Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Καθημερινά Νέα απο Αρκαδία 2-5-11 (Εγληματικότητα)

Εγκληματικότητα
Τα στοιχεία προέρχονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και λένε ότι στη Πελοπόννησο οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 200% και οι κλοπές και διαρρήξεις κατά 85%.
Δεν είναι υπερβολικά τα νούμερα, αν αναλογιστεί κάποιος τι γίνεται στην πόλη μας με τις ληστείες τραπεζών κάθε τόσο και την κάθε είδους εγκληματικότητα που παρατηρείται. Μια εγκληματικότητα που δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς είναι παρατηρημένο πως  σε περιόδους οικονομικής ύφεσης αυξάνεται και μαζί της, παρά την όποια αστυνόμευση, αυξάνεται και ο τρόμος και η αγωνία για την σωματική ακεραιότητα. Κυρίως εμφανής είναι  η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα, με κλοπές τσαντών, πορτοφολιών, διαρρήξεις σπιτιών, μαγαζιών, ληστείες, η οποία σήμερα τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου καθώς έχει λάβει και ακραία αιμοσταγή χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος. Καθημερινά ακούμε και μαθαίνουμε πως αδίστακτοι κακοποιοί σαρώνουν τις πόλεις και την επαρχία και δολοφονούν για μερικά ευρώ υπαλλήλους, ηλικιωμένους στα κρεβάτια τους, άτυχους πολίτες μέσα στο σπίτι τους, στο περίπτερο ή στο μαγαζί τους. Το φαινόμενο –αναμενόμενο, επαναλαμβάνουμε, σε εποχή παρατεταμένης και εκτεταμένης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης- συχνά, από ιδεολογική αγκύλωση, υποβαθμίζεται, ή πάλι διογκώνεται οδηγώντας σε σκοταδιστικό τρόμο.
Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα. Ατομα πωρωμένα από τον ευτελισμό, τις ανισότητες, τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς, την ανομία, δραπέτες, αποφυλακισθέντες με προσωρινή άδεια, εισαγόμενοι κακοποιοί επιδίδονται σε άγριες λεηλασίες. Καθημερινά, κλέφτες και αστυνόμοι αναμετριούνται, όχι σπάνια με ήττα των δεύτερων και αρκετά ανυποψίαστα θύματα.
Σίγουρα χρειάζεται ένας διαφορετικός  τρόπος οργάνωσης της Αστυνομίας, όπως χρειάζεται  και πρόληψη. Το έγκλημα απομακρύνεται μόνο με την εργασία, με την πρόνοια, με την παιδεία, με τη συνεκτική κοινωνία. Αλλά και με τη λογική, η οποία  μέσα σε μια αντίξοη καθημερινότητα είναι κάτι εξαιρετικά εύθραυστο. Όμως, πάντα ισχυρό, ισχυρότερο από την ακόρεστη ωμότητα του εγκλήματος.
 Σπουδαία παράσταση
Την Ελένη του Γιάννη Ρίτσου, σε παραγωγή του συμπολίτη μας Γιώργου Μπουγιούκου,  για τρεις μόνο παραστάσεις, παρουσιάζουν ο Δημήτρης Μπίτος με την Ομάδα Ασίπκα και η Blind Pony, στο Αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης στις 6, 7 και 11 Μαΐου 2011.
Στον αξεπέραστο μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου, η Ελένη, γερασμένη πια, εξομολογείται σε έναν παλιό της γνωστό ότι ο έρωτας και ο πόλεμος έχουν χάσει πια το νόημά τους…  Παραδέχεται όμως ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η αντίσταση…  Έστω και χωρίς σημασία.
Ο Δημήτρης Μπίτος σκηνοθετεί κι ερμηνεύει τον ρόλο της ηλικιωμένης γυναίκας  δημιουργώντας μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα και μια μοναδική θεατρική εμπειρία που αναδεικνύουν τον λόγο του μεγάλου ποιητή. Η Ελένη ανέβηκε για λίγες παραστάσεις, το 2010, στις σκηνές Booze και Συνεργείο
και για 8 μόνο παραστάσεις, το 2011, στο Θέατρο Σφενδόνη.
Δεν σπαταλήσαμε
Αντέκρουσε τις καταγγελίες Παυλή για σπατάλη στις εκδηλώσεις του Πάσχα, ο Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Σαββάκης,  στο δημοτικό ραδιόφωνο, λέγοντας πως σύντομα θα υπάρξει απολογισμός του κόστους για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.  Σημείωσε δε  ότι ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε δαπάνες περίπου 200.000 €, αλλά στον τελικό απολογισμό του κόστους, είναι πιθανό το ποσό αυτό να είναι μικρότερο. Προέτρεψε δε τον κ. Παυλή, αν έχει στοιχεία για μίζες ή άλλες παρανομίες να πάει κατευθείαν στον Εισαγγελέα.
Ψηφιακή Σύγκλιση
Απέρριψε τελικά η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», την αίτηση για χρηματοδότηση του προγράμματος  «Σύστημα Τηλε-Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου» με δημόσια δαπάνη 700000 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 152.289/ΨΣ4765-Α2 - 18/06/2010 Πρόσκλησης "21.1 Ψηφιακές Υπηρεσίες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων" όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα παραδοτέα της πράξης δεν είναι επαρκώς ποσοτικοποιημένα και δεν τεκμηριώνεται σαφώς η συνάφειά τους με το φυσικό αντικείμενο.
Τουρμπίνα για αέριο
Κατέπλευσε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας το πρώτο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει εξοπλισμό για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Το πλοίο Atlant Svenja, σημαίας νησιών Μάρσαλ, μετέφερε χθες το πρώτο φορτίο, μια τουρμπίνα 297 τόνων.
Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα 7-8 πλοία με βαριά φορτία, τα οποία σιγά σιγά θα μεταφερθούν οδικώς στη Μεγαλόπολη. Ωστόσο, είναι απαραίτητες οι βελτιώσεις και ενισχύσεις γεφυρών στο τμήμα του οδικού άξονα Καλαμάτας– Παραδεισίων, ώστε να περάσουν με ασφάλεια αυτά τα τεράστια φορτία. Πηγή: εφ. «Θάρρος» Μεσσηνίας
Δήμος του μέλλοντος
Συνέδριο για την ολοκληρωμένη Τοπική Ανάπτυξη και υπό τον τίτλο «Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας στο δρόμο για το Δήμο του Μέλλοντος», διοργανώνει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας το άλλο Σάββατο 7 Μαΐου 2011, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λεωνιδίου. Σκοπός του παρόντος συνεδρίου είναι η διερεύνηση για το πώς μπορεί ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας να σχεδιάσει το μέλλον του ως «Δήμος του Μέλλοντος» και να χρηματοδοτήσει τις στρατηγικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις του.  Οι ομιλητές αναμένεται να αναδείξουν τη σημασία ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης και των συντελεστών επιτυχούς εφαρμογής του. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθεί η σπουδαιότητα της αξιοποίησης των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, της θεσμικής και τεχνολογικής υποδομής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος και της συνεργασίας του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα.

Συντονιστής του Συνεδρίου είναι ο κ. Γκ. Χαρδούβελης - Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς & Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank EFG. Ομιλητές, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, οικονομολόγοι και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: