελούμενη εργολαβία κατασκευής πεζοδρομίων ύψους 340.000€ (περιλαμβάνει τα πεζοδρόμια στην οδό Σπάρτης - νησίδα ΙΚΑ, στην οδό Μουτζουρόπουλου, στην οδό Παπαρρηγοπούλου δίπλα από τα πάρκα, στην οδό Ναυπλίου από Μεταμόρφωση μέχρι ΚΤΕΛ) κλπ.   
Και καταλήγει λέγοντας πως περιμένει την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, κυρίως την πεζοδρόμηση των Οδών Εθνικής Αντίστασης, Κέννεντυ  και των καθέτων σε αυτές, ενώ δεν θα γίνει ανεκτό από κανένα να παραπεμφθεί στις καλένδες ή να ακυρωθεί, όπως κυκλοφορούν κάποιες πληροφορίες».


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Στο γνώριμο χώρο της πλατείας Αρεως γιορτάστηκε και φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανωσύνης, το Πάσχα, με πλήθος επισκεπτών από ολόκληρη την Αρκαδία αλλά και πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο εορτασμός, όπως πάντα, παραδοσιακός, με ψησταριές και παραδοσιακά τραγούδια, επανέφερε το έθιμο στις παλιές καλές εποχές.
Στα  περίπτερα που είχαν στηθεί από τους  πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς της πόλης, πολλοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν στην ουρά για τον συνήθη  μεζέ, το κόκκινο αυγό  και το  καλό μοσχοφίλερο, κρασί από τους αμπελώνες της Μαντινείας.
 Στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.  Μάλιστα ο κ. Σαμαράς, που επισκέφτηκε την 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη και αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στα μάτια των νέων παιδιών βλέπω την αγωνία για το μέλλον τους, αλλά βλέπω και τη δική μας ευθύνη να τους δώσουμε χειροπιαστή, όχι θεωρητική, ελπίδα. Ελπίδα η οποία θα είναι εφαρμόσιμη, ώστε να ξαναποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το αύριο. Σε κάθε σπίτι εύχομαι, πραγματικά, να ξαναέρθει η αισιοδοξία. Με τη δύναμη του Θεού όλα θα πάνε καλά. Χριστός Ανέστη!».




Ο  πρ. Υπουργός Θ. Κασσίμης εκτρέφει σαλιγκάρια στην ορεινή Αρκαδία
Της Χριστίνας Τσιορωτά
Από τη δημοσιογραφία στη Βουλή και από τη Βουλή στην… εκτροφή σαλιγκαριών! Γιατί όχι; Σκέφτηκε ο κ. Κασσίμης ο οποίος είδε την επανεκλογή του να μην επιτυγχάνεται και την επιστροφή του στο παλαιό του επάγγελμα, τη δημοσιογραφία, ολίγον τι δύσκολο! “Δεν μπορούσα να επιστρέψω στη δημοσιογραφία όταν δεν εξελέγην βουλευτής. Η υπογραφή μου δεν θα είχε πια την ίδια αντικειμενικότητα” .

Η «χρυσή» για πολλούς επιχείρηση της εκτροφής σαλιγκαριών γοήτευσε τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών ο οποίος δεν δίστασε να βγάλει το κοστούμι και να αποσυρθεί στα ορεινά της Αρκαδίας…. Ο πάντα καυστικός Θεόδωρος Κασσίμης επένδυσε τα χρήματα τού εφ άπαξ από την Ένωση Συντακτών στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, το οποίον τοποθέτησε σε μια έκταση 8,5 στρεμμάτων και, ως ο ίδιος λέει, άρχισε να πειραματίζεται στην εκτροφή των σαλιγκαριών, αφήνοντας μια για πάντα πίσω του την δημοσιογραφία αλλά και την πολιτική…

«Δεν μου λείπει η πολιτική, ούτε το κόμμα, είχα άγιο!»

Τα σαλιγκάρια και το κλίμα της ορεινής Αρκαδίας  κατάφεραν να προσφέρουν στον πρώην υφυπουργό την ηρεμία που αναζητούσε αλλά και την περισυλλογή για να διαπιστώσει τις αιτίες που ο λαός απέσυρε από το πρόσωπό του την εμπιστοσύνη του. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί μάλλον τον εαυτό του τυχερό που δεν ζει όλα όσα ζουν σήμερα οι πολιτικοί. «“Είχα άγιο σας λέω. Δεν μου άξιζε να ζήσω μία κατάσταση σαν αυτή που ζουν σήμερα οι πολιτικοί. Δεν μου λείπει ούτε η πολιτική, ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε και το κόμμα». Πικρία άραγε ή μήπως ανακούφιση; Το βέβαιο είναι ότι ο Θεόδωρος Κασσίμης βρήκε στα ορεινά της Αρκαδίας την ηρεμία που αναζητούσε αλλά και ένα νέο.. επάγγελμα το οποίο τον ευχαριστεί ιδιαιτέρως… Πως τώρα ένας Μανιάτης που κατάγεται από τα Σφακιά και μεγάλωσε στην Κέρκυρα βρέθηκε στην ορεινή Αρκαδία είναι ένα ερώτημα που ακόμα μένει μετέωρο…
Σίγουρα όμως αποδεικνύει πως αν έχεις διάθεση να δουλέψεις και να είσαι παραγωγικός, πολύ δε περισσότερο αν δεν έχεις την υπεροψία του πολιτικού, τότε μπορείς να τα καταφέρεις και μάλιστα πολύ καλά!
Σημειώνεται ότι η παραγωγή του κ. Κασσίμη επιδοτείται κατά 60%, ωστόσο ακόμη δεν έχει “ανοίξει” ο επενδυτικός νόμος.


Αναβίωσε το έθιμο στον Αι Γιώργη Νεστάνης
-Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το …πολύχρωμο πλήθος που κρατούσε γκλίτσες στολισμένες με πασχαλιές και αγριοσέληνα

Της Χριστίνας Τσιορωτά
 Υπό το βλέμμα εκατοντάδων επισκεπτών οι Νεστανιώτες αναβίωσαν και φέτος ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο εξωκκλήσι του Αγίου το έθιμο που αιώνες τώρα κρατά η περιοχή ,έθιμο μοναδικό και όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι μαρτυρούν, πολύτιμο για εκείνους. «Συμβολίζει το ξύπνημα της φύσης, έχει βαθιές ρίζες και είναι πολύτιμο για το χωριό μας. Δεν το αλλάζουμε με τίποτα” θα πει μια από τις κατοίκους που ντυμένη με παραδοσιακή ενδυμασία και κρατώντας γκλίτσα στολισμένη μετείχε με περηφάνια στις εκδηλώσεις…

Οι Νεστανιώτες, νέοι και γέροι, μικροί και μεγάλοι, ανήμερα της μεγάλης Γιορτής, την 2η μέρα του Πάσχα, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ανηφορίζουν στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο λόφο του Γουλά. Στα χέρια τους κρατούν γκλίτσες  στολισμένες με αγριοεσέλινα, μάηδες και πασχαλιές,  τραγουδούν τραγούδι ξεχωριστό, Νεστανιώτικο και από κατεβαίνουν στο χωριό! Ένα πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από την Νεστάνη, όπου είναι το ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας. Κατηφορίζουν, φτάνουν στο αλώνι κάτω από την εκκλησία και καταλήγουν στην πλατεία του χωριού. «Τα τραγούδια είναι της Νεστάνης που αφορούν τον Αι Γιώργη , τη Λαμπρή και οι στολές είναι παραδοσιακές. Μας ακλουθούν και οι νέοι κι αυτό μας δίνει κουράγιο για να διατηρηθεί η παράδοση». Όπως διαβάζουμε όμως πολύ ορθά στο blogs nestani of mantineia από τον διαχειριστή :Μεγάλη και ξακουστή γιορτή πανελληνίως, συγκέντρωσε και φέτος πλήθος κόσμου. Ο ίδιος έδινα πληροφορίες σε κάποιους ξένους που ανηφορίζανε κατά την εκκλησία. Φαίνεται ότι κανείς ξένος δεν είχε κάποια ενημέρωση για το ΤΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΤΑΝΕ εκεί! Πριν αναφέρω δυο λόγια για την ιστορία, ΠΡΟΤΕΙΝΩ στον Προοδευτικό Σύλλογο και τον δραστήριο πρόεδρό του και φίλο, Παναγιώτη Μπόκο, να εκδοθεί κάποιο ενημερωτικό ΦΥΛΛΑΔΙΟ που να εξηγεί την ιστορία και τις ρίζες του εθίμου. Να γίνει επίσης καταγραφή όλων των ΣΤΙΧΩΝ που τραγουδούν οι συμμετέχοντες, να τους ξέρουμε και να τους μελετήσουμε. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ; ΠΟΣΟΙ είναι; ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ όλους; Γιατί δεν τα βρίσκω δημοσιευμένα πουθενά; Νομίζω ότι τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε απαντήσει μέχρι του χρόνου.»

H… σκούφια του εθίμου!
Οι Νεστανιώτες στην ερώτηση από πότε κρατάει το έθιμο, απάντηση δεν μπορούν να δώσουν. Η μια γενιά το παραλαμβάνει από την άλλη χωρίς να μπορεί να χρονολογηθεί. Με την βοήθεια ωστόσο του πονήματος Παπαγιάννη κατανοούμε γιατί με το έθιμο αυτό καλωσορίζουμε και γιορτάζουμε την Άνοιξη. Αναφέρεται λοιπόν στο πόνημα «Ιστορία της Νεστάνης Αρκαδίας»: Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Η αγροτική χρονιά ξεκινάει παραδοσιακά την 23 Απριλίου (Γεώργιος) και τελειώνει την 26η Οκτωβρίου (Δημήτριος). Ως γνωστόν η ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν θεά της γεωργίας, της βλάστησης και της γονιμότητας. Το μοναστήρι μας, η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ, κτίστηκε περί το 1080 μ.Χ. ήτοι περί τα 50 χρόνια μετά το κτίσιμο της Μονής Βαρσών, από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό. Κτίστηκε εγγύς (ή ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ;) του αρχαίου ναού της Δήμητρας και βρέθηκαν στοιχεία που σημαδεύουν τον αρχαίο ναό -κιονόκρανα, ανάγλυφα, αγκωνάρια. Στην περιοχή μας λατρευόταν εκτός απο την Δήμητρα της καρποφορίας και ο Ιππιος Ποσειδών, χθόνιος Θεός. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του σε αρχαίες ανοιξιάτικες γιορτές προς τιμήν της Δήμητρας, όταν βλασταίνει και ανθοφορεί η φύση. Αργότερα, στα χριστιανικά χρόνια, ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Οι συμμετέχοντες, φορώντας παραδοσιακές πουκαμίσες, θυρσάζουν, κρατούν δηλαδή θύρσο (=κλιτσόραβδο) και έχουν στο πάνω μέρος αγριοσέλινο (αλλά και μάηδες, πασχαλιές, και άλλα λουλούδια). Θυρσοτινάζουν λοιπόν ΒΑΚΧΙΚΑ προς τα πάνω το θύρσο οι θυρσοφόροι, χαιρόμενοι. Τα τραγούδια, με ενθουσιώδες, πομπώδες ύφος, θυμίζουν ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΥΣ, βακχικούς διθυράμβους. Ο Θύρσος, έμβλημα του Διονύσου, συμβολίζει τη μεγάλη, μαγική δύναμη της μέθης, που φέρνει τη γονιμική ευτυχία στη γή.







Δεν υπάρχουν σχόλια: